Efes Dark

15 08 2009 @ 19:41Trackback
Етикети: , ,
Категории: иедени и пиени
naughty
10 коментара

Efes Dark

Избягвам да пия тъмна бира, освен стаутове, защото главата ме съсипва след това. Но понеже много обичам Ефес, нямаше как да не пробвам и тъмното им. Бутилчицата е съвършено прозрачна и няма почти никакви отличителни знаци, освен стандартните за Ефес бевъли по стъклото. На малкото етикетче под капачката пише Strong dark beer и това беше първото, което ме накара да повдигна вежди. После завъртях шишенцето и видях, че алкохолът е 6.1%. Oh, boy, няма да е лесно.

При наливане се пени почти като стаут, но за разлика от него, пяната спада бързичко. Вкусът е плътен, смея да твърдя – много добър, със стипчиви остатъци. Но тази бира е ебаси чука. Това малкото така ме тресна, че все едно бях пил от обед. Нищо общо с Leffe-то, което дори е с малко по-висок процент. Коварна работа, ви казвам. Направо се оцъклих.

Цената от 1.55 за 330 мл е съвсем приемлива, особено като се има предвид, че няма да ви трябват много бутилки, за да се наковете като за световно.

Анализ и заключение на ИБАХТА
Алкохол: 6.1%
Цвят: черен с лек червеникав оттенък; вдигната към светлината, последната озарява само ръбовете на чашата, а центърът си остава черен
Аромат: плътен, стандартен за типа бира
Мътност: бистра, но плътна
Пяна: почти като на стаут при наливането, слада сравнително бързо
Вкус: приятен, наситен, плътен, с лек, но осезаем стипчив послевкус
Газираност: под нормалната
Оценка: “вкусно тъмно пиво, обаче тежко”
Вероятност за периодично консумиране: слаба

 1. Bartelby says:

  Добра е. Има я на стекчета по 6 бр. в Метро (в София) на приемлива цена.

 2. ы says:

  и като стана дума 🙂 шо изчезна чируза от рибмагnet-a, или бъркам?

 3. Longanlon says:

  При мене вероятността за периодична консумация клони към “много висока” 🙂

 4. бибо! says:

  330мл шишенцата са за педерази и по принцип са предназначени за продажба по барове и дискотеки. явно някой вносител на бирени марки е докопал няколко партиди и ги шитва на дебели цени по супермаркетите.
  второ – айде сега с тия 6,1%. не е нещо особено. нека ИБАХТА да тества полското пиво VIP?- 7,2% 😀 2 бири и си водолаз 😀 пробвай задължително ако намериш някъде!

  • Е аре нема нужда от полско пиво VIP? 🙂
   Съвсем лесно в Елемаг (от където лирическият герой пазарува, както стана ясно наскоро) човек може да се сдобие с Weihenstephaner Korbinian (Doppelbock, 7.40% ABV) или Weihenstephaner Vitus (Weizenbock, 7.70% ABV), ако целта е да се наковеш като животно с бира.
   Пък и определено Weihenstephaner знаят как се прави бира – за има-няма 1000 години все трябва да са се научили, шагибъ…

   • pro says:

    Лирическия не се кефи много на Елемаг, предпочита Пикадили 🙂 Видях ги високоалкохолните там, ама нещо не изпитах непреодолимо желание да ги кусам – стресиращо ми изглеждаха.

 5. бибо! says:

  данчо, тази със 7,70% е пресен hefeweizen, който наистина те блъска в гръбначния мозък, в южна германия доста го пийват.
  като спомена weizen се сетих, че ИБАХТА трябва да включи в бир-тестовете задължително и основния елемент на вкуса – сладко/горчиво. weizen не понасям, ако искам нещо мътно и сладко ще си налея малко ушав от сливи и ще съм доволен. язе съм фен на класическия горчив pils 🙂

 6. Кра says:

  Че то за какво пиеш високоалкохолна бира, като ракията и подобни спиртни напитки вършат същата работа? За мен всичко, що е над 5.5% си е силно(за бира става дума). А иначе какво е сравнението м/у тази бира и Мърфи’с/Гинес напр.? Като стана дума за тъмно, спомням си преди време имаше едно Шуменско Червено, беше доста добро…

 7. pungash says:

  хмм… 🙂 If Efes is a simplex and Pro is a complex, is then Lyl@ a multyp(f)lex?