ACTA, сиваците, лошите и NWO

10 02 2012 @ 11:45Trackback
Етикети: , ,
Категории: зле
quixotic
16 коментара
Публикацията е разделена на страници: 1 2

Тези дни Димитър ме пита какво мисля за ACTA. До този момент изобщо не бях се запознал с текста и гледах пасивно как някакви хора бучат. Понеже постоянно някой от “гражданското общество” бучи за “права и свободи”, за мен това беше просто поредното бучене и нищо интересно. Но има нещо друго.

Искам да ви кажа къде е основния проблем с всичко. Не с ACTA. С всичко. Проблема е, че живеем в тотално преебан свят на бизнес картели. Нищо никога няма да е наред, ако нещо не се случи с тях. Нещо генерално, някой голям катаклизъм, който да разбие основите полагани толкова дълго. Примерно да дойде края на света. И когато някакви хора говорят за “октопод” визирайки обстановката в България, то няма по-голям октопод от този. Целта на октопода е да прави лев. Да троши пари, за да потребява все по-фенси услугите създавани за него. Да може да купи Вейрон на 18 годишния си пикльо. Да си позлати мерцедеса. Да яде най-яките трюфели сутрин, обед и вечер. Да има личен свивач на пури. И прочие лайнарщини.

Поели сме пътя на някаква отвратително гнусна спирала на меркантилизма, единствения изход от която е тотално сриване на световната икономика до нулата и пълен ресет. Без да звуча конспиративно, нали. Помислете малко. Огледайте се. И осъзнайте, че роптаенето срещу ACTA и всички подобни глупости е просто една локална дудня, колкото да се прави нещо. Ефекта от подобни действия е привиден и адски мимолетен. Защото октопода си иска парата и ще намери един или друг начин да я вземе.

Резултат от спиралата, по която джиткаме, е не само ACTA, не само повсеместната полицейщина, но глобалното разделяне на “добри” и “лоши”. През живота си съм доказвал, че аз съм от лошите. Крал съм, лъгал съм, давам подкуп на куките всеки божи път, даунлоудите ми в Замунда възлизат на 934 гигабайта. И така ще продължа. Така смятам за правилно за себе си. Аз ненавиждам уредеността. Ненавиждам сигурността. Ненавиждам илюзиите за тях. Отдавна съм наясно, че само идиота търси сигурност. Само тъпия, който няма собствена воля, собствени мисли, собствени цели и амбиции. Той иска да живее в “уредена и сигурна държава”. Иска да се фръцка в някаква утопия. Да си бачка работичката, да си се прибира вечер, да си пуска телевизора, да си прочита вестника, да си легне в топлото легълце. И така докато умре уредено, спокойно и сигурно. Драйфа ми се от такива хора. Това е пълнежа около нас. Сиваците. И съм считал за свой дълг да ги ебавам винаги както намеря за добре. Единствено така мога евентуално да ги изкарам от жалкото им съществувание. Да им дам една нова посока. Наречете ме лошия алтруист, ако щете.

Освен мен има едни други лоши. Те са бизнес лошите. Картелците. Те ебават сиваците не от алтруизъм, а заради финансово облагодетелстване. А това е толкова сладко и така увлича, че в един момент минаваш една граница, след която се случват някакви събития.

За да ни компенсират нас, лошите, са измислени добрите. Стражите. Те са сиваци, които се грижат на събратята им да им е куул така както са си. Те са една идея по-умни от тях и знаят, че когато на сивака са му задоволени първичните нужди, той не прави мизерии. И имайте предвид, че сиваците у нас са най-сивите и мързеливи сиваци в света. Докато в околните страни сиваците имат праг на търпимост и когато бизнес лошите се насерат прекалено, ония избиват кочината, у нас праг на търпимост няма. Нашите сиваци са най-добрите сиваци евър.

Понеже картелците не могат без помощта на стражите, за да доят сиваците, те живеят в симбиоза. Тая симбиоза е оня, октопода. Как са я постигнали еба ли им маката, но вероятно има нещо общо с това, че стражите също имат комунални нужди, искат да имат по-голям телевизор от обикновените сиваци и да спят на по-меко легло от тях. Плод на тази симбиоза са различни законови и нормативни актове. За средностатистическия сивак те нямат никаква стойност и той не се вълнува много от тях. И добре прави. Понеже е безсмислено. И с тях, и без тях, ако стражите решат, в името на останалите сиваци (и октопода, то се знае) някой събрат ще изплющи. И те плющят. Това създава известен смут и паника в част от останалите сиваци, но всяко чудо за 3 дни.

Та да си дойдем на темата. Поредния такъв октоподски акт е ACTA. Нищо ново под слънцето за всеки, който не е бил заровен в миша дупка в последните 10 години и е наясно, че октопода отдавна се е манифестирал открито. Просто средностатистическия сивак е толкова тъп и кьорав, че не вдява. Пък и не го ебе, стига телевизора да работи и леглото да си е на мястото вечер.

Ся, за мен ACTA не е нищо особено, което да коментирам. Наистина просто поредната хуйня. Идва ми да се гръмна всеки път, в който прочета документ с подобни словоизлияния от гъза на слона, които от 5 страници текст не формират и 1 смислен и конкретен параграф. Па са едни абстракции, па са едни условности. И с нея, и без нея, аз ще си остана от лошите, от чиято страна винаги ще бъда. Чисто проформа прочетох текста, щото нали съм и от страната, чиито права се предполага, че ще се защитават по тоя начин.

Публикацията е разделена на страници: 1 2
 1. Алекс С. says:

  Кефиш ме, как пишеш.
  От къде мога да си сваля “01. Неприличен роман” ? Дай линк;)

  • Mun says:

   О, про – ти си бил си от лошите :). Много патетично. По-скоро ти се иска и се вживяваш в тази роля.
   Не лош текст, но при положение, че меркантилизма ти е като второ аз всичко изглежда като една голяма поза.

 2. RS says:

  Чудесно написано и ситуацията е точно такава. Аз лично обаче съм доволен от тази ситуация и не мисля, че трябва да се минава през струване на цялата система и ground zero.

  Както има две левъла “сиваци” – тези дето гледат да имат телевизор и легло, и тези дето искат да има малко по-голям телевизор и малко по-скъпа кола, така има и една доста добра групичка хора, които се възползват от от статуквото. Аз примерно съм в тази групичка. Казано по друг начин, когато има достатъчно голяма групичка хора, без значение колко мизерна, винаги има пазар и лесен кеш там, който може да се експолоатира. Когато има 1,000,000 цигани, ще вървят блинг камъчета за 100 бона килото. Като има 50 милиона негра в УСА, ще има Лел Уейн, Канье Уест и прочие, да им взимат парите. Има пазар просто. При нормални отношения камъчетата Сваровски ще струват 0 лева. Но в момента има групи хора, които си купуват тоалетни чинии с камъчета Сваровски по 1000 лева парчето и това се прави в България и има фирма, дето прави 60 милиона от това – http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1154875

  В България това струпване е на корпорации/олигополи. Ако погледнеш произволна фирма от Топ 100 на България, ще видиш следния финансов отчет (имат ги публични в brra.bg) – 50% от разходите са “други”, а 2-3% са за заплати. Тези “други” ги взимат хора като мене, които предлагат услуги, дето 99% процента от хората дори не са ги чували, с марж на печалба 90%. Тоест тези дето взимат от сиваците, също дават много, ако се позиционираш добре.

  Аз лично не искат да го срутвам това нещо. За мене това работи перфектно. Напълно го разбирам, знам как и защо функционира така и знам къде да се позиционирам, за да го експолоатирам.

  • Obi says:

   Прав си, брат, изцяло, даже допълваш мислите на Про-то. Експлоатацията дава кеф и реално никак не съм на няк’ви равенства. Реално дава кеф да си отгоре, било то и просто втори левел сивак. Просто понякога ти писва ден след ден да гледаш тъпанарите около теб, които ти се налага да виждаш, колкото и да си подбираш обкръжението, та си викаш не може ли всички да са така куул, сладури, умнички, с отворени очи като мен и моите хора… Примерно, ако ебем майката на системата дето така ги подтиска и ги прави сиви, нема ли да ги освободим, да ги превърнем и тях в наши хора, няк’ви по-истински и мислещи!

   После изтрезняваш и се усещаш, че това е доста тъпа идея. Няма ли ги сиваците, няма да ги има и ‘цветните’. Даже тия които искат да сринат системата си представят как после ще са няк’ви подготвени, по-приспособяващи се и по-яки. Винаги ще има изоставащи сперматозоидчета в състезанието, майката природа ми е свидетел.

   TL;DR – Agreed, просто понякога ни се иска да няма идиоти и всички да са яки.

 3. RS says:

  А иначе за самата АCTA – проблемът е, че нито тези, които пишат ACTA, нито тези, които протестират срещу него, някога са създавали интелектуален продукт. Един вид, да застанат сами пред лаптопа и в продължение на месеци и години да създават нещо, вместо да гледат Саша Грей и да “лайкват” протестите срещу каквото в момента и актуално и винаги актуалната кучка Мима без крака.

  Защото аз съм го правил това няколко пъти и моята гледна точно е много по-близо до това, което ти имаш като мнение, отколкото до гледната точка на претестиращите или пишещите АКТА.

 4. бях-в-околността-така-или-иначе says:

  на чиста кирилица: word.
  и отгоре на всичко днешните простести (11/2 2012) изглеждат добре.

 5. JD says:

  Прав си. А това което най – много ме вбесява, е че “На крайния потребител му е отнето правото да избира. На него му се налага какво да купи.” Факт.

  BTW (“СИВАК”-киборгизиран Бат’ над 60 години) http://www.batovete.50megs.com/moda/moda.html

  • pro says:

   аферим! доживях да видя още някой, дето го знае тоя сайт! да живей вълкуу велев.

 6. deepzone says:

  кефиш човече
  в знак на респект си купих книгата ти /която също кърти btw / и активно я рекламирам на познати и приятели
  чакам с надежда нова:)

 7. Assenoff says:

  Така-а-а (и така) :). Знам, че не е хубаво да се прави уол-ъф-текст при коментиране, че би трябвало в собствения блог да плямпам надълго и нашироко по темата … Ама, голяма работа. Важното е, че автора ще го прочете, а за останалите не ми пука особено.

  Ето тия ти изрази ме изкефиха максимално и съм съгласен на 100%:
  Когато никой не ти плати за лайното, много бързо ще се сетиш, че или трябва другия път да го направиш качествено, или да се ориентираш в друг сектор.
  …защото такава е механиката на нещата. И не мислите ли, че когато едно нещо не се купува, това е защото просто не си струва парите. Колкото и тъп да е сивака-потребител, колкото и манипулиран да е, той все пак има някаква преценка за най-големите лайна. И тогава, пичове, ако искате нещото да се продава, ами свалете му цената до реалността.

  До такива изводи в областта на компютърните игри съм достигнал и аз, дори ги описах при мен (е, доста по-меко и сковано съм се изразил). Ама искам за нещо друго да те подкача. Става дума за книгата ти.

  Бих си я купил. Дори щи дам 10, а не 7 лева за цифровата версия. При две условия.
  1. Тия пари да отидат директно у джоба ти, а не при издателя (или разпространителя или праводържателя или който-и-да-е-от-останалата-зла-гад).
  2. Да получа файла като чист текст без разни там защити, адоубови Ди-Ер-Ем-и и прочие. Щото искам да мога да си чета книгата на телефона, на лаптопа, на домашния и на служебния компютър, да мога да си форматирам и нагласям както ми е удобно. Да си печатам, ако искам.

  Ако ще издаваш продължението (или нещо друго, което пишеш), и вече няма да ти е за сефте, пробвай се да последваш собствения си съвет. Пусни ги под някаква свободна форма, чрез която да окуражиш читателите да платят колкото преценят че струва конкретно твоето лайно след като вече са го консумирали. Има вероятност да не е толкова вкусно – бъди реалист, въпреки напъните продълженията рядко достигат качеството на първото. Но! Може би ще се окаже, че ще спечелиш повече количество пари, което току-виж се оказало не-толкова символично.

  • pro says:

   Гледай сега, ако зависеше от мен, книгата щеше да има PDF за свободно сваляне. И го бях споделил като идея с издателите, но не срещнах ентусиазъм. Аз лично не намирам че това е минус за продажбите или по някакъв начин ги ощетява. Ако някой иска да се пъне да чете от разпечатка или на ей таковка екранче, щото ще спести лев, вместо да си вземе харабийската хартиено копие – ми нека заповяда, очевидно аз лично от него финансова полза няма да имам никаква и без това. Ама поне пък косвено ще ми стане трибуна, с което ще ме компенсира. Така че всичко е точно. Но не зависи от мен. И понеже имам договор, трябва да го спазвам. Ако искам да го направя така, трябва да се върна на схемата самиздат, което не ме кефи много. Но ако открия издател склонен на подобна гъвкавост, можеш да си сигурен, че ще станем първи приятели.

   Другия вариант е аз да седна да измисля подобна платформа за издаване. Само дето не ми се занимава много-много.

   p.s. след като прочетох поста ти, определянето дали нещо заслужава да се купи изхождайки от дохода на купувача е също толкова сбъркан подход, но това е една много дълга тема.

   • Assenoff says:

    Вярно, отделна и дълга тема е. За подхода – да не зависи от дохода на клиента/купувач, а от неговото мнение за прозиведението. Ако аз преценя, че книгата ти е яка и според мен струва 50 лева, ама в момента ги нямам – просто ще ти я платя по-късно, твоето не се губи. Или ще ти я изплащам на вноски 🙂 . Ама на пазаруващия мнението му е субективно, и се формира от камара фактори, които за съжаление често нямат нищо общо със същността и качеството на книгата/играта/филма/творбата …
    Иначе много добре те разбирам, че не ти се занимава със самиздат. Само още едно нещо да те питам – можеш ли да споделиш за колко време (години) ще седят правата ти при някой друг, или според договора и това не можеш да го разкриваш?

   • RS says:

    Самоиздаването е добър начин, проблемът обаче е, че все още корпорациите (the middle man) държат каналите до клиентите. В България в по-малък мащаб – медиите и разпространителите.

    За съжаление много малко хора/фирми могат да си позволят сами да стигат до крайния потребител все още – два добри примера са Blizzard – можеш да си купиш игра директно от сайта им и това не минава през посредници и Loius CK – известен stand-up comedian – на който му писнало да си чака чека от представленията 1 година и да получава няколко процента от приходите, и си пуснал онлайн последната продукция за $5. Съответно само от това направил печалба над 1 милион, и то досега.

    Да се стигне до този момент обаче е трудно и не е за всеки. Аз примерно откакто премахнах middle men от това, което продавам, стигам безумни маржове от сорта на 99.5% чиста печалба от оборота, преди е било 20-30% като всичко заминава за простотии и бумащина. Но не е лесно.

   • pro says:

    Годините на обвързването при мен са малко.

    Ако трябва да съм честен, отдавна съм се размислил върху модел за АДЕКВАТНО инди книгоиздаване, но имах толкова много други неща и идеи на главата, че все го отлагах. Сега обаче откакто имам дете живея по-лесно, по-спокойно и противно на всякаква логика, имам много повече време за всичко. И може би в някой не много далечен ден ще събера критичната маса желание да се занимая с това.

    Иначе също си прав, че обикновено второто произведение не повтаря силата на първото. С мен случая не е по-различен. И колкото повече време минава, толкова повече не харесвам как се получи 02. И вероятно ще седна да я пренапиша изцяло.

 8. ianchefff says:

  “Отдавна съм наясно, че само идиота търси сигурност. Само тъпия, който няма собствена воля, собствени мисли, собствени цели и амбиции. Той иска да живее в “уредена и сигурна държава”. Иска да се фръцка в някаква утопия. Да си бачка работичката, да си се прибира вечер, да си пуска телевизора, да си прочита вестника, да си легне в топлото легълце. И така докато умре уредено, спокойно и сигурно. Драйфа ми се от такива хора. ..”

  Tц.
  Не си прав. Ама хич.