Тхе e-commerce платформата

06 01 2011 @ 11:39Trackback
Етикети: , ,
Категории: пинизи
working
14 коментара
Публикацията е разделена на страници: 1 2

В този рисърч съм погубил някъде около един човеко-трудо-храномесец. С все седенето до ранни зори, десетките инсталации, цъкания, модвания, въвеждания на продукти както си му е реда за реално демо и прочие. Пълна програма. Голяма свинщина. Работата е там, че имам конкретни изисквания за онова, което трябваше да изпълни сполучливата e-commerce платформа и нямаше как да се доверя на “тая е супер, слагай я” без да видя дали ми върши работа.

Изисквания

– опънсорс/друг безплатен лиценз, тъй като в момента не мога да си позволя инвестицията в комерсиален/saas продукт, но съм ок да плащам за съпорт и/ли модули
– трябва да може да скрива продуктите от нелогнатите потребители; в краен случай да показва продуктите, но не и цените;
– трябва да позволява ръчно одобрение на всеки регистриран преди той да може да се логне или изобщо да не позволява регистрация, а профилите да се създават ръчно;
– трябва да е локализирана на български възможно най-добре;
– трябва да е самостоятелна платформа, а не плъгин за нещо си – джумла, уърдпрес, алабала;
– трябва да позволява гъвкав контрол над отстъпки по потребителски групи и/ли други признаци;
– трябва да се развива активно и периодично да излизат обновления.

Изпробвани платформи

TomatoCart

TomatoCart

… беше първата платформа, която качих за тест и която ме изцъкли. Административния панел няма равен визуално и демонстрира завидна употреба на аякси, динамични хуйни и прочие. Интерфейсът на Windows 7 е копиран много добре и нямам каквито и да било забележки нито по визуалната част, нито по функционалната. Много е добър, просто евала. Направо ми подкрепя теорията, че до 10 години ще сме минали на уеб ОС.

Проблемът е, че на фона на всички тия пинизи системата няма инсталатор за ъпгрейди, а както практиката доказа, опитът да се ъпгрейдне ръчно завърши с тотален фейл и съспиване. Съсипването започна още преди това, когато просто цъкнах един бокс да се изтрие и интерфейса на фронта увисна с грешки, че инклулда липсвал. Щрак и имаме магазин, нямаме магазин. И не можах да открия начин да върна тоя идиотски бокс или по друг начин да ремонтирам системата. Представих си което и да е от тези две неща в реална ситуация и изобщо не ми беше трудно да реша, че трябва да съм ненормален да започна с платформа, която страда от такива фундаментални проблеми.

Има и още един проблем, който е по-скоро психологически и лично мой. Основните модули са дело на osCommerce екипа, а аз нямам никакво желание да имам просто един по-красив osCommerce. Също така неведнъж расистки съм заявявал, че не вярвам на айти неща създадени от китайци, индийци и пакистанци и тази платформа не прави изключение. Всъщност тя е живото доказателство колко вреден може да бъде опънсорса, когато няма контрол, а всеки си прави хипарската квото му е кеф.

PrestaShop

PrestaShop

Тук фронта изглежда ок с дефолтната тема, ама като видях админ панела щях да колабирам. Изключително уродлив интерфейс, в който дизайнер вероятно няма пръст, а ако има, е жена, занимавала се само с принт преди това. Резултатът е нулева ползваемост, а как изобщо е хрумнала идеята да се намаже всичко в говнян цвят, който прави неразличимо кое къде е, просто не знам. Много хора си мислят, че други неща са от значение, а това би бил последния фактор на кавала и са склонни да ползват такива недоразумения с идеята, че с течение на времето човек просто свиква. Дори това да е така, аз имам едни принципни положения, с които никога не свиквам и съм се научил, че не е добре за мен да ги пренебрегвам в името на нещо друго. Грозния интерфейс е едно от тях.

Иначе платформата е гъвкава, идва с един тон разширения още по време на инсталацията и има няколко много интересни идеи. Една от тях е независимия избор на език за фронта и админа. Което е гениално. Докато за фронта бих сложил български, то админа винаги бих го ползвал на английски. Друга хитра врътка е настояването й още при инсталацията да преименуваш админ фолдъра. Просто не ти дава да го оставиш admin.

Проблемът обаче е, че твърде агресивно се опитват да я монетизират. С 1-2 изключения безплатните теми са пълни говна, а модулите дори за елементарни функции извън вече вградените струват пари. Например модулът за частен магазин струва $30, а според мен това би трябвало да е съвсем стандартна core функционалност и ми е някакво тъпо да плащам отделно за него. Всъщност истината е, че бих платил за този модул и бих се замислил по-сериозно дали да не остана с нея, ако админ панела имаше човешки дизайн. Защото всичко друго ми харесва и ми удовлетворява нуждите, въпреки искреното желание да повърна всеки път, в който трябва да се сблъсквам с tar.gz компресирането, използвано в случая за всичко.

Публикацията е разделена на страници: 1 2
 1. Mimsi says:

  Много подробен и полезен пост. В самото начало си мислех, че ще избереш PrestaShop, ‘щото нали стана Free карта на годината, ала това сигурно е заради дооста голямото им къмюнити – чак и аз гласувах за тях..

 2. linnah says:

  Тъкмо сядах тая вечер с идеята да почвам тестовете на тея платформи и направих мъдрия избор първо да мина през рийдъра си 🙂 Много добро ревю и супер полезно. Не че няма пак да разцъкам и сама, но поне ми спести време като отхвърли доматито 😉 Айде успех с търговията!

 3. pro says:

  Интересно, два първи женски коментара в една толкова мъжка сфера 😆

 4. loxs says:

  Без лоши чувства, малък майтап.

  Два женски коментара, щото мъжете си пишем софутера 😉

 5. Прокопи says:

  Magento е бавно заради използването на EAV патерна. Предполагам не си стигнал до момента да преправяш нещо – ще полудееш докато разбереш какво се случва. Хубавата новина е че от 2.0 ще го махнат: http://www.magentips.com/2011/.....e-pearson/

  ПП
  уточнение: последните 5 г пиша на Python, а преди това пак толкова съм писал на PHP, така че мнението ми може да е пристрастно

  • pro says:

   Ъм, нямам идея какво е EAV и добре, че не мисля да преправям нищо 🙂 Лошото е, че не чактисвам френски…

 6. nname says:

  Престата не чак толкова френска, само така изглежда на пръв поглед официалният сайт. повечено полезна информация във форума е на английски

 7. Кра says:

  osCommerce(http://www.oscommerce.com/).
  Пробвах го преди доста време, читав е и има доста настройки. Като цяло е доста популярен. Но го изоставих, понеже ми трябваше отделна количка, която да мога да вградя в мой собствен сайт, а не отделна платформа(което пък търсиш ти).

  http://www.zen-cart.com
  Също безплатна и популярна. Има доста допълнителни модули, писани от различни хора.

 8. Magento e свиня. Ако на празна инсталация ти работи бавно, като започнат поръчките и регистрациите на клиентите ще се хванеш за главата. Заради тромавата работа са и всички кеширания и лайна.

  Иначе проекта си започна като безплатен и с отворен код, платените enterprise простотии дойдоха после и може би нарочно — ако не успееш да се справиш сам с тромавото праси, дай пари на съпорта да помагат.

  В петък пуснаха и SaaS/PaaS решение, Magento Go — http://www.magentocommerce.com/getready.html — след като от eBay купиха 49% от компанията, и сега има пари за експерименти 😉 Първата година казват, че ще е безплатно, и ако те сами си хостват свинята може и да я накарат да припка малко по-пъргаво.

  Опита ли се да редактираш вече пусната поръчка ? Да знаеш, че те очаква изненада 😉 http://twitter.com/mrasnika/st.....3547703297

  ПС. Евала за изследването 😉 Аз се занимавах с подобнонещо преди година, обаче се рових в повече компании които ние тогава пресметнахме като конкуренция (повечето от които са SaaS като Shopify, GoodBarry/Adobe BusinessCatalyst, ShopIgniter, BigCommerce, Demandware и т.н.), и да ти кажа нямах тагова търпение като теб. Ако искаш да си тренираш мазохизма пусни един email да ти пратя регистрация за пробен акаунт при нас – ще оценя високо всякакъв feedback какъвто пратиш.

  • pro says:

   Свинкя си е 🙂 Обаче не бях прав – кеша помага. Пуснах го пак и доста по-добре се държи. Гледам, че повечето нови онлайн магазини у нас са баш с него, а говорим и за доста широк асортимент при някои, та би трябвало да си цъка за нашите условия ок.

   За мен вече е късно да мигрирам след всичкия труд, който съм тръшнал по инсталацията, но винаги съм ок да тествам неща.

 9. vladi says:

  ОпенКарт си има и БГ версия.Мисля, че се казваше РексКарт.
  Искам да направя магазин, но за продажба на достъп до определени материали.Нещо като помагало и сайтовете за запознанства.
  Можете ли да ми помогнете коя система да избера и е най-подходяща за такъв вид търговия.
  Засега имам 3 варианта:
  – да преправя ОпенКарт, която се оказа, че няма такава опция;
  – Уордпрес;
  – да си я направя сам.
  Но ако има готово подходящо решение, бих го ползвал.

 10. vladi says:

  Сайта Помагало ползва подобна функционалност, но на мен ми трябва за всеки отделен материал.

 11. Любо says:

  Супер материал. Така ми трябваше…но аз минах преди месец през всичко. Спрях се на рекс карт ( open cart )