Sunroad FR800 vs Suunto Core

18 01 2016 @ 11:22Trackback
Етикети: , , ,
Категории: пинизи, продукт
nerdy
4 коментара

sunroad fr800

Миналото лято видях в ибей един изключително достъпен Core, наддаването за който нещо не вървеше много, понеже в описанието му ставаше дума, че има някакъв спорадично появяващ се яд с контраста на дисплея. Не го бавих много, спечелих търга и седмица по-късно го държах. Заведох го на часовникар, тоя го погледна, каза оо те тия ядат батерия като ненормални, сигурно от това е, продаде ми една CR2032 за 8 лв, след което проблемът си остана и каза еми сори пич, наредил си се, часовници от ибей не се купуват. Ся, понеже на мен ми е редовна практика да купувам часовници от ибей и досега не съм имал ядове, просто преглътнах путките майни, които исках да му тегля за цената на батерията и се прибрах в офиса, където да го разцъкам на спокойствие. Четох в нета какви ли не чудесии, но никой нямаше същия яд. Всички цитираха или слаба батерия или фабричен дефект при сходни, но не същите ситуации. Рових в скритото меню, настройвах контрасти и не знам си какво и не пожънах резултат. Реших, че ще му го върна на тоя и това е. Преди да го направя обаче отворих отделението за батерията и почнах да оглеждам дали не е някакъв технчиески проблем с него – крива пластина или нещо такова. Натиснах с пръст батерията и дисплея светна като слънце. Извадих я и установих, че от трите контактни крачета на пластината на дъното, едното е изкривено и не прави контакт в нормално състояние. Затова побългарих нещата като добавих едно малко листче, сгънато на две, затворих капака и часовникът никога повече и за миг не загуби контраст.

Така се случи обаче, че тогава тръгнахме да купуваме един имот и аз започнах да продавам всички продаваеми неща, от които нямам първосигнална нужда, за да събирам пари за този по-велик план. Две седмици по-късно продадох и суунтото. Само че вече толкова бях свикнал с него и толкова ми харесваше, че след няма и два месеца започна да ми липсва. За жалост в ибей такива добри оферти вече нямаше, а цената на нов Core е някаква шега (550 лв у нас лол), затова започнах да търся алтернативен ABC часовник. То се знае, минах през цялата продуктова гама на Casio като най-достъпен бранд с най-широка гама продукти, но истината е, че не ми се даваха 350 лв за PRG-240, а от по-тънката Outgear линия не можах да си харесам нищо. И докато си рисърчвам аз, попадам на едни теми на едни хора, които обясняват за клонингите на Core и почвам да гледам модели, брандове и чудеса. Установих, че има (поне) четири бранда, които продават продукт приличащ на Core: Sunroad, Spovan, Pyle, Lad Weather. Погледнати отблизо часовниците на Pyle са направени от отвратителна пластмаса за четки за кенеф или друга такава лайнарщина. Lad Weather хал хабер нямат как точно им се казват продуктите и на сто места срещнах сто различни имена, някои от които на едно място са за единия, на друго за другия. В такива шано филми не участвам. Spovan имат модел, който на вид е 98% Core, а на характеристики хипотетично е 100% Core, но когато го сравних със Sunroad FR800, предпочетох визуално по-различния модел с малко по-различна функционалност. Има и нещо друго и далеч по-важно, което не е широко известно. Заводите на Sunroad произвеждат Suunto. Designed in Finland, made in China. Буквално. Има и трето.

При покупка от ибей, нов FR800 е 65% по-евтин от нов Core

и това при положение, че в ибей цената на Core на свой ред е 40% по-ниска от тази в България. А аз имам свойството предметите и най-вече часовниците си бързичко да ги задирам. И едно от ключовите неща в търсенето ми на алтернатива на Core беше машинка, с която можеш да цепиш дърва и да чистиш курник без да ти е много жал. Затова не мислих много дали да го взема и ето едно бързо, изцяло субективно сравнение между двата на база на нещата, които на мен ми правят впечатление.

Core-а ми беше regular black със светлия дисплей (който за мен лично е ултимативния модел). FR800 е all black с черен дисплей.

sunroad fr800
sunroad fr800

Ще ви дам страхотен съвет: освен ако не ви е някакъв огромен зор, не си купувайте часовник с черен дисплей. Зле е. Особено вечер.

В горната си част Core има индикатори за промяната във въздушното налягане. FR800 има нещо като прогноза за времето вместо тях. В книжката пише, че я вади на базата на екстраполирани данни за налягане, температури и прочие за последните 48 часа и е с акуратност 70%. Не знам. Навън вали да си ебе майката и сняг, там виси слънце с облаци. Ако прогнозата изглежда неакуратна, в опциите може да се промени текущото време. Има четири опции – слънчево, разкъсана облачност, облачно и валежи. Нямам идея учи ли се на нещо часовника от това и какъв е случая изобщо. Core имаше невероятната функция storm alarm, която действително работеше и предупреждаваше в случай на задаваща се буря. В FR800 такава няма.

Докато сме на тази тема, термометрите и на двата са абсолютно неизползваеми. Посред зима FR800 ми дава 30.5 градуса вкъщи, лятото Core на климатик отчиташе 33-34. Изобщо не знам защо са монтирани. В упътването пише да си го сваля от ръката докато мери, за да не му влияе телесната ми температура. Е, нека ви кажа. Ефект има, ама бяха необходими 20 минути температурата да падне до 23.4, което според мен е с поне 2 градуса над актуалната в помещението. И всъщност абе… добре бе… честно… ама наистина честно дайте да си говорим… и тук говоря и за двата модела… абе защо просто не монтирахте температурния сензор примерно отгоре, вместо отдолу върху кожата? Примерно казвам. Аз не съм инженер, нали. Вие трябва да сте. Финландо-китайското братство, което произвежда прецизни инструменти. Как не ви хрумват такива очевадни и елементарни неща, дееба?

sunroad fr800
sunroad fr800

За барометрите, статистиката за изкачванията и другите там щуротии не мога да кажа нищо. Нито имам познания по метеорология, нито съм планинар, още по-малко катерач. Според синоптик атмосферното налягане е 1008 hpa, според FR800 е 1012. Изглежда ми доста акуратно, знам ли. Не помня как беше при Core, но тук в опциите няма възможност за показване на налягането в милиметри, не се показва и референтната височина, нямам идея доколко това е важно. За алтиметъра също нямам много какво да кажа. Виждам само, че отчита. Не помня как изглеждаше лога при Core, при FR800 и за барометра и за алтиметъра натискаш десния среден бутон и влизаш в него, а с горния и долния скролваш по записите, чиито показания на мен нищичко не ми говорят.

sunroad fr800
sunroad fr800

Помня, че при Core компасът се спрягаше като основен консуматор на батерията и по тази причина бе ограничен на пет секунди, след което се изключваше, а ако пуснеш светлината докато е пуснат, тя мигаше, за да не яде допълнително батерия. Еби му майката и консумация ще да е била. При FR800 компасът се изключва след 30 секунди, светлината си свети нормално.

Една функция, която FR800 има в повече, е крачкомера. За да работи тая уйовина, човек трябва да си зададе килограмите и размера на крачката и после може да се наслади на полезна обща статистика колко време е крачил, какво разстояние с колко км/ч е минал и… колко калории е изгорил. Забележката е, че ако си с джапанки, сандали, извършваш спастични движения и като цяло не ходиш нормално с нормални обувки, отчитането много-много няма да е акуратно. На мен при ходене вкъщи и офиса ми отчита… дедов.

Ако човек задържи четирите ъглови бутона на Core и после цъкне десния среден, той се рестартира и ако при рестарта се натисне горния ляв, се влиза в допълнително меню за контрол на разни настройки, които не са включени в общите опции. При FR800 това го няма. А и няма какво да си кривим душата, настройките при Core са осезаемо по-богати. Опцията за време на изгрев и залез при Core определено е на друго ниво. Там избираш по държава и град, докато тук имаш двайсетина предварително зададени града в различните краища на света и ако твоя го няма, въвеждаш географска дължина и ширина ръчно. Но не е само това. Алтиметъра/барометъра при Core може да се настрои да мери… дълбочина. Понеже бях много учуден от идеята часовник с водонепропускливост 3 атмосфери по ISO 6425, с който според класификацията можеш да си измиеш чиниите, но иначе е добре да не влизаш в банята даже, да може да мери дълбочина, а на сайта да твърдят, че можеш да се гмуркаш до 10 метра, се зачетох подробно в едни теми в часовникарски форуми за WR рейтинга и се оказа, че това, както много други неща, са маркетингов скам. Там бяха дали пример точно с Core, който макар да е рейтнат на 3 атмосфери, всъщност най-вероятно може да понесе 10 и причината поради която е взето това решение, е чисто пазарна на мениджърско ниво, за да не се съревновава този “евтин” продукт с по-скъпите продукти на компанията, които са с по-висок рейтинг. Бизнес, майка, печалбата е важна, еби му меча. FR800 е с рейтинг 5 атмосфери, но след като прочетох тия неща, вече не зная какво да мисля за тия цифрички. Всъщност заключението там беше, че ниските нива – 3 и 5 атмосфери най-вероятно ще поемат до 10. Не че някога съм се гмуркал на повече от 4 метра, нали.

Интерфейсно двата часовника са 90% еднакви. Има минимални разлики. Козметично разликата е малко по-голяма. По отношение на работата и функционирането разликите също не са фрапантни. В общи линии който е боравил с единия мигновено може да борави с другия без нужда от инструкции. Единствените разлики всъщност са, че в режим компас FR800 показва посоката и основна част от индикациите горе, а при Core e долу. Същата е работата с часовете на изгрева и залеза – при единия е горе, при другия е долу. Предполагам има нещо общо с това, че при FR800 трите десни бутона са заделени индивидуално за алтиметъра, барометъра и компаса, докато при Core се превключват със средния десен бутон. Другите дивотии, като крачкомер, таймер и хронограф си се сменят с долния ляв бутон и на двата часовника, с тази разлика, че при FR800 излизат в средата на големия дисплей като основни функции, а при Core излизат в долния дисплей като спомагателни функции.

Като недостатък на FR800 ще отбележа поведението на копчетата. Долното и горно дясно реагират странно, като или не отчитат нищо, или отчитат две натискания наведнъж в повечето време. Не е върха на досадата, освен ако човек не ползва хронометъра, който в този случай си е неизползваем. Тъй като аз го нося по-лабаво, по време на сън или при по-активни дейности, десните копчета явно дават контакт, защото понякога го намирам в някой от трите режима. Не ми е ясно много-много как става, при положение, че китката ми не се криви до там, ама става някак. С Core този проблем го нямах. Въобще бутоните на Core бяха по-добри.

sunroad fr800
sunroad fr800

Каишките и на двата са много удобни, особено ми харесваха малките цицки на Core, които правят невъзможно самоволното отпускане и откачане. Но въпреки това никога не съм разбирал цените от 60 до 100 лв за каишка. Един каучук с производствена стойност 20 стинки е бе, да му еба майката! При FR800 цицки няма, но захватът е толкова здрав, че няма начин часовникът някога да изпадне, независимо от условията, в които е.

Огромен недостатък и на двата е безполезната подсветка. Това нещо трябва да свети поне три пъти по-силно, за да има смисъл, ебаси, какъв толкова е бил проблема да монтирате по-добра?! Така или иначе батерията не изкарва повече от година, наистина не разбирам защо поне часовникът да не свети като хората?

sunroad fr800
sunroad fr800

Опаковката е супер качествена. Наскоро си купих Seiko, чиято опаковка все едно беше правена от цигани в сравнение с това, в което идва Sunroad и в случая Suunto трябва да се почувстват неловко, макар че с тая реклама в The Equalizer, с тоя несъществуващ лол голям циферблат, едва ли ще им бъде драма да си изпълнят квотата за продажбите в следващите години и така. Освен стандартните неща, в кутията е включена кърпичка за забърсване и… резервна батерия.

В заключение, FR800 е изключително качествено изработен инструмент. Читав Core втора ръка за под 80 паунда в ибей трудно се намира. Това са повече от 40% над цената на нов FR800. Абсолютният факт е, че за тази цена не може да се намери нищо, което да се доближава до качеството и функциите му дори в обозрима дистанция. Може да се вземе нещо от рода на това Casio, но на мен лично сравнението между двата на база какво получаваш за парите си не ми излиза. За шанаджии, като мен, на които им е през хурката за брандова принадлежност и предпочитат нещо, което ще свърши работа и ще понася житейски несгоди без да генерира много болка, FR800 е просто dashiznit, дори с малките кусури, които е много лесно да преживееш.

Update: крачкомера всъщност функционира, но не се обновява в реално време. Според Google Earth до офиса ми е 480 метра. Според крачкомера съм изминал 360 за 5:44 минути със средна скорост 3.8 км/ч и съм изгорил 22 калории. Всичко това в снега с насреща движещи се телета. Така че обосновано може да се заключи, че не е лош.

 1. loxs says:

  Благодаря за интересното ревю.

  От него за себе си правя заключението че моят Pebble Classic сцепва мрака като най-оптималното нещо, дето човек може да носи на ръката си. Прави всичко, което описа за тия два часовника без барометъра. Да не говорим колко е удобно това че си получавам notification-ите от телефона – това за мен не най-яката му функция изобщо. И в същото време е доста по-добър от скъпите smartwatch-ове, защото батерията му държи цели 7-10 дена.

  И да, на външен вид е адски грозен… това съм длъжен да го призная 🙂

 2. В ибей много трябва да се внимава с покупките. И там има “мангали”, хехе…

 3. Angel Moraliev says:

  Привет мога ли да си закупя каишка за този модел FR800.

  • pro says:

   В Алиекспрес се продаваха по времето, когато го имах. Струваха $18, ако не се лъжа.