Вината на месец декември

02 01 2011 @ 14:08Trackback
Етикети: , , ,
Категории: иедени и пиени
thirsty
13 коментара

По една или друга причина, всъщност една и много конкретна, от началото на декември не пия бира. И няма да пия до началото на февруари. Това наложи някои промени в лайфстайла ми вечер, когато най-добре разпускам с алкохол, а именно замяната й с вино и уиски. И докато при уискито всичко е ясно – Chivas или Bush, при вината заложих на якото експериментаторство.

Бяло и розе не мога да пия, защото през това време не ми се полага нищо студено и газирано, което остави единствената възможност да тествам червени вина на корем. Общият резултат от експеримента е, че отворих сетивата си за много нови усещания и вкусове и поглеждайки назад как докато другите са пиели червено винце аз съм надигал халбите, се чувствам тъп, като дърт хевиметалист, който не спира да мели “смърт на чалгарите”.

Някои вина ще съпроводя с коментар, други няма. Ако такъв липсва, значи думите са излишни. На 2-3 места ще се сблъскате с неортодоксални чаши, като причината за това е съвсем прозаична – половината чаши за червено вино вкъщи ги изпочупих с немарливото си джаста-праста отношение, а по време на празниците миялната не смогваше да измие всичката изцапана посуда. Затова напук на етикета и за ужас на сомелиерите ще видите червено вино в чаша от шампанско. Сега виждам и, че на новите чаши съм забравил да им махна етикетите, ама много важно. А бакълъм!

Добрите

Вината на месец декември

Серията Контемплейшънс на Катаржина винаги съм я харесвал. Много приятно тежко и плътно вино с висок алкохолен процент. Етикетите на новата партида отново са много интересни. Едно от добрите български вина в диапазона ~10 лв.

Вината на месец декември

Вината на месец декември

Знаете ли какво ще означава, ако ме видите в магазина пред вино, което се казва Fat Bastard, но сбърча нос и вместо него взема нещо консервативно? Ще означава, че: а) не сте видели мен; или б) превърнал съм се в шибан пенсионер и можете повече да не ме четете. Но сега-засега такава опасност няма и търсенето на вино за Бъдни вечер приключи в секундата, в която зърнах това. И останах супер очарован от приятния, плътен вкус и съвсем нелошата цена. Веднага се засилих към сайта, от който научих за останалите им вина и мисля да ги пробвам всичките.

Вината на месец декември

Зад непроизносимото име, което веднага бе опростено до “джуджанките” се крие едно от най-добрите български вина, които съм пил в последните години. В ценовия диапазон на Todoroff Gallery е, само дето е много по-добро.

Вината на месец декември

Безапелационно най-доброто вино на месеца и едно от най-добрите, които съм опитвал евър (а както знаете, не съм опитвал кой знае колко много)! Купих го заедно с Корте Джара-та, която ще откриете по-долу, но за разлика от нея е направо елексир. Цената е нещо като 25 лева и наистина си струва всяка стотинка.

Вината на месец декември

Хубаво, тежко и с доста наситен вкус. Цената ми се струва леко висока, защото ако трябва да избирам между него и Montessu, което струва също толкова, изобщо няма да се замисля да взема второто.

Не до там добрите

Вината на месец декември

Вината на месец декември

Това ми го препоръчаха във Vinello с думите “много интересен вкус”. Думата “интересен” в наше време се е наложила като хуманен начин да спестиш истинските качества или по-скоро, некачества на нещо. Винаги когато са ми казвали, че някоя кака се облича “много интересно”, съм виждал чучело омотано в индийски платове с тюрбани на главата и пет кила мъниста на врата. Когато ми кажат, че вкусът на нещо е много интересен отворената ми за експерименти натура се е натъквала на изродски комбинации от несъвместими неща, от които ми е идвало да повърна. И да ме пита човек защо при подобна подготовка и убеденост се вързах на играта за интересния вкус на това вино, който изобщо не беше интересен. Всъщност беше доста обикновен. За двайсет и пет лева вече знаете кое да вземете.

Вината на месец декември

Поради особеностите споменати в началото пих това вино охладено до 17 градуса, на колкото съм сетнал охладителя. Бяло сухо вино при такава температура просто не влиза, въпреки скаридите и октопода за мезе. Да не говорим, че ме тресна в главата много по-зле от повечето червени.

Вината на месец декември

Отново се подведох по мърчандайзинговите пинизи и се плъзнах по наклонената плоскост. Отказах да го дегустирам, защото бях с колата, затова ми сипаха да подуша специфичния кафеен аромат и ми заковаха финалния пирон с “и е на много добра цена”. Вие като интелигентни хора знаете, че нещо може да бъде “на много добра цена” само когато има база за сравнение с аналогичен продукт. Вие да, аз не. 21 лева за това вино далеч не са “много добра цена”. 10 иди-доди щяха да бъдат и пак с уговорки. Просто защото вкусът е на евтина домашнярка и единствения му асет е ароматът на кафе, което е олицетворение на интересна идея, но предвид факта, че срещу още 4 лева мога да взема Montessu… Пък и през цялото време ми остана усещането, че пия мляко с какао. А мляко, както знаете, аз не обичам. За 21 лева пък хич.

И откровените помии

Вината на месец декември

Вината на месец декември

 1. linnah says:

  На Старосел опитай Тероар. По-трудно се намира от другите видове, но е най-доброто им винце и за 14лв е шестак 😉 В Пикадили най-често го намирам

 2. Chivas или Bush?! Бате, осъзнай се…

  • pro says:

   Това звучи като да трябва да се продължи с алтернативни предложения, no?

 3. Ники says:

  Здравей, почитател съм на вината и ми е интерсно да чета коментари от “неспециалисти”.Като ти четох резюмето за зинфендела си рекох, че нямаме общи предпочитания за виното – специално този зинфендел на мен ми бие на престояла седмица вода от ваза, в която са били потопени карамфили, нищо общо с това което харесвам.
  В този твой пост обаче, откривам някои от любимите ми вина:
  1. Дзиндзифките
  2. Карпе Дием / въобще за мен Катарджина е номер 1 в България/
  3. Редарк

  Според мен ще преоткриеш аржентинското Трапиче ако им опиташ малбека, особено този в по-високата категория -60-70 лв.

  Предполагам, че ще ти харесат и Ардженто – каберне и малбек, на цени около 10-11 лв.

  Истински благодарен ще ми бъдеш ако пробваш чилийско и по-специално Каса Лапостол – опитай “Мерло кюве Александър” – заслужава си парите до стотинка. А за много специални случаи – Clos Apalta.

 4. wakeop says:

  На този пост щях да му се зарадвам повече преди празниците… бая време убихме пред щандовете с вина в чуденка какво да пробваме тоя път 🙂
  Нищо, при следващото пазаруване ще тестваме част от списъка :))

 5. pro says:

  @linnah: Взех го – една-единствена мърлява бутилка забита в едното кьоше на билата.

  @Ники: Благодаря за предложенията. Тъй като бюджетът ми за напитки откакто не пия бира нарастна космически, а това не е готино, едва ли скоро сърцето ще ми даде да скоча дори до 30+ лв за бутилка, но ще дойде и този ден.

 6. ина says:

  Аз вино не пия, карам си кротко и напоително на Буш, но ми хареса квадратния ринг 🙂
  Откъде е, само кръгли намирам?

 7. JD says:

  Ако искаш да си набавиш правилните чаши за всяко конкретно вино разходи се до ЕОС на разклона за Кремиковци. Пичовете внасят некви ВиК простотии, но са представители и на royal leerdam. Също и на свещите spaas – и те са ти проблем явно ето ти решения. Плюс предложение за нова любима бира http://ciceronito.files.wordpr.....c00777.jpg логото е убийствено!

 8. martin says:

  наздраве и чнг!!!

  p.s. откъде взе montessu-то??

 9. Боби says:

  Повечето са ми извън възможностите, но Carpe Diem за 9 лв идва добре – по празниците едно кашонче си замина. Любимо, заедно с No Man’s Land Gold 2006.

 10. pro says:

  @JD: мерси, ще ги разгледам, те имаха и другаде магазини мисля.

  @martin: чнг и наздраве и на теб 🙂 от Vinello – най-долу в Сердика Център.

 11. […] Старосел го препоръча Лина предния месец. Цената му е с няколко лева по-висока от […]