Геймърска мишка за левичари

02 03 2011 @ 16:12Trackback
Етикети: , ,
Категории: gaming, продукт
uncomfortable
24 коментара

От мен да знаете, когато си левичар ядеш много лайна. Индустрията я боли курец за теб, а в повечето случаи продуктите за левичари струват по-скъпо, което е адски педалско. От мен да знаете и друго, свързано с досегашната мишка – когато доставката струва колкото самата мишка, а двете заедно струват два пъти по-малко от подобен продукт на Logitech, недей очаква, че ще имаш дълги, спокойни и честити дни. В резултат от горните две е и следният постулат

Когато си левичар, който спешно си търси мишка с поне 4 допълнителни програмируеми/макро бутона, си обречен да подлудееш.

След много мислене, четене, чудене и обикаляне влязох в Multirama, огледах и излязох. Влязох в Plesio, огледах, купих на Жана един Arc Touch, върнах се в Multirama и взех за себе си SteelSeries Xai срещу нахалните 156 лева.

Steel Series Xai

Принципно имам известно негодувание към мишки, които струват колкото едно Жигули, но както вече 5 пъти казах, човек в моето положение няма избор.

Xai на пръв поглед е супер обикновена мишка. Няма светлини, чудесии, сайбър форми и намсикво. Единственото, което има в повече са по 2 бутона от всяка страна и един с диодче под скрола. Той превключва между два dpi режима. Четирите отстрани са програмируеми. Оплетката на кабела е солидна. Самата мишка е може би с 1 сантиметър по-дълга, отколкото бих искал. Симетричната й повърхност е ок, но не пращи от ергономия. На тегло е по-скоро лека. WTF ефектът идва когато я погледнеш отдолу. Защото там се мъдри… дисплей. Мишка с дисплей на пода. За вас ташак, за мен истина. Нямах ни най-малка идея за него, когато я купувах. Просто им казах да я извадят, пробвах я и реших, че за много по-важните ми критерии няма да намеря нищо по-добро на нашия пазар в момента.

Steel Series Xai

Та отдолу се мъдри дисплеееей. Впоследствие се оказва, че той служи за бързо превключване между настройките и профилите. Значи, натиска се бутона за смяна на dpi-то за около 2 секунди и отдолу се появява менюто. Навигира се със скрола. Профилите се задават от специалния софтуер, който има някакви неща, дето не ги разбирам особено – ExactAim, ExactRate, ExactAccel и FreeMove. Под тях се мъдрят някви изчекнати графики и сигурно за ушати и зъбати нърдове с циреи на гъза от седене пред компютъра имат много смисъл. Не и за мен. Имам обаче един въпрос – лазера някак не уврежда ли очите на гледащия в дисплея? Защото на всички други лазерни мишки съм виждал да пише, че са клас 1 лазерен продукт и хич не е добре да гледаш в емитера.

В кутията няма нищо повече от мишката, кратка инструкция на супурнайсе езика, мини продуктово каталогче и един стикер. И докато е истина това, че мишката е драйвърлес и седмицата я инсталира при включване, също е истина и това, че така инсталирана е просто една обикновена мишка от 2 лева. Софтуерът за програмиране, който добавя основния смисъл, се тегли допълнително от сайта.

Изработката е съвсем обикновена. Не блести с абсолютно нищо. Повърхността е леко гумирана и ръцете не се плъзгат, но за мишка с прайстаг от над 100 долара е просто смешно това, което получаваш. Страничните бутони имат такъв луфт, че лампичката за смяна на dpi-а не само прозира между тях, а виждаш направо през мишката. Ако беше направено като ефект, а не дефект, примерно с добавяне на някакво фолио, което пречупва светлината, щеше да добави стойност, но сега просто оставя усещането за една много евтина сглобка.

Steel Series Xai

Поведението е странно и седмица по-късно все още не съм свикнал твърде. Случайните дабълкликове не са малко, нито случайните натискания на страничните бутони. Това е така, защото съпротивлението им е твърде малко и при движение на мишката случайно потрепване на пръста от напрягането на мускулите на китката натиска бутона. Ергономията изобщо не е велика. Просто обикновена симетрична мишка с по-скоро неудобно разположени странични бутони. Така например предния десен е твърде напред и трябва да си източа палеца, за да го натисна, докато задния ляга направо на целия палец. А можеше просто да ги скъсят с няколко милиметра и всичко щеше да си дойде на мястото. Левите и без това изобщо не са удобни за натискане и изискват ебаси извиването на пръстите. Достигането на левия заден изисква изцяло да си повдигнеш пръстите от всички други бутони и да подгънеш средния или безименния докато опипом по ръба се опитваш да налучкаш къде е. И как не им е хрумнало да сложат една елементарна цицка, една проста изпъкнала точка в края на единия бутон, за да знаеш докъде стига той и откъде започва другия, акъла ми не го побира. Cherry-то беше на светлинни години по-напред в ергономично отношение.

И имайте предвид, че описаните ергономични проблеми не касаят само левичарите, тъй като мишката е симетрична. Ще се натресете в същия филм, даже ако сте нормални. Нещо повече. Приемам, че моите ръце са средни по размер. Хората с по-малки ръце може би ще могат по-лесно да боравят със страничните бутони, но пък тогава ще имат проблем с по-голямата дължина на мишката и основните бутони. Хората с големи ръце пък обратно – тях дори не си ги представям какви шпагати ще трябва да направят, за да натискат страничните.

Софтуерът за програмиране е добър и записва макротата акуратно. Възможността да превключваш с бутон чувствителността е полезна, сигурно ще я оценя особено добре когато играя някъде със снайпер. Не знам от коя точно дупка са извадени всички хвалебствени ревюта, които прочетох, но предвид обикновената форма, обикновените материали и недоклатената ергономия тази мишка не трябва да струва повече от 20-30 лева. Всъщност, ако й махнете логото, по нищо няма да я отличите от noname китайска мишка.

Анализ и заключение на ИБАХТА
Плюсове: програмируеми бутони; удобно превключване между потребителски настроени нива на чувствителност с отделния бутон за това; дисплеят отдолу сигурно е от полза за хардкор геймърите; удобен софтуер за програмиране;
Минуси: елементарна, евтина сглобка; неудобни странични бутони с нулева ергономия; опаковката изглежда също толкова евтино, окомплектовка на практика няма; софтуерът се тегли допълнително от сайта, а без него мишката няма никаква стойност; твърде лека; бутоните са с много слабо съпротивление и само придвижването на мишката е достатъчно да генерира случайни кликове от потрепване на пръста;
Обща оценка: 2/5
Заключение: overpriced piece of shit! Ако можете да изчакате няколко месеца, докато внесат Roccat Kova[+], вземете си нея.

В хода на рисърча обаче набрах известен опит и ако не друго, поне мога да помогна на стандартните геймъри търсещи си мишка.

В Plesio ги накарах да ми извадят да пробвам Saitek Cyborg, която е някаква странна версия и дори я няма на официалния сайт, обаче колко удобно седи на дясната ръка, копеле! Копчетата от лявата страна и четирипосочния джойстик са изключително уместно поставени. Доколкото видях гърба й се регулира с моторче съобразно размера на китката. На Saitek една от най-силните им страни е ергономията. Новата R.A.T. серия, която използва сходна конструкция, но позволява регулиране на всеки панел и теглото на мишката вероятно издига удобството до нови нива. Едва ли случайно R.A.T. 7 е в толкова класации за най-добра гейминг мишка. Мисля, че ако бях десняк, щях да взема такава без да се замисля. Даже се замислям дали да не започна да работя по приучването си с другата ръка.

Roccat Kone[+] е много визуално пипнато мишле с шаренките му сайбър светлини и всичкото му там. Възможността да превключваш по две функции за всеки клавиш я прави страшно гъвкава. Бях се засилил към нея, въпреки откровения наклон за другата ръка, но разположените само отляво екстра бутони ме охладиха.

Пак в Plesio ги напънах да извадят и Logitech G700. Пфффф! Яката работа! 13 бутона! Супер удобство за ръката и бутоните са точно където им е мястото. Просто тежката артилерия. Ама 200 кинта са си 200 кинта.

Добри отзиви има и за CoolerMaster Sentinel Advance, който обаче на мен ми изглежда много детски, както и за Sidewinder-ите на Microsoft, но те бяха прекалено дясно профилирани и не съм ги тествал.

p.s. открих крайно интересен ефект. При всеки рестарт машината зацикля на биос екрана и се ребуутва до побъркване. Единственото решение на проблема е всеки път да вадя юесбито на мишката и след като мине биос екрана да го вкарам отново. Епика.

 1. tuzemec says:

  Аз съм с g500 и съм си доста доволен.

  Обаче като го видях тва R.A.T. 7 и се оцъклих… бах мааму…

 2. A says:

  G1 – всичко от което се нуждая.

 3. Torbalan says:

  Хубаво ревю, само един полу офф-топик. Според тълковния речник, левичар е привърженик на лява политическа партия. Човек, който предпочита да си служи с лявата ръка е левак :).

 4. voxy says:

  тая мишка още вида й отказва, пазарът е наводнен от скапани мишки, съвсем скоро изхвърлих две като преди това ги разфасовах от яд :))

  @Torbalan, тоя тълковен речник най-добре си го заври там откъдето си го извадил

 5. otto says:

  Шефе, извинявай ама да не си 4 клас да се кефиш на мишки с такъв дизайн …
  “Space stuff? UFO?”

 6. Ееех не знаех, че и ти си с лява ръка- къде ли съм блял докато съм чел този блог…

  Странно, но при мене още от начало геймърския ми живот започна с дясно разположена мишка и винаги съм бил с дясната ръка. Лявата ръка стрейфва и пуска снайпера чрез клавиатурата. Затова и като си взех преди години Logitech G7, нямах проблеми, че съм левичар.

  Сега не обръщам внимание с коя ръка съм хванал мишката- ако е симетрична работя еднакво и с двете.

 7. martin says:

  Какво ще кажеш, pro, за видеокамерите и фотоапаратите, (почти) всички предназначени за “дясностоящи” ?

  Най-големия проблем си остават ножиците обаче, с асиметричните дръжки, но и те могат да се ползват с лява ръка, с малко по особен захват…

 8. TopGear says:

  Хубаво ревю и анализ 🙂

 9. TopGear says:

  а този мишок попадна ли ти в полезрението – http://www.multirama.bg/produc.....anded.html

  • pro says:

   Да, но:

   1. има само 2 екстра бутона
   2. не съм сигурен, че бих купил вече каквото и да било на Razer

 10. чебурашка says:

  А някой да е виждал микровълнова фурна с дясна врата?

  • pro says:

   Много добър въпрос!

  • martin says:

   И аз се чудя от години наред, защо ми е несвойствено да ползвам микровълнова печка…

   pro, дай да патентоваме microwave с вратичка, дето да се отваря като на нормална печка — надолу! 🙂

   PS: Между другото, както вика Балончо, също ползвам мишка с дясна ръка, което е крайно учудващо и за мен… 😐

   • pro says:

    Такава съм виждал някъде по технополиситемаркетите. Но аз проблема съм го решил генерално – смърт на микровълновите. Няма толкова безсмислен и вреден уред.

 11. martin says:

  С ножиците ок, ама ако се намират и кримпващи клещи за лява ръка.. ееех! :)))

 12. Име says:

  Взел си си геймърска мишка 😀 Геймърските продукти по принцип са доста овър прайсд. Ползвай съм Xai-a и не е толкова зле, но определено не си струва парите.
  logitech 518 е моят избор.

 13. suija says:

  Ех това ревию… Що не ми я продадеш на мен, като не те кефи че прозирало под бутоните… Очевидно на теб не ти трябва понеже като гледам не знаеш какво си си купил. Най-тъпото е, че нямам 160 лева, но знам защо тази мишка си залужава, а ти имаш – но не знаеш. Аз бих я употребил по предназначение, хайде да ми я продадеш?

  • pro says:

   земи ми един razer lachesis да го пробвам той що за хуйня е и ти я давам тая.

   • suija says:

    много овърпрайст и туй Т_Т, бих ти препоръчал abyssus, но ти пък искаш странични бутони…
    в същност най-добрата мишка за момента е zowie am и бих си я купил моментално, но не знам от къде да я намеря

   • pro says:

    че тя на външен вид същата като тая о_O

   • suija says:

    ти външния вид ли гледаш само :D, най-важен е сензора, пък и тази форма за мен е най-удобната