Leffe Blond

02 06 2009 @ 18:33Trackback
Етикети: , ,
Категории: иедени и пиени
drunk
14 коментара

Leffe Blond

Русото Leffe изобщо не е русо. Толкова е брюнетесто, че ако човек прекали с него, направо ще му стане черно. С потресаващите си 6.6% алкохолно съдържание, си залагам топките, че надминава дори несполучливия опит на пивовара Каменица да таргетира металистите, олигофрените и алкохолиците с твърдото си.

Цветът е карамелен, ароматът – силен и дори леко тежък за вкуса ми. Осезаемо по-гъста е от нормалната бира. Първата глътка беше стъписваща. Удар в сетивата. Не много приятен удар. Мисълта “изобщо не е толкова скъпа, че да ми е съвестно да я излея в канала” се появи веднага. Но аз съм упорито копеленце. И обикновено давам по много шансове. По повече, отколкото е нормално. Вероятно затова, а може би и заради алкохола, по средата на бутилчицата вече не ми се струваше толкова лоша, а накрая нямаше да откажа и още 1-2.

btw, тия ненормални родни пивовари в стремежа си преди всичко да се маркетират стигнаха до там да не им стига акъла да си направят един нормален информационен сайт с пълно описание на продукцията – нещото, което е най-важно за потребител като мен. Боли ме фара дали някъв космат чобанин с кубинки отказва да полива цветята, рецептите с Шуменско едва ли ще ги ползвам, а достъпа до “активностите” на Загорка, връщащи ме пак в началото на сайта, който е толкова тъп, че не помни в куки избора на възраст ме интересуват колкото демократичността на изборите в Иран.

Анализ и заключение на ИБАХТА
Алкохол: 6.6%
Цвят: канелен
Аромат: силен, спиртен
Мътност: бистра
Пяна: нормална, с нормални мехурчета
Вкус: силен, първоначално остър
Газираност: нормална
Оценка: “бива”
Вероятност за периодично консумиране: слаба

 1. пламен says:

  По-добре дефинирай какво разбираш под “надминава”, че топките заминаха…

  • pro says:

   Ъм, алкохолно съдържание?

   • пламен says:

    Мда, лошо – не залагай. Каменица Твърдо беше 8 към 9% алкохолно съдържание.

    Столично си е 6.6%.

    Ако искаш да си махнеш И главата – в Елемаг има (или поне доскоро имаше) Kasteel с 11% 🙂 Брутално е.

   • pro says:

    Човек се учи докато е жив… 🙂

 2. Вера says:

  Ужасна е тази бира, язък, че е блонди. 🙂
  Честито ново място, бтв. Пасва.

 3. mup0 says:

  Защо Каменица да е супер тежка бира?Аз поне от нея мога да пия доста преди да се напия,докато от Загорката хем се напивам по-бързо,хем сутринта главата ми е мазало.Затова само домашна ракия 40+++ градуса 😉

 4. pro says:

  Не си сварил да опиташ Каменица Твърдо явно

 5. Кра says:

  Пробвах Твърдото още като излезе(по спомени, около пролетта-лятото на 2002). Повече не исках да я пробвам 🙂 Тогава още бях фен на Каменица, сега вече не съм(развалиха я, вече не ми харесва, пък и доста по-добри бири излязоха на пазара). А Леффе-то си го пробвал само наливно. Хубаво беше, но ми се стори доста скъпа тогава(наливна 330 мл. за 3.90 лв.), при положение, че наистина след първата чаша бих пил още 2-3. Не си писал с какво мезе върви, но иначе ревюто ти пак кърти.
  Поздрави!

 6. Yavor says:

  Като изключим, че е наистина малко по-тежка, бирата е чудесна и ако трябва да намеря аналог в България по качество бих посочил единствено Шуменско. Загорка е някакъв странен смес от бира и спирт, а за Каменица даже не искам да знам какво съдържа. Поради по-високият градус Leffe наистина не е бира за “наливане”, но 2-3 бири създават неминуемо удоволствие.Наздраве на ценителите на хубавата бира! :-))

 7. […] така ме тресна, че все едно бях пил от обед. Нищо общо с Leffe-то, което дори е с малко по-висок процент. Коварна работа, […]

 8. Аз умирам за тази бира! Най-любимата ми е от всички, които съм пробвал. Миналата година бях една седмица в скучно белгийско градче и само лефето ме поддържаше жив. Там го продават в бутилки от по 700 мл с коркова тапа и такъв телен механизъм като на шампанското 🙂

 9. gii says:

  Много добра бира не знам защо въобще я сравнявате с българските бълвочи.

 10. LuLu says:

  Белгия е на 5 евро разстояние и си струва да човек дори за уикенд да заседне в местна кръчма в опознаване на мъничка част от умопомрачителното разнообразие от типични белгийски бири. Разбира се, ако има афинитет и вкус за бирата. Иначе може да хейти и да си залага топките, чието съществуване на първо място е съмнително.
  Поздрави

 11. ddt says:

  Бе..страхотна бира!! Не ми пука за ценителите и капацитетите и вся остальная! За мен критиците от всики видове – театрални, музикални, художествени, филмови, гурме и пр. са просто платени проституиращи гъзолизци..Силна била бирата! Не е тя силна-вие сте слаби
  Резлива и вкусна бира. Който не я харесва-добре.Който я харесва много добре.