1000 лв, епизод 3

12 12 2022 @ 09:46Trackback
Етикети: , , , ,
Категории: пинизи
nerdy
Безинтереснo
Публикацията е разделена на страници: 1 2

компютър за 1000 лв

Три години и половина след като сглобих предната машина за 1000 лв, все още не е дошъл момента да я сменя. За сметка на това обаче, се наложи да купя първата истинска машина на големия син.

Това лято не е добро за купуване на хардуер, особено когато се опитваш да се вкараш в бюджет, защото цените на всичко, особено на видео картите, си ебаха майката. И така “машината за 1000 лв” се очертаваше да стъпи на поне 1500.

В първата третина на август обаче ценичките леко се раздвижиха надолу и чрез няколко много добри далавери, се приближихме към заветния праг.

Неочаквана изненада

В хода на тримесечното гледане на цени и проучване и записки и псувни, с които подготовката за приключението бе свързана, излезе нещо, което е направо дюшеш за хората, които не са сръчни и не им се сглобяват неща и просто искат да вземат нещо готово, хем и от бранд. А именно това Lenovo, което идва сглобено в две модификации и за парите си (към момента на писане на поста [август 2022], съответно 1289 и 1499 лв, повишени към момента на публикиване на поста [декември 2022], съответно до 1379 и 1799) предлага отлична възможност човек да не се занимава с нищо, още повече, че по добрия стар пример на марката, идва с клавиатура и мишка. Единствения недостатък за мен се явява 350 ватовото захранване, заради което пък единствения възможен и смислен ъпгрейд в бъдеще – смяната на видео картата с нещо по-добро, вероятно ще се окаже невъзможна. Но ако човек не се интересува от нищо повече от plug and play, честно казано е впечатляващо предложение, тоест беше, на старите цени. На новите – не.

Аз обаче не съм тия хора и предпочитам машините да имат възможност за ъпгрейд по всяко време, затова планирам малко повече напред. Тъй като в тази история няма много неизвестни и всичко е еднозначно, чарковете ги бях набелязал, само чаках пазарът малко да се раздвижи и когато това стана, директно изсипах поръчката. Всичко, освен кутията и видео картата, е закупено от Vario, където нито имам познати, нито код за отстъпка и по тази причина е на официално обявените цени.

Процесор

AMD Ryzen 5 5500 е единствения възможен избор за подобна сглобка, още повече с цената си от 247 лв в момента на покупката, която просто няма равна. Сега, това е малко контроверсиално изказване, но повече локуми по темата, на следващата страница.

Кулър

По принцип тия райзени идват с Wraith, който уж работи ок за целите на това, за което ще се ползва машината, но аз съм фен на тишината и макар че можеше да си спестя 47 лв за абсурдно звучащия и нечуван до момента от мен немски кулър EKL Alpenfohn Ben Nevis, реших че покупката си струва. Най-малкото, защото ако един ден, по-нататък във времето, човек реши все пак да смени не особено тихия стоков, ше си ебе майката от разглабяне на всичко, което в моя случай допълнително усложнява нещата по 1-2 други причини, затуй по-добре да го направи веднъж в началото и да забрави.

Лошото дойде по-късно, когато се оказа, че няма наличност и вместо него ми бе предложен DeepCool Gammaxx 400S. “S”-ът е за silent. Интересното при него е, че конектора е трипинов, но това явно не му пречи особено да постига 16 децибела ниво на шум и едновременно с това да охлажда значително по-добре от Wraith-а при 1300 оборота. На свой ред, от Vario дори не ми взеха левчето разлика в цената.

Дъно

Вече съм казвал, че съм Gigabyte фембой и по тази причина B550M DS3H се оказа разкошно решение, отново, отчитайки преди всичко промо цената от 187 лв, която за този чипсет е повече от прилична. Примерно аналога на Asus е 70 кинта отгоре, а по-евтин е само шита на ASRock.

Памет

32 рам щяха да са добре, но на първо време и 16 ще обслужат идеално нуждите на един дванайсетгодишен. При избора на памет, както и преди, приложих максимата на истинските професионалисти:

Грабвай най-евтината и не се занимавай с глупости.

В случая си позволих да изхарча 5 кинта повече от най-евтината G-Skill Aegis, заради дизайна на радиаторите на Acer Predator Talos, който идеално щеше да се връзва с белия кулър и така паметта възлезе на 110 лв. Няколко дни по-късно паметта поевтиня с още няколко лева.

Диск

SSD-тата вече са прекалено евтини, за да се занимава човек с нормални дискове. 512 гиги са ок за начало, след година винаги може да се понади втори. Изборът ми в случая е М.2 SSD-то на ADATA LEGEND 710 на стойност от едва 94 лв.

Видео

С видеото имах голям дерт. От него в общи линии зависеше дали все пак няма да се реша и да взема леновото. След много дебнене и търсене, намерих компромисен вариант. Осемгигабайтов Radeon 5500 XT GAMING X в гаранция още 2.5 години, който успях да сваля на 330 лв. Да се залъгваме, че картата е много хубава, няма смисъл. Ясно е, че е слаба ракия. Да се залъгваме, че не е копала шест месеца, също няма смисъл. Но на фона на всичко останало и най-вече с цената си, е перфектна за 1080p гейминг, особено като се има предвид, че другото, което човек може да купи за 100-150 лв повече е 4, или в най-най-добрия случай – 6 гигабайта. А аз ли не знам примерно в GTA каква разлика във визуалната шукария дават 8 спрямо 4 гиги.

Ся, тука има спорове дали не е по-добре човек да извади повече лев и да вземе Ryzen с вградено видео, вместо да купува подобен клас, но след като прегледах тестове, сравнения, попрочетох и най-вече сметнах ценовата разлика, аз лично не видях никакъв смисъл в това упражнение. Предполагам върховите варианти на вградената Vega ще се доближат евентуално до производителността на текущото решение, ама първо не го вярвам особено много, второ трябва да ме е ебал лудия да платя толкова пари, когато гоня конкретен бюджет.

Захранване

При захранванията винаги положението е такова, че под 160 лв няма много читави избори. В случая прецених, че системата може да мине с 550 вата бронз, като при това ще остане ебати резерва, дори при бъдещ ъпгрейд на видеото и с отлично намалената му в момента цена, Cooler Master MWE 550 Bronze – V2 се оказа трудно оборим избор срещу 108 лв.

Кутия

С кутиите в последните 1-2 години се е случило нещо и като им видях цените, ми увисна ченето. Под 170-80 лв няма почти нищо, което нормален човек би купил. Под нормален човек визирам себе си. Не ме ебе за подсветки, не ме ебе за изчекнати форми, не ме ебе за място за радиатори на водни охлаждания, но силно ме ебе кутията да е прегледна, лесна за работа, с адекватни решения за мениджмънт на кабелака и най-вече, със скрито захранване, щото не сме 2010-та, ебати. Предложенията, на които се спрях, бяха буквално две. Но нищо не можеше да бие цената на Cougar MG-10G, която точно в този момент беше слязла от 89 на 75 лв. Алтернативния ми избор беше Zalman R2 срещу 113 лв, но наистина не видях причина за 40-те му лева повече.

Тотал

Тоталът на системата възлезе на 1198 лв. 100 лв по-евтино от евтиното Lenovo. Когато 5600G-то се оказа 5500 с вградено видео, вече нямах съмнения в правилността на къстъм решението, което е несравнимо по-гъвкаво, и в дългосрочен план, по-добър избор. Нещата биха изглеждали другояче, ако не бях успял да купя повечето неща на добра промоция. Стойността на системата щеше да скочи с поне 200-250 лв и по всяка вероятност това все пак щеше да наклони везните към леновото. Така че в случая се радвам по-скоро на щастливата случайност и липсата на съпътстващи паразитни разходи (всички доставки бяха безплатни примерно), които предния път изядоха твърде много лев и опорочиха идеята.

Непредвиден разход

С този компютър се случи нещо, което не съм си и помислял, че някога ще стане. Платих лиценз за Windows. Бях останал с впечатление, че вече струват по 10-15€ и имеджин май сарпрайс когато видях 100+ за операционна система, която така или иначе краде всичките ми данни и ме препродава на всеки циганин по света. Затова попитах аверите и получих ебахти шано скамаджийския сайт, от който купих лиценз за 15 евра, а няколко месеца по-късно, на коледната промоция и още два за 16. И не стига, че мейла с ключа дойде на чист български по-малко от пет минути след плащането по Пейпал, ами и работи на всичкото отгоре. Силно съм впечатлен.

Наброски, коментари по сглобката и един пиниз, на следващата страница →

Публикацията е разделена на страници: 1 2