Добри практики в съвременна България

28 10 2009 @ 13:07Trackback
Етикети: , ,
Категории: невероятната българия
quixotic
8 коментара

Докато светът отива към технологично развитие, в съвременна България добрите практики се наричат с инспириращи имена, като “интеграция на малцинствата” и “декада на ромската интеграция”. Последното означава, че с проблемите се справяме утилизирайки олд скул метода на грубата физическа сила на неграмотни и дебилни маси от обществото, вместо технологии, минимизиране на разходите и погубеното време, и мислейки лекинко в перспектива. Но не, чакайте – това си е win-win ситуация отвсякъде – правителството влага минимално количество пари в циганите и едновременно с това те нямат свободно време, в което да мислят мастърпланове за набези и кражби! Кажете, не е ли много по-добре така, отколкото хем да се инвестира в прескъпа техника, която не се изплаща дори и след 10 години, хем пак тъпите журналисти да ни занимават с проблемите на сегрегацията, когато темата с бездомните кучета се изтърка? Много ясно, че е по-добре.

Спомням си соца, слънчевите дни, спомням си пичките, топлите вълни. Сори, отплеснах се отново. Спомням си обаче един аспект на соца кристално ясно. Всеки ден улиците се измитаха от ифите, а в по-късните години и от едни ню-ню робурчета, а нощем пък газките-водоноски миеха до пълен блясък.

Сега улиците се метат на ръка от цигани, а миенето се случва само преди избори или по преди визита на съветския или щатския президент. Колко ефективна и умно измислена е подобна схема е очевидно – една седмица след измиване случайно взета кола в случаен областен град е във вида, който е имала непосредствено преди него. В добрия случай. Може още на следващия ден да е така, както ми се е случвало неведнъж. Моят отпор на това е денонощното премисляне на кои точно ключови места да отворя верига автомивки. Ня-хя-хя!

Но да не изпадаме твърде в едностранчивостта на частните случаи – все пак има много хора, за които чистотата на автомобила, дрехите и епидермиса не е особена ценност. А и използването на такъв труд има и своите положителни и дори естетични страни. Последното става през есента, когато тружениците започнат да метат нападалите листа. О, каква радост за старите ми птеродактилски очи е това. Същинска феерия от багри, досущ като боя между ученичката и любовницата в Герой.

Абстрахирайки се от арт аспекта на есенното листометене и измествайки фокуса отново към същината му, предполагам, че основната причина то да се прави е, че листата запушват канализацията, което пък е предпоставка идващите есенни дъждове и зимни снегове да направят наводненийца тук-там. Което пък е предпоставка народът да бучи и по телевизията да се показват драматични репортажи. Което пък е предпоставка кмета и премиера да излизат с изявления от гъза на индийския слон как се работи раунд дъ клок по проблемите, вместо да си правят нещо друго. Което пък е предпоставка да казвам все по-често “ти еба държавата малоумна”, което пък вреди на моя собствен рахат. Ефектът на пеперудата в действие – когато някой някъде в държавата прави идотски неща, той неминуемо ми разваля рахата. А аз никак не обичам да ми се разваля рахата. Ставам кисел, троснат и дори агресивен.

В по-глобален аспект обаче метенето на листа разваля рахата на планетата – мащаб малко по-голям от амбициите на управляващите България. Не можах да не си задам неминуемия въпрос “къде ги слагат тия листа след като ги изметат”, но виждайки найлоновия чувал няколко метра по-надолу получих отговора. Нападалите листа се натъпкват в найлонови чували. Гениално, батко. Сред многото неща, които не съм, е експерт в областта на гниенето, но знам едно: листата, за разлика от найлона, са естествен продукт и като такъв гният. При това гният за 6 месеца и при гниенето си образуват тор, който пък е полезен за почвата. Найлонът се разлага за между 500 и 1000 години, и за добро или лошо, ние няма да сме наоколо за да видим и оценим последствията от събирането на листа в найлони от цигани в държава, която ще бъде последната в света, интегрирала състейнабъл технологии, като пред тях предпочита да мисли нови пинизи за смукане от поданиците си, вместо да внася африкански курви, които да ги задоволяват само заради това, че все още я населяват. Това малко дълго и емоционално стана, ама не знам защо сутрин вече дори и едно кафе като изпия и избивам на 72 оборота. А сега ядох и двоен Сникърс и си ебало майката направо – виждам на 300 dpi. Мета пасти да яде пред смертелното ми утринно енерджи комбо. Ако думна и един Burn е много вероятно да заприличам на някой от Happy Tree Friends.

Заеби. За да е полезен обаче този постинг в нещо друго, освен изразяването ми на крайно мнение, ето утопичния план за действие, в който всичко ще се извършва оптимално, а на мен няма да ми се налага да излизам от зоната си на комфорт.

1. купуват се достатъчно на брой мобилни улични прахосмукачки.
2. на по-интелигентните цигани се провежда обучение за работа с тях и им се дава квалификационна тапия и по-висока заплата, което ще им помогне да се почувстват повече хора от по-простите си събратя, да се пооткъснат от средата си и да се интегрират доста по-успешно, едновременно с това проповядвайки идеологията, че циганщината е зле и всички цигани трябва да се учат и да работят съвестно, за да стигнат техния статус.
3. на останалите се възлага задачата да почистят, ремонтират, разширят и каквото друго е необходимо съществуващата канализация и също им се дава някаква тапия и длъжност, която звучи гордо и вместо като ги питат “кво работиш” да отговарят “метем улиците малко тука, како”, да кажат “поддържаме канализацията в изряден вид, за да може да функционира градът ни като истински европейски град”. Пост-ефект от това – виж горната точка.
4. всички сме доволни, живеем на едно по-чисто място, което използва съвременни технологии, по улиците има все повече усмихнати хора и все по-малко мияичи на прозорци по кръстовищата, които вече не чупят нервите на и без това настръхналите от напрегнатия работен ден граждани, като резултат от което те не се прибират с желание да крещят, пият и бият, което пък води до по-малко разводи и насилие, и повече хармония в жилищните квартали.

Вярно, реализацията на цялото това нещо струва пари, но забелязвам, че пари за рисковани планове в държавата не е като да не се намират. Не ме интересува чия е компанията, от която ще доставите машините, важното е нещата да заработят. Моето не се губи – 150 000 лева консултантски са си 150 000 лева консултантски. С разходен документ и всичкото му, разбира се, аз съм съвестен гражданин. Първо ще им платя данъците и чак после, ако остане нещо, ще взема още едно Porsche-нце. Стискаме ли си ръцете?

 1. Момчил says:

  Полу офтопик, за това как и държавата и частниците стимулират нещата, които не ни кефят.
  Преди време майка ми работеше в едно общинско учереждение и й пратиха няколко български гражданина от ромски произход да чистят там по някоя от социалните програми. Те й обясниха, че ще идват всеки месец да се подписва, че са работили и да не се оплаква никъде, че ги няма, защото ще има проблеми. – Епа, как да ги интегрираш такива – то му плащаш, оня те заплашва.
  Вчера четох справката на ДАНС за Гамизов. Пичът взел 4 милиона по някакъв консултантски договор(за модернизация на ТЕЦ Марица Изток 2) и си бил наел в консултантската фирма криминално проявени лица от ромски произход на минимална заплата. – Сигурно са го светвали как се краде жица, пък той ги е отворил в чуждестранни договори.

 2. Allisa says:

  “Разбира ти главата!”, както би казал котарака ми, ако му давах думата. На пръв поглед интересни идеи, но…какво ще стане с имиджа на нашите градове всъщност? Няма ли да изчезне онова чувство, което ни обзема всеки път, когато сутрин срещаме ранобудните метачки – чувството, че живеем в приказка. Все пак да видиш баба Яга на улицата, да я наблюдаваш как си наглася метлата, докато дъвче баница…безценно. А ти се прехласваш по някакви грубо-материалстични практики от соца.
  Ами чувалите с листа? И те ли те дразнят? Найлонови били. Ами какви да са – копринени? Не си ли чел, че при процеса гниене се отделя топлина? Така че – много е просто – в чувалите шумата гние. Затопля се. Когато тези чували нощуват на улицата, винаги може някой клошар да се пъхне в тях и да поспи, защитен от студа и есенната влага. Мобилен спален чувал, един вид. Грижа за хората, които нямат дом. А ти – найлона, та найлона. Има си смисъл в тая работа. Всичко е изчислено и предвидено с грижа за човека. Ама на някои, разбрали-недоразбрали, все им пречи нещо.

 3. scanman says:

  Тук (на Майорка) туристите освинват яко – 5 часа сутринта улиците са пълни с боклуци, но до 7 съумяват да ги изчистят някакви ботове облечени в оранжеви костюми, въоръжени със зелени кофи на колелца и метли – това в централната зона. В покрайнините, където няма туристи-свине всяка седмица минават едни ботове с моторни духалки и издухват боклуците от тротоара на улицата откъдето ги събират малки метачни камиончета които пръскат с вода, въртят едни четки, смърдят и дигат пушилка. Преди даже имаше регулация на паркирането – всяка половина на месеца се паркираше на различна страна на улицата, имаше знаци паркирането забранено от 1-25 и от 16-31 съответно- по този начин свободния тротоар беше лесен за почистване от машините, но нещо се пренасели и се отмени тази практика.

 4. Tuzemec says:

  Виждал съм циганин с ръчна прахосмукачква (или по-скоро духачка?) на Борис. А това което всъщност правеше е да раздухва листата от пешеходната/велосипедна алея към булеварда и локалното. Чудно.

  И аз тогава се сетих за сцената от “Герой”…

 5. Longanlon says:

  кво стана с книгата ве, ше се издава ли?

 6. Виктор says:

  Явно когато мангала не може да употреби измама, подходжда със заплаха. В случая на Момчил имаме уникална комбинация – със заплаха циганите искат да реализират измама. Което води до изнудване.Винаги съм знаел, че всичко има “цака”, но циганските нагли похвати могат да смаят и евреин с гръцки корени, женен за колумбийка от наркокартел, търгуващ с оръжие в Африка…Ебати мангалята! Но! Те също си имат “цака”, т.е. слабо място, предел на паника, или липса на мозък в някои области. А циганките имат доста злато, което само замърсяват, носейки го на вмирисаните си мърши. Да дойда на думата – ако циганин бъде нападнат от негър, педераст или глутница кучета, Хелзинкският хуйминет мълчи. Защото гореизброените патологии също си имат адвокати-защитници, и започнат ли разправия, битката ще бъде страшна! Остава да се уточни една малка подробност – КАК да вкараме циганите при негри, които да ги ограбят и пребият, после при педерасти, които да ги поопънат оттук – оттам, и накрая – най – хубавата част – глутници кучета да ги разкъсат…Няма да скучаят циганята, ако не друго…

  • pro says:

   Абе все се каня да питам… какво точно прави Хелзинкския комитет и каква е ползата от него, освен да приютява хорица със засукани имена?