Превъртях живота, епизод 1: чай в кафемашина

05 10 2014 @ 10:53Trackback
Етикети: , , ,
Категории: пинизи
happy
8 коментара

След като самоотвержено успях да се преборя с логистичния проблем и да си направя мурсалски чай без цедка и без да се налага да дъвча листа, бързам да споделя геният си с вас. Начи, единственото дето не е селф-експленатори от тоя фотос е, че извършвам първо лека запарка на чая като пусна водата за секунда-две и я спра. Оставям за 30-40 секунди и после яко газ. При наличие на добра кафемашина с истински 18 бара налягане, навярно няма да има нужда и от запарка. Тая е шит. Всички кафемашини на Крупс са шит. Нито налягането е 18 бара, а температурата на водата е супер ниска. Придържайте се към по-смислени брандове.

tea revolution

 1. Боби says:

  В офиса правим чай я машина за шварц от около 10 години. Много е добре, защото го поддържа топъл и има чай за поне 5 чаши, демек за двама трима човека по деня.

 2. Петър Иванов says:

  Какъв е този оранжев мед, bro?

 3. Кра says:

  Малко оф-топик…
  Цитирам те: “Придържайте се към по-смислени брандове.”
  Дай акъл за хубава кафе-машина за еспресо, че ми предстои търсене+купуване.
  Има ли нещо смислено за под 1К лева? Иначе на Крупс имах бързоварна кана и беше супер, ама жената я изтърва от 1,5м височина 🙂

 4. pro says:

  Редно е първо да си отговориш на въпроса каква машина търсиш – ръчна, полуавтоматична или изцяло автоматична. Моят съвет е за ръчна, като за пълен рахат инвестираш и в мелничка.

  Последно купувах такова нещо преди 2 години и тогава взех едно комбо на DeLonghi с кана за шварц, и тя се оказа чудесна и много ценово достъпна машина. Преди това имахме автомат Solac и просто няма нищо общо кафето, което си правиш сам пинизчийски и това, което прави автомата. След него почти се бях навил на изхвърляне за автомат Jura или Saeco, понеже злите езици твърдят, че са крем де ла крем, ама… нещо не ги видях ценово оправдани. По същото време четох ревюта на Gaggia, които казваха че са хубави машини, гледах ги в магазините, на вид ми харесаха, но понеже беше за нашия магазин, исках да не се прехвърля бариерата от 400 лв и делонгито там пасна идеално.

  За домашни условия бях еднозначно се спрял на машина и мелничка на La Pavoni, по-специално на модела Celini, който имаше някакво промо и беше под 400 евро машината. В България тогава ги внасяха Склада, сега не зная. Та от личен опит, огледай La Pavoni и Gaggia, ако си голям ентусиаст, или DeLonghi-тата, ако не ти се изваждат чак толкова пари 😉

  • Кра says:

   Изчерпателно инфо, за което благодаря!

   Ръчна ще е, със сигурност. Принципно се целех в ДеЛонги, защото човекът, за когото ще я купувам тая машина, има ДеЛонги(пак ръчна) и е супер доволен от тях, ама е старичка и разни неща и се скапват вече. Марките, които цитираш не ги бях чувал, но изглеждат добре. Gaggia, гледам, имат и разни бая евтини модели(малко под 300лв.), ама дали си заслужават… Иначе ми е интересно дали в случая важи правилото, че по-скъпата машина е по-хубава (вече се убедих за доста неща в живота, че това не е вярно).

   • pro says:

    Мисля си, че навярно всяка машина с хубава помпа с 18 бара и адекватен нагревател ще свърши работа. Дали ще има втори нагревател за пара, смесител за капучино и алабала, айде можем и без тях. За ДеЛонги-то мога да кажа само хубави неща, така че вече имаш две положителни мнения в тази посока, ако не друго 😉

 5. Тънкостта е в детайлите и в гениалните идеи. И все пак ако беше 100% арабика в цедката щеше да е по-добре 🙂