Избор на монитор за 500 лв, 2015

24 05 2015 @ 19:04Trackback
Етикети: , , ,
Категории: продукт
nerdy
2 коментара

избор на монитор 2015

След покупката на таблета установих, че екранната ми площ рязко окъся за размаха на ръката. Това и фактът, че верният ми и по съвместителство, невероятно добър, Dell 2209WA вече е на 6 години и от две проявява типичните за марката недъзи – вертикални черти при пускане, които изчезват 10-20 минути по-късно, изкара на дневен ред план за смяна на монитора. Но в наше време това не е лека задача. Оказа се, че междувременно производителите на монитори са се изпедерастили и в опит да си намалят насраните производствени разходи, са адоптирали 16:9 аспект, вместо по него време популярния 16:10, та да могат да произвеждат монитори наедно с телевизори. Пряката кирия от 16:9 аспекта е, че като гледа видео човек, няма да му остават две черни джезгии отдолу и отгоре. Това е. Само дето на мен гледането на филми ми е толко зор, колкото и глобалното затопляне и по тази причина не мога да оценя невероятната полза. Виж, негатива мога. Губят се бая вертикални пиксели. Междувременно, не е като да съм забелязал видимо поевтиняване в следствие от тази технологична промяна, което за мен значи едно – разликата в прихода от оптимизираните разходи на тях си им влиза като чиста печалба, а на мен си ми влиза отзад, понеже каквото и да прави и да суче човек, читав монитор под 500 лв е почти невъзможно. В моя случай, в който го утилизирам за две еднакви по важност неща – графична работа и гейминг, цифрите отиват на 700+.

Изборът

Най-важното

Значи майната му на всичко друго! Първото и най-важно нещо при избора на монитор е да вземете матиран!

Изобщо не се ебавам! Това е най-сериозния фактор при избора на монитор. Видите ли екран със стъкло или друга такава тъпня отпред, директно го задрасквате. Ама директно. Без размисъл, без опции, без вратички. Един монитор трябва да е матиран и няма тънга мънга тука. Приемете това като най-ценния съвет при избора на монитор, които никой няма да ви даде. Ако искате да запазите очите и разсъдъка си, де.

Матриците

TN са за балъци, които смятат че лага е най-важното нещо в света и не им пука особено за акуратността на цветовете. Затова и за мен такъв монитор изобщо не представлява интерес. И изобщо съветът ми е:

Видите ли нещо таргетирано към геймъри, бегайте далеч от тоя шит. Геймърите са особена група олигофрени, на които и лед на северния полюс можеш да им продадеш, ако си достатъчно убедителен, че инпут лага му е нисък.

VA също са ми някакви недоклатени панели за друг тип потребители, дето пък най-голямата им драма в живота е черното да е максимално черно, демек като гледа филм с нощ, да не се обърка нещо. По предните две причини, моят избор е IPS. Простотиите за лага на IPS-ите изобщо няма да ги коментирам. 6 години играя на такъв и онлайн и офлайн, аре да не се втелясваме толкова.

Марки

Понеже същия рисърч го правих и преди 6 години като купувах сегашния монитор, забелязах че има два бранда, които се спрягаха отвъд типичните препоръки на масовия консуматор, който като си купи някакъв консуматорски шит на Samsung, LG, Philips, Asus, AOC или Acer, смята че е направил бахти геройството. Първия бранд, разбира се, е Dell. Втория обаче беше много неочакван за мен, понеже не съм свикнал HP да прави нещо повече от принтери с бахти скъпия консуматив и дървени лаптопи. В интерес на истината, предния път почти бях взел HP вместо Dell, но се оказа че моделът има много сериозен фабричен дефект. В контекста на 500-те лв не споменавам Nec, iiyama и Eizo, щото няма сми.

Фийчъри

Начи, лошо ми стана от тъпотии докато гледах какво има на пазара. То не бяха Bang & Olufsen говорители, то не беше Beats. Дреме ми на хурката и има ли USB хъб монитора, ама с 2.0 или 3.0 е. Вълнува ме единствено ергономията и по възможност да е или с DVI, или с DisplayPort. HDMI е добре дошло, стига в окомплектовката да е включен кабел. Най-важното за мен при избора на монитор са ергономичните регулации. Ако има въртене на портрет – добре дошло.

Размер

30 и нагоре инча за мен са някакъв пълен ташак да си плеснеш на няма и метър от главата. Ебати безотговорността към собствените очи, момче! Затова и тръгнах да избирам между 24 и 27 инчови възможности. 23 инча не представляват никакъв смислен ъпгрейд от 22, в който да си струва да се нахакат пари.

Резолюция

Тука много за мислене няма, понеже изборът е в пряка зависимост от парата. Опциите са: 1920х1080, 1920х1200 и 2560х1440. Последната резолюция е практически изключена, ако човек не е склонен да прахоса хилядарка. Аз лично търся втората, но това също много утежнява нещата и скъсява опциите. Всъщност 27 цола 16:10 имаше само една опция, някакъв ViewSonic за разсмиваща сума.

Long story short

За 24 инча изборът е между Dell UltraSharp U2412M и HP EliteDisplay E241i. В общи линии идентични фийчъри, преценката е по-скоро субективна и не е на база цена, понеже у нас компютърните магазини имат ценови политики, при които един и същи монитор може да струва между 460 и 550 лв.

За 27 инча изборът малко по-еднозначно е HP Elitedisplay E271i, чиято тригодишна гаранция е приятна изненада. ASUS VX279H също може да се разглежда като алтернатива, ако на човек не му дреме много за ергономията и иска да спести стотина лева. Dell P2714H гони седем стотака и помоему не предлага драматично оправдание на разликата в цената.

И накрая най-ненадейно по средата изскача LG 25UM65-P, който се явява 25 инчов в съотношение 21:9, резолюция 2560х1080, IPS матрица, изключително високи оценки при ревюта и на безобразната цена от ~430 лв. Резолюцията изисква адоптиране на нов подход в работата, но пък цената е доста убедителна, ако това е приемливо.

След покупката

В крайна сметка се спрях на 27 цоловото HP. В хода на проучването доларът скочи и повечето търговци коригираха цените си с ръста му, така щото HP-тата рипнаха с по 40-50 лв за една седмица. Единствените, които не го направиха, бяха DPS. Поръчах го от тях, на следващия ден го доставиха.

Както вече казахме, производителите на монитори адоптираха 16:9 стандарта, за да им е по-евтино производството. И пичка му майна, този монитор е олицетворение на евтиното производство. Той се клати, бе! В офиса имам едно насрано филипсче, което е като куче за кола от ония, дето им се клатят главите. Чукнеш бюрото с крак, това почва да друса ламбада. Е определено не бях очаквал да видя такъв ефект от HP-то. Сравнението ми е със стария Dell, с който споделят идентични ергономични характеристики – регулират се по всички оси и се въртят на портрет. Говорим за двете крайности. Колкото е стабилно делчето, толкова афиф е ейчпито. Докато дела има някакво жлебче ли е там, какво е, дето ти помага лесно да му намериш централната позиция, при тоя трябва да ходиш с нивелира, за да я нацелиш.

Това настрана, качеството на образа е супер. Като ги сложих един до друг, тоя светна като фар. Яркостта, нивото на бялото и всичко демонстрират предимството на LED пред LCD. Има някаква опция за забързване при гейминг и филми, та да не лагва, но я оставих изключена и въпреки това лаг в игрите не видях. Размерът не ми идва голям. Но пък се натъкнах на следния интересен проблем. В момента към видео картата ми има вързани три неща: HP-то през DisplayPort, Dell-а през DVI и телевизора през HDMI. Dell-а го завъртях на портрет, което тотално побърка драйвърите на таблета. Те си решиха, че и HP-то е на портрет, макар да им указах кой монитор да следят и работата се оправи едва когато върнах всичко на ландскейп, а от ATI центъра зорлем завъртях Dell-а. Което не е проблем на HP-то реално и за парите си все още го намирам за сполучлива покупка.

  1. А какво би казал за мониторите на старо в Retro PC Mania?

    • pro says:

      Имал съм монитори на старо, работил съм с монитори на старо, повече не бих. Особено ако са Dell.