1000 лв, епизод 2

28 01 2019 @ 13:50Trackback
Етикети: , , , ,
Категории: пинизи
nerdy
4 коментара
Публикацията е разделена на страници: 1 2

компютър за 1000 лв

4 години след първия епизод на това какъв компютър купуват 1000 лв, дойде време за втори епизод и проследяването на съответните промени за 4 години.

За 4 години машината за 1000 лв претърпя доста изменения и във финалния си вид изглеждаше така:

Процесор
AMD FX 6300 Black Edition
Кулър
Cooler Master Hyper 212 EVO
Дъно
Gigabyte GA-990FXA-UD3 rev. 3
Рам
2×8 GB HyperX Savage
Видео
Sapphire R9 290X Vapor-X
SSD
960 GB SanDisk UltraII
HDD
1 TB WD Caviar Blue
Захранване
850W OCZ ZX 80 Plus Gold
Аудио
Asus Xonar DG SI
Кутия
Cooler Master N400 с добавени два Antec TrueQuiet Pro

Всъщност, от оригиналната машина останаха само кутията, кулъра и аудиото. Всичко останало през тези четири години беше подменено и навярно това е повишило общата й стойност до над 2000 лв, но не ми е представлявало ценност да калкулирам – просто съм ъпгрейдвал при нужда или добра оферта.

От цялата работа обаче идвам с три извода:

1. FX серията грее и е жизненоважно да е на дъно с 8+2 фази. VRM-а на оригиналното гигабайт дъно не можа да понесе ъпгрейда, който направих в един момент до 8350 и клемите на дъното между процесора и VRM-а се стопиха. За ташака бях решил да купя 9590, щото съм от педерасите максималисти и добре, че първо попрочетох малко по темата, за да не се наям на баш големия хой.

2. 8350 не е добър процесор и със сигурност не е по-добра алтернатива на 6300. Не трябваше въобще да се полакомявам. Въпреки това, като паметка, макар вече да е твърде късно, тази тема за дъната е доста полезна човек да прецени най-вече какво дъно да не купува. Продадох го седмица след като го бях купил и се върнах на 6300.

3. Още от едно време третирам асрок като шит марката на асус и се убедих, че съм изцяло прав. След като ми гръмна дъното, купих в бързината каквото успях да намеря – един насран асрок и въпреки че добавих 50 милиметров 13.5 CFM кулър на VRM-а, той просто не можеше да понесе температурите при гейминг. Prime95 го минаваше без проблем, но пуснех ли Star Citizen, машината директно умираше след минути, да не кажа и секунди. После видях на сайта, че 8350 е отбелязан със звездичка като процесор, за който трябва top-down кулър, но по мое мнение това изобщо нямаше да помогне на лошия термален дизайн на ебаното дъно.

Хубаво, еби я тая дръта машина, ай вър да ходим на шопинг

Шопингът за нова машина не ми беше много на зор, с тази спокойно можех да откарам още поне година или дори две, но в един момент смяната на процесори и дъна просто ме умори и поисках да сглобя нещо, с което няма да се занимавам дълго време и което ще мога да събера под новото си бюро, където тази машина влизаше само настрани. Всички посочени цени са магазински или там, където съм пазарувал без никаква отстъпка, демек всичко това можеше да излезе 10-15% по-евтино на човек с познати в средите.

Процесор
Тука няма какво да се мисли, Ryzen 2600 е прекрасен процесор за парите си, а аз не виждам причина да минавам към Intel в момента. Още повече, че в случая закупих моя за 120 паунда от ибейчето.

Кулър
Сток кулъра на райзена бил окей, но не е нищо кой знае колко capable, отделно продължавам да искам максимална тишина, затова се огледах за интересна алтернатива и свърших с Arctic Freezer 33 eSports One срещу 60 лв.

Дъно
Може да се каже, че съм Gigabyte фенбой, но не съм хардлайн психопат като няква тригърваща феминистка примерно, затова изборът между Gigabyte GA-AB350 Gaming 3 и Asus Prime B350 Plus доста ме затрудни. Не толкова заради друго, а защото мразя неща, на които пише, че са ориентирани за геймъри. Не съм тая таргет група. И отделно гигабайта няма legacy PCI слотове, което означава продаване на аудио картата и закупуване на същата, но за PCIe слот за два пъти повече пари. Това са два минуса, които трябваше да отчета. Разликата в цената на двете дъна е пренебрежима, и двете са ~200 лв и не беше фактор в избора. Накрая се спрях на Asus-а заради PCI слотовете,

защото наистина не видях причина да си продавам аудио картата за 2 пъти по-малко пари и после да дам два пъти повече, за да купя същата, ама в PCIe вариант.

Памет
За Ryzen паметта се оказа особен крайъгълен камък, а цените на паметите в последната година са надути. Система с по-малко от 16 GB вече е немислима, затова просто взех най-евтината възможна памет към края на ноември, когато започнах да сглобявам. Тя щеше да бъде една ADATA, но после излезе оферта в немския Amazon за шестнайска Ballistix Sport на 104 евро и нямаше как да не спестя 60-70 лв. За което благодаря на колегата Зъбчо, ако ме чете някога.

Видео
Интересното при видеата е, че се повтаря цикъла отпреди 4 години, когато копането на биткойн с видеокарти стана невъзможно и цените на втората ръка паднаха наполовина и отвъд. Ситуацията в момента е сходна, като добавим и тоталния срив на криптото, което извади на пазара много карти от ригове и то, ако човек има късмет с нечий firesale и респективно съответния бюджет за висок клас видео, може да удари карти копали само няколко месеца с още поне 2.5 години гаранция. Инак, ако трябва да сме бюджетни, в момента 1060 може да се вземе за 300 лв, 290-ка за под 250. И двете карти имат още oomph за 1080p гейминг. Аз обаче преди четири месеца купих един Sapphire R9 290X Vapor-X (за драстично повече пари, но бях на зор) и взех решението да остана с него – в момента задоволява напълно всичките ми нужди. Затова цената на видеото не е включена в този епизод. Докато се чудех над това какво захранване обаче да взема този път, ако не друго, то поне попаднах на тази обстойна таблица на енергийните изисквания на различните карти, която е много полезна.

Захранване
Доста се колебах дали да остана с 850 ватовия OCZ ZX 80 Plus Gold, или да взема нещо ново в порядъка на 550-650 вата, които ми стигат. Лошото на ситуацията е, че в момента се продават много захранвания от копачески ригове и то за много тънки пари, което прави развързването на собственото ми захранване за смислена сума много трудно. Смислената сума е 140-150 лв, защото ново читаво 550-650 ватово захранване струва горе-долу толкова. Какво е читаво захранване? Много добър въпрос, отговорът на който научих случайно от ето тази тема, в която са описани различните tier-ове захранвания. И в случая не ми направи никаква логика да продавам tier 3 захранване без пари, за да купя някакъв шит. След обстойно ровене и четене, бях свел селекцията си до следните няколко захранвания, простиращи се грубо от 90 до 160 лв, подредени субективно по личната ми преференция:

– COUGAR GX-S 650W Gold
– Cooler Master MasterWatt 650W Bronze
– DeepCool DQ550ST Gold Silent

В началото тук имаше 6 претендента – всичките tier 3 според списъка горе. Повече от 180 лв за захранване не ми се даваха, което хем улесни, хем затрудни избора ми. С течение на времето нещата добиха вида или взимам 550 ватово захранване за ~90 лв, или 650 ватово за ~160.

На кулърмастъра хубавото е, че е полу-пасивен и под 15% натоварване вентилатора не работи. Това е много субективно каква файда има върху общия звуков фон, но го отчитам като плюс за усилието да го сложат като функция. Той също е и полу-модулен, за разлика от кугара, който няма такива екстри. В общия случай работата и като представяне и като всичко ми беше на кантар, но след сума ти и изчетени тестове и ревюта, кугара ми хареса повече. Накрая не намерих основание да дам безотказно и напълно безшумно захранване за смешна сума, за да купя в най-добрия случай ново от същия tier, но значително по-слабо и просто останах с него.

Plot twist

Аз хубаво останах, обаче мина една седмица и понеже бях обявил старата си машина за продажба с все захранването, един човечец поиска да я купи. Викам си сполай ти, аз си имам план б. И тогава и само тогава, в момента, в който опитах да поръчам кугара, разбрах че съм в беда. Той просто беше изчерпан. И нещата си ебаха майката. Защото не бях убеден, че кулърмастъра си струва парите, но не бях убеден и че дийпкула си струва опита. Нали, никой не е умрял от покупката на захранване, което не е пряко съпоставимо с друго. Всички сме купували каквото-и-да-е-захранване в някакви периоди от живота си, много хора още продължават. Аз обаче съм дева и педант и като си навия нещо на пръста, полудявам ако не се случи както съм го навил. Трескаво ровене на сайтове, ревюта и така нататък. И тогава на хоризонта се появи Seasonic Focus Plus Gold. Изцяло модулно, 14 санта дълго, tier 2. 550 ватовата му версия изкарва колосалните 9.8/10 в jonnyguru, където кугара получава едва 8.4. Ценово 550 ватовото е ~160 лв, колкото е и кугара, 650 ватовото е с 10 лв отгоре. Не намерих оправдание да спестя тия 10 лв, затова три дни по-късно 650 ватовата прелест пристигна да замени очезето. Прелест е, защото е буквално безшумно – до 30% натоварване е пасивно, от 30 до 50 е в silent режим (което в общия случай покрива абсолютно всяка употреба отвъд мощен гейминг) и едва после започва да вдига обороти.

Разбира се, седмица по-късно пича не купи машината :doh:

Аудио карта
Продължих със старата си Asus Xonar DG SI, заради която и купих дъно с PCI слот и която е повече от перфектна и фитва на уникалния Acoustic Energy като да няма утре.

Кутия
При кутията този път нямаше голямо колебание, понеже в новия апартамент мястото ми е малко и не мога да събера дори стандартен ATX. Затова решението беше Phanteks Eclipse P300 – грамотно сглобена минималистична кутия със страничен панел от закалено стъкло срещу съвсем приемливите 120 лв. Тъй като идва само с един изкарващ вентилатор, закупих още два ултратихи Arctic F12 Silent срещу смешните 24 лв за двата.

Други разходи
Всички хамалогии, доставки от Германия и Англия, лайнарски конвертирания на курсове и вторични доставки с куриери и така нататък са ми възлезли вероятно на още ~150 лв, особено като се има предвид, че ГГБГ 40 дни не можаха да ми доставят паметта и процесора от София до Пловдив и накрая изгорих 30 литра бензин да отида да си ги прибера. И какво ме посреща вътре? Две тъпи маниерни муцуни. Ма няма да се извиниме нещо след като 4 пъти съм се обаждал по телефона да се моля да ми пратят шибаните пратки, няма нещо да покажеме съжаление за ситуацията. Не, батко, няма такива филми. Ви еба майката, може би две проверки на НАП са ви малко и сериозно ме осени мисълта да съм третия, който ще прати още една, щото не е като да получих и бон за услугата.

Което ни води грубо до хилядарката…

… която e хилядарка преди да купя захранването и без да смятам цената на видеото. Но може да бъде хилядарка, ако човек вместо да даде 150 лв за куриери и бензин, си купи с тия пари захранването и ако има аверче в компютърните среди, дори с видео карта от ранга на моята, тази машина ще му стъпи на макс 1100. Което не е драстична разлика, особено като знам и колко народ си купва кутии втора ръка по 30 лв, вместо да изважда 100+.

Публикацията е разделена на страници: 1 2
 1. Черният боздуган says:

  Некъф стогодишен неудачник, пройдоха с провален брак и 30+ неуспешни опита за собствен бизнес, седнал да споделя “мъдрост” и “опит”. Минчо, не се хаби, няма какво да научим от теб, ти си лузър на генетично ниво.

  • borka says:

   Аз пък смятам човека за много як! Особено в писането. Винаги ми е било кеф да му чета нещата.
   Разбра ли бе боздуган кух?!?!?!

   P.S. Обаче тука имам и леки съмнения, че може той да си го е писал тоя коментар… 😉

 2. PROfan says:

  Баце, ко ти стана с туитър акаунта? Да не го търнаха за расова омраза и престъпления срещу човечеството?