Страшната страна на интернета

24 09 2009 @ 15:40Trackback
Етикети: , , ,
Категории: светското училище на Борисов
silly
6 коментара

AVG са подхванали в Щатите кампания за реклама на продукта си LinkScanner с нещо, което изглежда по следния начин:

Откакто пусна безумния си файъруол, който е толкова безполезен, че се принудихме да го изключим на всички компютри в офиса, AVG нещо не отива на добре. А този клип удря у земята дори жалкия опит за вайръл на Xing.

Накратко как AVG виждат света през 2009-та: истинският хакер, представляващ заплаха за сигурността на всеки в мрежата, е руско копеленце; истинският хакер държи да се знаят лицето, методите му на работа, колегите му и работното му място; истинският хакер работи с *никс и макар да е в gui среда, пише команди в шел; истинският хакер има списък с хора, в чиито компютри може да се проникне и този списък по някакъв магически начин е свързан с ICQ, откъдето хакерът избира жертвите по снимка; истинският хакер винаги има zero-day експлойтове за всякакви случаи; истинският хакер има магически туул, наречен “sniff-card”, който мигом преравя диска на жертвата и открива данните за картите й; за да е правдоподобно, туловете на истинския хакер говорят engrish – find card, вместо found card; истинският хакер има cc processing gateway, чрез който прехвърля парите от картата на жертвата в своя сметка; истинският хакер няма да бъде такъв без шеф-изверг.

Майтапът настрана – макар да не съм истински хакер със zero-day експлойтове, не е като да не съм влизал в чужди компютри на младини с помощта на две обикновени програмки за тест на мрежа и авангарден начин за използването им. Разбира се, за да се логна в машината беше необходимо потребителят да няма парола, но ще се изумите колко често се среща това и до днес – хората просто ги мързи. И макар да не правех поразии, смело мога да кажа, че тръпката беше много мощна. И също като на това видео съм намирал интересни снимки и данни в My documents. От тогава насам винаги забранявам NetBEUI, поставям сложна парола на потребителя си, ползвам софтуер за криптиране на поверителната информация и имам лека параноя.

От цялата образователна лекторина обаче не разбрах най-важното – как точно LinkScanner помага в случаи като показания, в които хакерът ти влиза целенасочено изотзадзе? Не разбрах и каква част от цената на продуктите отива за безмозъчния рекламен отдел на AVG, за да поискам при следващото плащане да направят отстъпка в такъв размер.

 1. Стойко Петров says:

  Забелязали сме вече, че е руско копеленце.

 2. kse says:

  а помниш ли тези готини дни в които някой те дразни и му спираш интернета за неопределено време хехе 😉

 3. Blake says:

  Бе явно антивируснике компании се надпреварват коя да пусне по-глупава реклама. Не знам дали сте срещали това тука: http://www.everyclickmatters.c.....okken.html, направо ме втрещи с простотията си…

 4. Стойко Петров says:

  У нас хакерчетата имат легален бизнес, занимават се с поддържане на сайтове на неправителствени организации и сдружения, използват достъпа си до мрежите за столкиране на жени в мрежата, качване на снимки на голи деца по руските сайтове без родителите да подозират къде се намират снимките на отрочетата им и с постоянни коментари и многознайщини в сайтове като БГ-мама, дир.бг, алл.бг и т.н. Те са и дежурните коментатори във в. Дневник например. Тези видни “блогъри” даже са представяни по телевизии като ReTv. Масовия интернет човечец даже и не подозира кого включва с линкове на дружките си, като се възхищава от мнението на някой особено дърдорив хакер-блогър. У нас престъпниците са на почит.

  • pro says:

   Добре де, защо спря, след като започна така добре? Дай именца.

 5. AirMonkey says:

  Хм, тази реклама точно за ЛинкСкенъра ли е? Защото би била крайно неподходяща за случая, който са представили. ICQ – добре, може и да има някакви дупки по софтуера, че да си хакнеш програмката на другия комп. ама кат гледам те не правят кой знае какво пък и как я взеха таз карта само от влизането в компа…тия не са наред. :).