Компютърно аудио, част 1: десктоп

30 10 2009 @ 15:03Trackback
Етикети: , ,
Категории: продукт
thoughtful
20 коментара

Нова къща = ново компютърно аудио. На изпърдяното ми JVC много отдавна му работи само aux-а, което, за щастие, е единственото, дето ми е нужно. Обаче му изпърдяха една средна, пищялките и в общи линии сега има предимно бас. Както и да е, вас това хич не ви интересува. Както мен не ме интересуват вашите драми хя-хя-хя. Онова, което може да ви заинтригува обаче са резултатите от поредния ми рисърч за компютърно аудио, породен от описаната по-горе картина.

Търся си 2.1 аудио, защото: 1. смятам, че 5.1 или, не дай си Боже, 7.1 на компютър е проява на дебилия и твърде сериозна нърдщина; 2. нито имам мястото да разполагам много колони, нито желанието да се чудя откъде да прекарвам кабелите; 3. имам и други доводи, но сега ме мързи да ги разписвам.

Тази тема и рисърч не са нови за мен, но тогава не се спрях на нищо конкретно и слава Богу. Защото сигурно щях да купя някой насран Logitech или смотан Altec Lansing, за което днес нямаше да мога да си простя.

Но behold! Представям ви резултатите от едноседмично активно проучване погубило много човеко-трудо-часове. Интересен факт е, че лидерите ми в него съвсем не са нови модели. Което идва да ни каже едно – за хубавите неща няма преходност.

1. Bose Companion 5

Наскоро питах в два форума дали да избера DSC или Paradox като техника за сот и след разразилата се война, в която не получих нищо смислено като отговор, съжалих, че съм подхванал темата. Накрая просто избрах Paradox, който хем беше два пъти по-скъпата оферта, хем някакви хора разпалено обясняваха, че не може да се сравнява с DSC по нито един критерий. Избрах го, защото ми беше по-лесно да комуникирам с хората от Сектрон и защото супер се изнервих на дървените философщини. Същото беше и с климатиците няколко месеца по-рано. Извод: теми от типа “това срещу онова” не водят до нищо добро и полезно за питащия. В общи линии в подобни спорове няма еднозначен победител, могат да се извлекат само частички информация за референция, но личната преценка си остава истината.

Когато започнах да търся сравнение на Bose с други системи се оказа, че в света на аудиото Bose са началото на подобни големи драми. Всяка дискусия, в която се замесва марката включва класическите гийки тъпотии, като “Bose stands for Bring own sound equipment” и завършва с вездесъщата констатация, че са овърпрайсд говна, които не предлагат качеството на много по-евтини продукти (обикновено тук се слага модел на Logitech?!) и разчитат само на култовия си статус сред определени групи хора. Ся, не знам защо, но след подобно изказване в ума ми изплува Apple. Което значи, че макар една марка да разчита предимно на маркетинг, последователство и мисъл насочена предимно към дизайна, а не толкова към функциите, това не е непременно нещо лошо. В крайна сметка, драги гийкове, може би не допускате, че хората искат освен звук колоните им да имат и визия и че не, идеята да си тупна два студийни монитора за същите и дори по-малко пари никога не ме е осенявала и никога няма да ме осени. Защото аз не правя разлика между ниския диапазон на средните, който при Bose бил изнесен в уфъра, който мажел и използвайки еквалайзери и процесинг и алабала симулирал привидно чист звук, пък той всъщност не бил и дрън-дрън глупости, които мен изобщо не ме ебат. Обичам да казвам, че за мен е много по-важно да не знам как едно нещо е направено и работи, стига резултатът да ми харесва накрая. Или, както казваше оня – details, details, don’t bother me with details, just tell me when it’s done.

Звукът на петицата наживо е впечатляващ и съм също силно запленен от виртуалния съраунд, който, твърдят, бил доста близо до истински. И изглежда огън бий. Освен петицата има и тройка, която е със значително по-малки колонки и дори за моите уши вади прекалено среден звук. Естествено, не мога да пренебрегна цената и определено ще кажа, че тройката заслужава най-много 2/3 от 600-те лева, които й искат тук. С ръка на сърцето казвам, че изтъпанвайки се в шоурума нито за миг не си и помислих, че ще дам 900 лева за петицата. Най-малкото, защото ако я взема от Щатите, дори с митата и шипинга няма да ми излезе повече от 750. Което е фрапантна разлика. Не бих дал 900 лева на Bose България и по още две причини, свързани с човешкия фактор. Не ми хареса отношението на младия пич в магазина, който ме гледаше сякаш съм дошъл да му продавам турски ножове и не остави настрана шибания си вестник нито за миг по време на присъствието ми. Пич, не моа ми искате тия пари и да ме караш да се чувствам като изтърсака-гаврош, дето ти нарушава спокойствието, ръйш ли ма? По-възрастният господин бе достатъчно отзивчив, но… да си представител на марка, на която побългаряваш името до “босе”, е меко казано неподходящо. Не че с “порше” не е същото, нали.

2. Acoustic Energy Aego M

Проблемът на това чудно на вид нещо е липсата на панел за управление. Като резултат, човек трябва да се навежда надолу до събуфъра, или както някои писачи в лайфстайл списания му викат – суббуфер, за да контролира волумето. От прочетените ревюта обаче едно е ясно – звукът бил da shiznit. Кофти е, че в България го няма и няма как да чуя и сравня звука, та ще се наложи да се доверя на ревютата. Една от шокиращите, но едновременно с това хитри идеи е възможността да се ръгне допълнителен централен говорител и да получите 3.1 система, ако центъра ви се струва рехав. Английска предвидливост в действие.

Тъй като цената в последно време е скочила с трийсетина четирсетина паунда и е стигнала 130 ~140, допускам, че наскоро е имало ъпдейт във версията или както и Porsche Design и те под въздействие на техни си фактори са решили да я покачат леко.

Ако имате нервите, можете да изгледате и най-дебилната реклама в историята на дебилните реклами. Разбира се, немска. Само заради нея съм склонен да ги смъкна на трето място. Jesus!

3. Teufel Concept B 200

Много интересна и тотално win идея. Всичкия процесинг е изнесен във външна кутия, където сигналът идва през USB, което значи, че качеството на звука не зависи от пършивата ви вградена в дъното карта, а е най-добрия възможен. Виждайки с какво е наджипкана кутията и знаейки как в огромното пространство на дивиди-то всъщност има една платка и двигателче, е повече от ясно, че там вътре нещо става по начина, по който трябва да става. Отзивите са възвишени и хвалебствени и само дървеничкия външен вид, който ще ми припомни времената, когато на бюрото имах плеснат усилвател Респром ме спира. А цената от 200 евро е отлична с оглед на резултатите. Teufel имат и 2.1 сетове, но изглеждат по-зле. Твърдят обаче, че специалните конични отвори в дъното на колоните компенсирали отсъствието на уфър почти идеално.

4. Klipsch ProMedia GMX A-2.1 | Razer Mako | Creative GigaWorks T3

Klipsch-а също не е първа младост, но високите оценки за него си остават. Смущава ме повече цвета, отколкото формата му. Дори бих казал, че формата ме привлича супер неудържимо. Но не в това сиво. Макар че… сивото придава оня специфичен петдесетарски вид на големи метални предмети с чапати врътки и огромни лампи, който обикновено ме изпълва с носталгия. Обаче седи малко грубо, още повече, че кабелите са супер видими, а врътките са ръбати и цялото управление се набива прекалено много на очи. Ако не бях такава пичка, сигурно щях да ги приоритизирам – 300 лева лесно се преглъщат за предлаганото качество на звука. Изненадан съм приятно, че ги има и тук, не очаквах.

За Mako-то отзивите също са положителни. Бидейки нов продукт и използвайки последните технологии, а и знаейки кой го произвежда, ясно е, че е добър и прави онова, което се очаква, сигурно дори и повече. Познавайки обаче колко досаден може да стане тъч контрола скоро след притежаването на друг Razer продукт, смело мога да кажа, че контролния център би ми натежал много сериозно против покупката му. Сензорно и тъч управление на волуме са супер болка в задника. А за лолцената от 820 лева, които му искат тук, дори няма да се напъна да кажа нещо саркастично. Нали помните, че за 80 лева повече отивате в магазина и вземате Bose Companion 5. А сравнение между истинското hi-fi и шаренкото гейминг аудио трудно може да има. Razer определено се надценяват ценово. Да не забравяме, че и те са Made in China и хардуера им има проблеми.

От доста време съм забравил, че имаше и марка наречена Creative. Нито бластера ми е техен, нито имам някаква друга периферия, за разлика от преди 10 години, когато всичко ми беше от тях. И някак няма как да се отърся от впечатлението, че Creative правят пластмасовички мейнстрийм джунджурийки и ще бъде доста трудно да ми се впишат във вкусовите и визуални предпочитания, защото сега вместо отявлен компютърен вид, който привлича погледа на влезлия в стаята предпочитам нещата да се сливат с околното пространство.

Отзивите за този им продукт са смесени и се люшкат от “бива” до “препоръчвам”. Но както знаем, в наше време всеки препоръчва това и онова базирано на собствената си липса на повече информация, така че съм малко предпазлив, когато за даден продукт има прекалено разнородни отзиви. Едно обаче е ясно – това е най-сполучливата 2.0/ 2.1 аудио система на Creative до момента. И трябва да призная, че на външен вид също са я докарали добре – не прилича на детска играчка. Само не знам дали цената от малко над 330 лв е съвсем оправдана. И с тоя hardwire…

5. Harman/Kardon Soundsticks II

Не съм сигурен дали олд скул транслуентната опаковка и синьо осветление вече не ми идват малко нанагорно. А стандартните сензорни контроли също не ме дървят особено. Но звукът си остава звук въпреки всичко. Вярно, някои твърдят, че възрастта на технологията започва да си проличава и уфъра няма силата на посочените в предната точка например, но всичко това е много относително. Аз не съм човек на дънещия бас, нито на прекалено високото волуме. Цената от 280 лева отбелязва видим спад от 420-те преди 3 години и половина.

Заключение

Аз лично по-скоро не бих дал толкова много пари за Bose – чшш, за същите се взима рисийвър Denon или Onkyo, нали. Може би бих пробвал Aego-то вместо него. Но преди всичко ще отида тия дни до Plesio да видя и чуя Klipsch-а, Creative-то и Soundsticks-овете наживо и ще пусна ъпдейтнати впечатления.

btw ето едно сполучливо сравнение на текущите 2.1 системи, включително половината обхванати тук, което също дава интересно инфо и резултати.

Когато ми остане повечеко време и си завърша рисърча следва втора част – слушалки.

Update (3.01.2010): цената на Razer Mako е паднала до 480 лева.

 1. djstoned says:

  купи си един олд-скуул усилвател на старо и си поръчай да ти направят трилентови колони! имаш избор на цвета на дървото, а и старите усилватели си свирят доста читаво! това направих аз, поне …

 2. Мхм – има хляб в горния съвет, има…

 3. евелин says:

  тоя вид аудио си е компромис от всякъде… рано или късно ще стигнеш до извода, че не става за чеп за зеле 🙂 спести си тия ~300, 500, 900 лева и премини направо към ресийвър и нормални колони

 4. eenk says:

  Моят съвет е да си купиш чифт 5″ мониторни колони, например KRK Rockit 5, Alesis MK-1, ако ти се инвестира – Mackie.

  Страхотен звук, вградени усилватели, чуваш навсякъде едно и също – т.е. без значение къде се намираш спрямо тях.

  Басът е по-малко сравнен със sub woofer, но качеството е ненадминато. Стават и за парти.

 5. Michel says:

  Ако все още се произвеждаха от Creative & Cambridge Soundworks, щях да ти препоръчам да си вземеш ето тези Creative / Cambridge Soundworks 250D 2.1 THX.

  При цена под 300 лв. (преди около 4 години), за парите си получаваше:

  –2.1 система с балансиран звук, с изключително качество за филми и игри, и много прилично качество за музика,
  — THX сертифицирана (Star Wars си звучат, както си трябва),
  — 1 x subwoofer 150 W rms (пикова мощност), 2 x 75 rms (пикова мощност) = 300 W rms,
  — B.A.S.H. усилвател,
  — дистанционно с кабел, регулиране на силата на звука, bass & treble,
  — 32 Hz – 20 kHz честотен диапазон,
  — 99 dBa S/N,
  — истински digital in (SPDIF) — голяма рядкост при колони от този клас,
  — плътен, неразмазан бас; плътни и ясни средни честоти; прилично добри високи,
  — възможност да пуснеш системата на 2/3 от максималната й мощност, без абсолютно никакви изкривявания по цялата честотна лента;
  — ниските честоти слизат до нива и плътност, немислими за 90% от “колонките” в класата 5.1/7.1;
  — да слушаш музика и да гледаш филм на тези колони, истинско, 100% удоволствие; а това, че сателитите изглеждат малки и невзрачни, няма значение;
  — черни, красиви и стилни — не се забелязват, докато не ги включиш…

  Може би съм пристрастен, но това са ми впечатленията от тази звукова система…

  Жалко, че не се произвеждат от няколко години (може би две?), бяха абсолютно ненадминати в своя клас…

  А който ти каже, че Cambridge Soundworks не струва — не вярвай. Ушите са ми чували! 🙂

  В сравнение с тях, T3 ми се струват детска играчка (но може и да греша?), може би трябва да се чуят. Иначе, със сигурност са поне около 2 пъти по-слаби (като мощност)…

 6. Michel says:

  PS Все още съществуват като компания, но вече не работят заедно с Creative:

  http://www.cambridgesoundworks.....y=speakers

  (забележка: Newton series сателитите са ползвани в Creative 250D 2.1…)

 7. pro says:

  Благодаря за идеите за изработка, студийни и рисийвър, но както натрътвам, за мен е важно колоните и да не седят като кръпка към интериора. По-нататък, живот и здраве, в дневната мисля да има проектор, екран, рисийвър и истинско 5.1, докато за компютъра имам нужда от съвсем обикновен звук, който ще ми позволи гейминг, музика и филми с добро качество.

  И колкото повече се замислям, толкова по към Тойфела ме дърпа логиката…

  @Michel: о, аз бях голям фен на Кембридж преди да ги купят Криейтив, но в момента май не е останало нищо, което да напомня славните времена :-/

 8. fredy says:

  Горд притежател на саундстикс-а точно 3 години и половина – взех ги тогава за 100$ от амазон (бях в уса) – за толкова време не са мръднали и грам при постоянна употреба, баса винаги се е ползвал и за подложка на краката – с две думи, старо ама лачено – за парите си вадят идеален звук.

  само не мога да разбера как в една тема намесваш онкио и криейтив ? 🙂

 9. Боби says:

  Бахти колосалния рисърч, верно… Тръпна в очакване (добре де, не ми пука особено, но звучи добре фразата) на развръзката.

  Препоръките по-горе за студийни колони и сглобки с ПДЧ звучат смешно на фона на пичите изисквания от типа на “Смущава ме повече цвета, отколкото формата му. Дори бих казал, че формата ме привлича супер неудържимо. Но не в това сиво.” Тъй че се чудя защо ги пишат пичовете, се едно не те познават!

  Бахти, щом от 8 години клатя едни пионерски CS-5070 и оплаквания нямам, а се водя за човек с претенции, просто се чудя какво преживяване доставят тия мегахипергига схеми, дето се обсъждат по аудиофорумите… Преди време бях на гости на познат на познат на познат аудиофил с някаква магическа формула от незнамкъвси усилвател само 100 броя в света от 73та, незнамкваси колона с мрамор и незнамквоси дърво от неизвестен тропически остров, ваяно от крилата маймуна… Е ми вярвайте ми, радвам се, че не съм такова зле кат тоя човек. Целият му живот е фокусиран в тая система.

  Друго си е да викаш полиция с всяко тихо парти, което правиш.

  • Димича says:

   Верно,много добре си го казал…добре,че не съм само аз забелязал противоречието между изказванията на тоя пич от типа “смотани Altec Lansing” и в същото време “дизайнът на колонките е важен”. Ама вярно това със сивия цвят разцепи мрака 😀 нямам думи. Искам само да кажа,че да се купуват тонколони заради дизайна,а не заради качеството на звука, който излиза от тях, е най-голямата идиотщина-все едно…абе няма с какво да го сравня това 😀

   • pro says:

    Не, ти и хуй на челото можеш да си сложиш, ако мислиш, че така ще подобриш акустиката на стаята, но да ти кажа честно, изпитвам значителна гордост, че съм от странните типове, на които им дреме повече за визуалната единност на мястото, където живеят, отколкото дали средните влизат с 2 херца в диапазона на ниските и доколко липсата на златни кабели влошава звука, и колко точно. Или каквото там ти съсипва деня.

   • Димича says:

    Пич,да не ме разбереш криво сега-хвала ти за ревюто,ама не можах да се сдържа…Прав си за златните кабели и т.н. Или че примерно няма смисъл да платиш една камара пари за субуфер,който може да възпроизвежда 10HZ при положение,че ушите ти хващат от 30 нагоре. Обаче,извинявай,ама тонколоните в крайна сметка са устройства, които възпроизвеждат звук .От тази гледна точка да ги избираш по начина, по който изглеждат не е сериозно.Още повече когато възнамеряваш да дадеш солидна сума пари за тях…Единственото,което трябва да те интересува е качеството на звука-ако не можеш да различиш качеството на два модела,купуваш си този,който разбирачите ти препоръчат,за да се научиш как трябва да звучи музиката 😉 И да можеш следващия път като избираш да различиш доброто качество 😉

   • pro says:

    Абе не знам как да ти го кажа… ама ако не мога да различа кой от два модела вади по-добър звук, ще тегля една майна на мнението на разбирачите и ще взема оня, който ми уйдисва на интериора 😀 Редовните посетители тук знаят за тази ми пича особеност – склонен съм да жертвам почти всичко в името на визуалното съвършенство на мястото, където живея или работя. Енелпистите биха казали, че съм визуал, докато ти очевидно си аудиал. А може и да е заради дизайнерското ми минало и настояще…

    Но така и така си тук, дай някой акъл и коментар за това ми чудене, докато още не е късно 🙂

 10. Michel says:

  @pro:

  Cambridge Soundworks все още ги бива! 🙂

  А доколкото виждам, най-евтините сателити на Cambridge Soundworks дори и в момента са поне толкова добри, а всъщност, вероятно и доста по-добри, от сателитите на един Creative 250D 2.1. А няма да ти разправям, колко хубаво звучат едни 250D… 🙂

 11. Ивка не те ли е срам да праиш такива глупости ;). Като си решил да си дадеш парите за колони поне се сити, че имаш приятел който е администротр в БГ Аудио ( http://bgaudio.org ) попитай ще ти дам съвет, но не си хвърляй парите на вятъра.

 12. Христо Еринин says:

  Точно този колосален research и аз го направих преди близо година. Вярно, тогава ми отне един месец, ама това си е от моята indecisive същност ;-). Задачата беше “компютърни” 2.0 или 2.1 колони с 2″ или 5″ driver-и на ниските. Тогава реших, че не мога да си позволя пасивни и да търся и усилвател, въпреки, че някой ден и това ще пробвам. Колоните трябваше да са добри за (почти) всякаква музика. Най-накрая се спрях на Audioengine A2. Взех си ги от USA през Ebay. В ценовия си клас се справят прекрасно. 2.0 са, но звучат много добре, дори, като пусна нещо хората си мислят, че са 2.1 и се чудят къде е бас-касата. Добре изразени при ниските (но с малко припокриване към средните) и чудесни високи.

  Основна пречка – повечето никога не са се появявали в България, съответно трябваше да разчитам на снимки и review-та. И за да направя избора по-труден, ето вариантите, на които се бях спрял:

  Acoustic Energy Aego M – предимство: AE е UK фирма, така, че няма (големи) разправии на Веслец 84. Намират се по-лесно в EU и имат вторичен пазар. Излизат по-евтино от A2-тата, но са малко по-смотани, според мен.

  Hi-Vi Research Swans M200 MKII – изглеждат добре, и като съотношение цена/качество. 5″ driver за ниските. Междувременно китайците са пуснали и MKIII. Недостатък – трудно се намираха в EU и вариантите бяха или Тайван или САЩ. Не са много разпространени и вторичният им пазар е малък, а повечето представители в САЩ не ship-ват толкова тежки продукти до Европа. http://www.swanspeaker.com/pro.....asp?id=364

  M-AUDIO Studiophile AV-20 – M-Audio се продват и в България, но мисля, че представителя им не внася “multimedia/desktop” колони. Добро съотношение цена/качество, но в края на краищата не ми допаднаха като външен вид, а и driver-ите им на хартия бяха по-слаби от A2.

  KRK Rokit-5 – много добри неща се чуват за тях, но така и не намерих кой да ми ги достави.

  За M-Audio и KRK четох, че sweet-spot им е доста тесен, което на мен не ми върши работа – музиката не е само за един човек.

  В последствие реших да спестя малко пари (и доставката е солена, гадовете тежат) и място на бюрото, и се отказах от 5″. Попаднах на добър търг за много запазени A2, които човека беше готов да прати до България. В края на краищата се сдобих с Audioengine A2 за 225USD (от тях $50 за доставка – Audioengine ги правят с MDF).

  На мен, тогава, Bose Companion 5 и пръчките на Harman/Kardon ми се сториха силно overpriced. Ама нали знаеш за вкуса… 🙂

  Не се занимавай въобще с Klipsch, класическите ProMedia 2.1 нямат нищо общо с пластмаските, наречени ProMedia GMX-2.1. А за съжаление старите ProMedia са правени само за USA пазар и са на 120V, което значи да имаш още един кютук под бюрото за 220V->120V.

  Моят извод от цялата галимация – в света на аудиото няма горна граница на цената. Затова най-лесно е да си определиш максимална цена и клас, след което да си вземеш това, което ти допада най-много от съответния клас. Което ти харесва – най-вероятно ще звучи сносно, а по-късно и добре. Особено, ако не си от хората, които “чуват” златните или pure-silver проводници 😉

  Музиката е за да носи настроение, да се слуша. Не вярвам, че някой може да ми продаде настроението, нито, че то ще е по-добро, ако колоните възпроизвеждат супер-мега чисто и правилно.

  Форумът за слушалки е head-fi.org :).

  В заключение, ако искаш да чуеш Audioengine A2 на живо – пиши, каня те на гости.

 13. Христо Еринин says:

  И… като по поръчка попаднах на TED лекцията на Barry Schwartz – The Paradox of Choice. http://www.youtube.com/watch?v=VO6XEQIsCoM

  Чудесно и точно по темата. Мисля, че съвсем точно описва правилния подход в подобни ситуации, с които се налага да се сблъскваме все по-често напоследък. С други думи – действай ;-), времето прекарано в чудене няма да помогне да се чустваме по-добре след това, дори обратното.

  • pro says:

   Прекрасно филмче, благодаря! Сумира всичко, което съм си мислел за консуматорското общество, но не съм намирал подходящите думи да кажа.

   Никога не можем да имаме the ultimate нещото, просто защото няма такова. Но винаги е важно да се прави информиран избор, за да филтрираме поне нещата, които не заслужават вниманието ни и да стесним възможностите по критерии, които имат значение за нас.

   Така казано, аз направих своят избор. Едни бели Aego M пътуват.

   п.с. дадоха ми акъл за Gigabyte GP-S7500, които звучали прекрасно и струват ~80-90 лева, но за съжаление просто не са моите колони, независимо колко привлекателно е да спестиш 3/4 от парите и колко хубав звук вадят.

 14. Норман Мушари says:

  Тук не е форум, но искам просто да добавя бележка под линия към коментара на Еленко, а именно, че студийните колони наистина са да shizznit, но има едно голямо „НО“ съпътсващо ги.

  1. трябва да слушаш от качествен носител – поне 256kbps mp3, в идеалния случай loseless. Това значи или сваляне на всичката музика наново (инвестиция в хардове, нали, щото един флак албум е 500 меги) или инвестиция оригинални цедета. Too much hassle.
  2. и това всъщност е много по-голяма болка в гъза от първото – всички колони около тебе са скапани. в дискотеката колоните са шит, в кафето са шит, в колата, в таксито, в мола, в офиса!!! – навсякъде колоните са евтини и звучат зле. Или както каза един приятел за колоните в колата си, след като си взе студийни: „имам чувството, че звукът идва от процеп на входа на пещера“.

  Така че хубавите колони са колкото дар Божи, толкова и бич Божи.

 15. коневръз says:

  Ако някои си намалят пишкомеренето, ще е добре, понеже явно не може да се отърсят от простотията сиОпааа 🙂