Wut? 2

12 09 2011 @ 20:24Trackback
Етикети: , ,
Категории: невероятната българия
determined
7 коментара

Явно сме в седмицата на странните бизнеси. И ми е трудно да не направя асоциация с оня Мелник преди 15 години, дето всичко готино му бяха направили, само дето се бяха осрали на думата “тююни”.

Днес погледът ми бе привлечен от плъзналите напоследък хотдози Boopa’s, които твърдят, че са New York’s Famouse Hot Dog. С клизми успях да изровя два сайта освен българския. Единственото друго нещо, което се нарича Boopa’s са бейгъли от Тексас. Whois-а на домейните разкрива, че са купени от 1&1 – компания, която всички знаят с евтиния си хостинг и ползва privacy услуга за данните. Трите домейна пък са регистрирани с разлика от един месец – първо -бг-то, после и бизовете, дето са с франчайза, в един ден. Е бива ли така?

Стана ми интересно и прочетох историята на Бенджамин Лърнър – Бупа, който през 71-ва стартирал бизнеса с количка хотдози на брега на океана… обаче според сайта, хем на алея Ригелман, хем на Оушън Паркуей. Както и да е, те ти сега – франчайз, който има 3000 локации и продава 200 милиона неща годишно. Странно е, че единственото, което Форскуеър знае за него е свързано с Цариградско шосе. Предполагам понеже сме много айти напредничава нация и другите ни дишат праха.

Бенджамин явно е бил и шибан неграмотник, па макар и на собствения си език, за да не може да напише famous правилно. Бен също трябва да е бил и доста потаен чичка, понеже Гугъл не познава нито него, нито хотдозите му, а нюйоркчаните, които питах, явно живеят в обратната част на града и никога не излизат от гетото си, щото и те не са го чували. Изглежда, че като Джон Атанасов и господ, Бенджамин Лърнър – Бупа също е българин.

Nice story, bro, ама другия път се постарайте повече. И по-пестеливо с шегичките тип “само сега на уникалната цена” – малко са old meme вече.

Между другото, винаги ме е вълнувало как се третират законово тези неща. Нали се сещате, волните полети на въображението в бизнеса…

p.s. не знам що така изведнъж ме осени идеята, че напъпилите палачинки от Париж Франция Bibop са същата игра…

Update: някои от будките вече са с правилен спелинг, а има и нови, които са на български. Сайтовете са все така famouse.

 1. Михаил says:

  Ми като на гофрети или каквото там беше “Марети” – с глоба. Но вероятно само ако конкурента понатисне.
  Btw от всички хот-дози в колички, тия са най зле, а аз съм много търпим към тая храна.

 2. Иван says:

  За съжаление, волните полети на въображението в 99.99% от БГ бизнеса са единствено в рекламата (демек плямпането). Иначе, когато става дума за delivery, нивото на продукта и обслужването е ниско, но за сметка на това – стабилно.

  Със или без печатни грешки, полетът на въображението в рекламата ни дава достатъчно информация за рекламодателя. Силните твърдения говорят че той няма какво да губи, ако го хванат в лъжа. Да направим паралел с пичовската и неуязвима реклама на Карлсберг: “Carlsberg. Probably the best beer in the world.”

  • pro says:

   Частицата “probably” променя всичко при Carlsberg, понеже не налага недвусмислено заключение, като примерно “най-добрата майонеза”. Още смятам, че е много хитър ход от тяхна страна да си спестят законовите проблеми навсякъде.

 3. SAS says:

  “има 3000 локации и продава 200 милиона неща годишно”

  Това е напълно достатъчно, мисля. Който разбрал – разбрал.

 4. 200 милиона неща… Нали уж беше хот-дог 🙂

 5. Kmeta says:

  Бенджамин Лърнър – Бупа е г-жа Фандъкова .

  true story