Apexis APM-J011

06 12 2012 @ 09:51Trackback
Етикети: , , ,
Категории: продукт
crappy
2 коментара

Тука снимки няма. Като прочетете надолу, ще разберете защо няма смисъл да се слагат. Ако пък ви е TLDR, мога да ви синтезирам накратко смисъла от ревюто

Ако нямате пари за читава камера със Sony сензор, по-добре не ги харечете за безсмислени играчки.

Apexis-ът се води IP камера. Камерите от този тип в ниския, че и средния ценови клас обикновено са с резолюция 640х480 и за нищо не стават. И не става дума само за тази. За всички. Включително маркетингово напудрени простотии от рода на Y-cam, за покупката на която при цена от 400+ лв наистина не знам колко нареден трябва да се чувства човек. Могат да се ползват единствено с информативна цел – някой минава ли от някъде и с клизма да разберете отчасти какво прави. За нищо друго.

След като изгледах всички тестови излъчвания на видеонаблюдение.еу, избрах тази пишка единствено заради въртящия се купол. Качеството на образа при всички е еднакво, така че решението за покупка е строго субективно и по съвсем други критерии. Основно от типа външен вид, цвят и статичност. Със същия успех можете да спестите 40-50 и да вземете по-евтина – абсолютно същото ще видите.

Камерата стартира за около минута. На всяко стартиране купола прави пълен обход на границите си и се центрира. Безжичната карта отнема още 20-30 секунди да запали. Настройката е много досадна. Първо се инсталира някакво софтуерче, което засича айпито на камерата. От него се сменя порта за достъп и паролата. Всяко действие предизвиква рестарт. После отивате с браузъра на даденото айпи, логвате се и сетвате разни други подробности. Ако искате да я пуснете безжично, задавате от там. Нов рестарт и камерата се появява с ново IP. И минава известно време докато схванете защо вече не можете да се логнете на старото. Можете да командвате разни други дребни глупости, като патрулната логика, сензора за движение и какво да се случва, ако такова се засече, да обръщате образа и разни такива. Има още контраст, яркост, задаване на предварително дефинирани позиции и дрън дрън. Интерфейса е потресаващ. Типичен за азиатските производители. Направен колкото да има интерфейс без никаква друга мисъл. Примерно нещо юзабилити, това-онова. Къде ве, батко. Така например като отворите прозореца за задаване или зареждане на позиция, не можете да го затворите докато не изберете позиция. Няма кликане отстрани, няма дявол. Да не продължавам, че ще се нервирам.

Монтажът се оказа тегав, защото в стойката винта, който държи снадката, беше преебан – не се навиваше. Затова просто я лепнах с двустранна лента за тавана. Ползвам я безжично. Имах надеждата, че цитираните 30 fps ще се изпълнят, но останах силно разочарован. На 10 метра по права линия от рутъра през една врата числото пада толкова драстично, че не е за вярване. И се люшка в диапазона от -10 до 10 fps при добро настроение. 20? 30?! Да не я е ебал лудия. Вярно, че рутъра е друг пълен боклук, но и на D-link-а да я бодна, навярно пак ще е същото. Скоро ще пробвам, че ще я местя вкъщи и без това.

Качеството на образа е смехотворно. Няма и какво друго да е с такава резолюция, такъв пишкав обектив и такъв пишкав сензор. През нощта е още по-зле въпреки 10-те ифрареда, които ужким осигуряват видимост до 10 метра. За осигуряване, осигуряват, ама липсата на IR cut филтър, който не знам защо в началото мислех, че го има, и убийствения fps правят ползата нулева. И чудовището от Лох Нес да мине, и летяща чиния да кацне, ще се види едно и също – някакви черно-бели петна, които в единия кадър са в левия край, в другия – в десния. Или обратното.

Едно от най-фрустриращите преживявания е периодичното ресетване на позицията. Глупавата камера в един момент просто си изпълнява пълния оборот и застава в средата, въпреки че преди това е била на пресет. Не знам хипер чувствителна на токови флуктуации ли е, друго ли е, но е вбесяващо. Случва се всеки ден минимум по веднъж и на мен просто ми писна накрая да я препозиционирам.

Понеже самата тя няма възможности за запис на стрийма, трябва да се ползва 3rd party услуга. Тук на помощ дойде Synology-то, което има Surveillance Station приложение. Настройката е супер лесна и няколко минути по-късно стрийма вече се записваше върху него. Логиката му на засичане на движение може да се изменя, а задаването на график за запис е отлична опция. Но това са си негови плюсове, които не могат да нулират минусите на камерата.

Анализ и заключение на ИБАХТА

Плюсове: безжичната връзка позволява повече гъвкавост при монтажа; въртящия се купол е гъзарийка.

Минуси: интерфейса е меко казано мега зле; много нисък фреймрейт при безжично свързване, често падащ до -10; постоянно ресетване на позицията на купола; лещата е ташак; резолюцията е ташак; качеството на изображението е ташак; нощния режим е пълен ташак.

Обща оценка: 1/5

Заключение: Безсмислена джаджа, която може да се ползва само информативно, колкото да разбереш има ли мечка при кокошките. И мечката трябва да е доста голяма, за да я различиш.

  1. Иван Димитров says:

    хехиехиехиихехиехихиехие,

    обичам ревютата тука!

  2. haripetrov says:

    Повиши ми се настроението. 🙂