1000 лв

26 11 2014 @ 09:57Trackback
Етикети: , , , ,
Категории: пинизи
hyper
Безинтереснo
Публикацията е разделена на страници: 1 2

Още в мигът, в който вдигнах кашона с кутията, лекотата му ме наведе на тъжни мисли.

компютър за 1000 лв

Разопаковането само потвърди опасенията ми. Ако бях видял тази кутия на живо, никога нямаше да я купя. Тя просто изглежда евтино. А ламарината е тънка и реагира на натиск по начин, който не бях виждал от години.

компютър за 1000 лв

С две думи, това е кутия за 40-50, но не и за 100 лв. Разликата с вече старата CM 690 са толкова драстични, че депресията е пълна. Цялата кутия представлява огънати и занитени една за друга плоскости, няма възможност панела за дъното да се извади. Има някакви улеи, в които кабелите могат да се сбутат, но нищо друго за организацията им, освен петнайсетина свински опашки в пакетче. Монтажът си изисква отвертка, демек кутията не е toolless. Дори не знам защо са сложили пластмасови пластини ужким за захващане на дисковете, абсолютно безпредметно е, както ще разберете по-долу, и по друга причина.

компютър за 1000 лв

Вентилаторите са два – преден вкарващ и заден изкарващ. Предния е с бяла подсветка, която, хвала на всевишния, се изключва чрез специален бутон на предния панел. Бутонът за пауъра е толкова афиф, че на третото натискане имах чувството, че съм го счупил. Не знам дали е норма за кутиите на CM, но при предната страничния вентилатор жужеше доста дразнещо и затова никога не съм го ползвал. При тази жужене има в предния. Жуженето идва от самото въртене, все едно оста е пет микрона накриво. На метър и половина почти не се долавя, но все пак мен лично ме дразни, особено през нощта, когато си го чувам харабийската. Единственото предимство на тази кутия е, че събира видео карти над 30 санта. След седмица ползване видях, че около предния вентилатор се натрупва доста прах и мъх, което е досадно и ще изисква седмично прахосмучене, защото филтри за прах там няма и само мрежата го “спира” да влезе вътре. Останалото вече не ме дразни, но въпреки това бих препоръчал на всеки, ако 40 екстра лв не са му яд, да си вземе Core Design Fractal 3000.

Процесорът ми се стори доста малък като за 6 ядра и 3.5 гигахерца, а може и аз да съм изостанал от текущото ниво на технологиите.

компютър за 1000 лв

Паметта изглежда много яко. С тия златисти радиатори цепи мрака. Оказа се и че не е 8-8-8-24 или 9-9-9-24, а 10-10-10-32. Не че има голямо значение.

компютър за 1000 лв

Кулърът за процесора е масивно парче и респектира с вида си. В комплекта има паста, планка и всичко нужно. Инструкцията прави опит да има и българска версия, но не са си дали много зор в пруфрийдинга.

компютър за 1000 лв

Мъчих се над час да разбера как да го поставя. Стори ми се нереално между винтовете и гайките да остава такова голямо разстояние, че да ми се налага да напъвам мъжката, за да се захванат. Имах чувството, че всеки миг я процесорът, я дъното ще изпращят. Поставянето му при вече монтирано в кутията дъно според мен е невъзможно. Отначало го поставих отляво, така че да не пречи на паметта.

компютър за 1000 лв

После обаче видях че така застава точно срещу изкарващия вентилатор на кутията, което ще преебе въздушния поток и го сложих от другата страна. Тогава се случи онова, за което хората говорят – вентилаторът застава точно върху слот 1 за паметта, затова се наложи да ползвам 2 и 4. Ще бъде досадно, ако един ден реша да добавя още 2х4.

компютър за 1000 лв

Дъното е решено основно в графитено. Изглежда много добре изработено.

компютър за 1000 лв

Отзад има 2 USB 3.0 порта, 7.1 аудио и алабала. Стандартно.

компютър за 1000 лв

Понеже първо реших да монтирам дисковете, а видеото оставих за накрая, се натъкнах на леко проблемче. В слотовете за дискове с пластмасови клипси, дето са до предния вентилатор, дискове не може да има. Просто видеото после не влиза и то с твърде много сантиметри.

компютър за 1000 лв

Единственото, което се събра там, беше SSD-то заради компактната си скоба.

компютър за 1000 лв

Останалите два нормални диска монтирах под него.

компютър за 1000 лв

Тъпо е, понеже исках въздушния поток да минава през тях, ама аре карай.

Когато работи, надписът XFX на видеото свети в бяло. Не че ме боли дедовия и както вече казах, светлини по и в кутията са ми като светещи пръскалки на кола, но това не дразни. Изобщо, радвам се, че индустрията извървя пътя от тъпите сини ледове до белите.

компютър за 1000 лв

Що се отнася до самото видео, то е доста масивно. Ама доста. Тук е сравнено със старото ми 4870.

компютър за 1000 лв
компютър за 1000 лв

Цялостният катраненочерен вид щеше да е супер, ако производителите на периферия бяха започнали да боядисват скобите си в черно.

компютър за 1000 лв

Самата сглобка в този си вид е почти безшумна, но не толкова, колкото ми се искаше. Освен жуженето от предния вентилатор, се оказа че има леко такова и от захранването, което между другото, е silver стандарт. Поставен на 600 оборота допълнителният Antec, който монтирах на страничния панел, е недоловим. На 1000 лекичко се чува. Аз лично разлика в температурите при двете позиции не открих. При нормално натоварване процесорът седи около 30 градуса, видеото около 40. На максимални настройки в стандартно опресняване от 60 fps в EVE видеото почти не се товари. Като го набримчих ънлимитед обаче и показа максимум от 250 fps, се развинти сериозно. От последното файда няма, направих го единствено за да фрапсна в 90 fps и се получи доста добре.

С нова машина реших да пробвам Windows 8.1. Изтраях го два дни. Това е няма такова недоразумение. Ако нямах друга работа, щях да го сменя на следващия. Безбройни драйвърни хуйни от типа на TP Link-а да му щуква под натоварване просто да дропи връзката и това да е добре известен проблем, но никой да не го боли курец. То сини екрани, то страхотното желание на Майкрософт да ми интегрират всичките данни в майкрософтски акаунт, за да мога да свалям апове, които от какъв хуй точно са ми, не разбрах. Що за олигофрения е това ти да имаш инсталиран и вече пуснат скайп в десктоп версия и да цъкнеш иконата за скайп в онова недоразумение на старт меню и той да иска да ти го пусне като апче, ама преди това нека завършим процедурата по идентификация на акаунтите. Всъщност напълно съм наясно и разбирам желанието им да изцоцат и обвъждат всичката информация с маркетплейса си и за други там цели, обаче да ми ядете хуя! Затова мигновено ревъртнах до 7 и всичко заспа.

Update: измина една година преди да реша да пробвам как ще изглежда овърклокинга на системата. Ето как изглежда. Мисля, че 4.5 е тавана на процесора в текущата ми конфигурация. Машината е стабилна като скала. Айдъл температурата се повиши с десетина градуса, повишиха се и оборотите на вентилатора и сега овърклокнатия айдъл е колкото неовърклокнатия през лятото – около 32-3 градуса. При стрес тест на пълно натоварване след 10-15 минути скача до около 65, което е максималния разумен таван за този процесор. При видеото нещата се промениха по-драстично. При пълно натоварване и 100% охлаждане температурата заковава на 94 градуса, като преди това рядко е прекрачвала 80. Разликата в производителността е силно осезаема при гейминг. Но за да не мъча горкото животно и за да не дразня слуха си, клоквам видеото само преди да седна да играя. Понеже пък спя на три метра от компютъра, първата вечер установих че вентилатора на процесора издава значително повече шум нощем. По тази причина го свалих на 4.3 с по-нисък волтаж и нещата заспаха. Адски съм доволен от постигнатото.

p.s. другото, което се случи е, че махнах предния вентилатор на кулър мастър заради неприятния му жужащ звук и го заместих с антека. Въпреки, че антечето работи на 600 оборота, температурата на системата остана непроменена. Ако не е диска, единственото което ще се чува от кутията при айдъл, е преминаващия през нея въздух. Точно толкова тихи са всички вентилатори. Много обмислям покупката на еднотерабайтово SSD, с което да обезшумя положението.

Публикацията е разделена на страници: 1 2