Троян

11 04 2012 @ 10:57Trackback
Етикети: , , ,
Категории: пътепис
depressed
26 коментара

троян

Троян е едно от многото малки български градчета съществуващи просто заради самото съществуване. В тяхното съществуване няма абсолютно никаква логика и от него няма абсолютно никакъв смисъл. Там времето е спряло. Времето върви само за хората живеещи в самото градче. Но това е време, което няма нищо общо с нормалния ход. То се движи забавено и битува в някакъв друг свят. Паралелна реалност.

Прогнозата ми е, че до 50 години в България тези градчета ще се обезлюдят почти напълно и ще последват участта на много села сега. Неспасяемо е. Накрая цялата страна, ако такава още има, ще бъде консолидирана в няколко големи града, а всичко извън тях ще бъде някакъв резерват. Хората ще излизат от градовете да обработват земите и да събират реколтата като наемници и веднага след това ще се връщат обратно. Ще бъде свят от пост-апокалиптичните сюжети – банди мингяни, мутанти и друга измет ще обитават градските околности и ще всяват смут. Не се ебавам, говоря за България през 2060-та. Неспасяемо е.

Напоследък изпитвам неистово отвращение когато се окажа на подобни места. Българските села и техните жители са реализацията на всичко ужасно от мислите ми. Прости, алиенирани хора, живеещи като скотове в някакви съборетини и неспособни да осъзнаят ужасяващото си битие. Живеещи колкото да не умрат. Градчетата от типа на Троян не са много по-добре и само времето ги дели от този хал. 50 години макс, помнете ми думата.

Центъра на Троян поразително прилича на центъра на Банско. Имах усещане за дежа-вю. Все едно същия архитект ги е правил по темплейт и изобщо няма да ме учуди, ако много други градчета имат същия център. Другото поразително нещо в центъра на Троян беше тоталното отсъствие на заведения за хранене, които са по-различни от закусвалня. Сякаш всички ядат закуски. Половината магазини са фалирали, а другата половина продават покъртителни вещи, които не съм виждал от зората на демокрацията. Депресията бе толкова отчайваща, че изтраях един час. В смисъл, когато първата автокъща, по съвместителство и заложна къща, помещава и пункт за малки обяви, положението е наистина много, много зле.

троян
троян
троян
троян
троян
троян

 1. Момчил says:

  В малките градове, ако открият лъжицата хлябът и доматите ще станат по 10 лева.

 2. MilenG says:

  Донякъде е така.

  Средните и малките градчета замират. Наблюдавам подобно нещо от 20 години. Последните 5 години има една малка (но с потенциал) тенденция: – в микро населените места започва живот. По-богати хора бягат от града и отиват на такива места. Разбира се те работят (а децата им учат в големия град).

  В последните 3 години (слава на разпадащия се ЕС), селското стопанство тръгна на горе. Заетите в него не са селяните, а обикновено предприемчиви граждани, но това няма значение. Преди 10 години като се погледнеше БГ от самолет – само сиви храсти по това време. Сега голяма част е черно-кафява или зеленее. В момента това важи за равнинните райони, но ако отпушат и животновъдството и горското стопанство – ще живнат и по-планинските места.

  Вероятно микро-населените места и селските курорти няма да замрат съвсем. Това обаче не решава основния проблем – ще има ли България след 50 години?

 3. wakeop says:

  Точно по шаблон са правени центровете на повечето малки градчета, няма какво да се учудваш 🙂

  Но ако държиш на силните усещания и искаш да изживееш всемирната депресия в рамките на 1 час, не ти трябва да ходиш толкова далеч – разходи се пеша в района на софийската гара Север. Ама по светло и се оглеждай, като слизаш в подлезите, че мутантите вече владеят района.

  Ако ще рискуваш с местните заведения за хранене извън тези в големите хипермаркети, направи си ваксина против хепатит и всичко останало, което се иска за ходене в третия свят. Кръчмите в района са доста… каубойски, дори и за търсачи на силни усещания.

  (В общи линии и в големите ни градове е същото – има някакви малки оазисчета, но всичко извън тях е гето. Еволюцията е дълъг процес, не става само с едното местене от мястото с 500 жители в това с няколко милиона.)

 4. valentina says:

  това че си пил кафе в центъра и после си се врътнал по околовръсното изобщо не те прави “познавач”. за един час не можеш да опознаеш човек, какво ми говориш за цял град?мислиш, че писането ти е някакав прогрес или…не знам, но….тръгваш в грешната посока.
  Извинявайте за невежеството ми, но….никъде не виждам името на автора… Разбирам, че е обречен на безизвестност и без това…

 5. Троянец says:

  Защо се учудваш, че е анонимен автора, подобна тиня, няма смелост да се покаже. Ама нищо де, то всяко нещо с времето си. И това, че е нащракал няколко, снимки през ддъждовен и студен ден, с жалкото си апаратче не означава, че градът е толкова сив, колкото се опитва да го изкара. По същия

 6. Павлин says:

  Защо се учудваш, че е анонимен автора, подобна тиня, няма смелост да се покаже. Ама нищо де, то всяко нещо с времето си. И това, че е нащракал няколко, снимки през дъждовен и студен ден, с жалкото си апаратче не означава, че градът е толкова сив, колкото се опитва да го изкара. По същия начин и Хавай и Карибите могат да бъдат показани. Ама да си живее скромното животче на мишле, няма проблем, те подобни анално разлигавени малчугани, само това умеят – да живеят сромно 🙂

 7. Иван Димитров says:

  До Павлинчо троянчето и Валентина:

  http://takaitaka.com/ivailo-borisov-aka-pro01/2/

  нещо май не сте си дали особено много зор да разберете кой е автора.

 8. Longanlon says:

  всички градове са така освен софия баце. айде пловдив варна и русе в центъра и те. навсякъде другаде е българия от ’94, цигански битак и далаверка на дребно върху пластмасова маса на “кафене”

  • MacTeP says:

   @Longanlon Пропускаш Бургас, който последните години доста живна. Стара Загора също се развива много силно, основно заради стратегическото си местоположение.

   Разните други там хейтър… абе като влизате да четете личен блог на някой, защо не потърсите бутона About или негова алтернатива преди да се изказвате неподготвени. Просто неподготвените ви изказвания още повече засилват аргументите на Ивайло 😉

   Както каза @wakeop в момента и в България започва да се случва така наречената субурбанизация. Околните села покрай големите градове преживяват страхотен ренесанс.

   • valentina says:

    мерси че ме информира, че съм в нечий блоГ…попаднах ТУК съвсем случайно, от приятелска публикация….не сме всички маниаци на тема идиотщини и главогъзици на глуБци….
    Да не забравим керамичните заводи, фирми и ателиета…
    Извинявай, неуспешен художнико….бил си в рая, но не си го разбрал… защо ли…?

 9. valentina says:

  изглежда водиш твърде ограничен живот, а за усилията…не са си заслужавали и не сме си ги хабили

 10. Всъщност в Троян има фармацевтичен завод на Актавис и множество мебелни фирми, да не забравяме и Бели Искър, Чифлик, манастира. Представяш ли си как е в Павликени например?

 11. Victor says:

  Аз бях в командировка там… честно казано в първия момент бях същисан – също като теб. Останах една седмица, но още на втория ден се запознах с много радостни хора, които ме опътиха къде да отида и какво бих могъл да правя в града. Истината е, че за да се почувстваш добре някъде, независимо в кой град – където и да е по света трябва да се слееш с местните. Троянци са много дружелюбни хора и се радват на “чужденците”.
  колкото до заведенията за хранене – да не са разположени по главната, търговска улица, но винаги на една крачка можеш да намериш традиционна българска кухня или нещо по-екстравагантно. Имат един пъб и много кръчми, по-изсукани ресторанти можете да намерите в хотелите. Района е много благодатен за отдих, почивка, спорт, изкуство, туризъм… просто нещата не са събрани на едно място – какво по-хубаво от това? Така или иначе разстоянията от точка до точка са като тези в софия, просто докато вървиш натам, накъдето си тръгнал дишаш свеж въздух.
  “Опознай родината, за да я обикнеш”, аз бих добавил – опознай и местните.
  Съветвам те да отидеш пак, както и в други места в района – Тетевен, Априлци, Рибарица и т.н…. и не само за час. 🙂

 12. Manuelle says:

  Много са ми странни хора като Валентина и Павлин – в момента, в който се каже лоша дума (обикновено вярна) за малките градове и селата и се накокошинват зверски, почва се едно съскане, едно цупене, едни чупки и пози, ужас. Айде стига с тоя (локален) патриотизъм. Така ги е видял нещата, така ги е наснимал, така ги е написал. Аз съм с подобни впечатления от почти всеки по-малък град – сиво, депресиращо и поне с 10 години назад.

  • wakeop says:

   споко, има и по-кофти сценарий.
   При мен под един пост за с. Драговищица от преди години направо са си спретнали местните форум на селцето и бистрят локалната политика и до днес.
   Мислех да заключа коментарите под темата, ама ми дожаля… явно няма къде другаде да си правят онлайн раздумката :))

   • Dimitar says:

    Не се сдържах и го намерих тоя пост. Доста се посмях на коментарите:) Не го затваряй, да видим дали ще продължават така до 2018-та и отвъд

 13. Торбалан says:

  Ти пък смятай, ако се беше заял със село… да речем Надръвник! Ама го е шубе.

 14. burzum-laughing.jpg says:

  Хора, в България има села, запомнете, че тук сте го прочели първо!

 15. […] така и така Предишен → svejo_url=''; svejo_bgcolor='FFFFFF'; […]

 16. хуно says:

  вчера гледах снимки на Bulgaria unknown. разкошни снимки от Троян. и от цяла България. няколко души бяха оставили коментар, че Троян е най-хубавият град за живеене в България. много много хора не искат “живнали градове” като Бургас – например, пренаселено, урбанизирано, технологично, бетонирано, ескалирано. искат природа, тишина, без туризъм. дават пари за това и искрено се радват, че там няма “бизнес”и “развитие”. вие какво сте очаквали да видите в един град като троян? знаете ли в кое време живеете и кой ви управлява сега? как може да ви учудва действителността, все едно сте на 5 години? и на много места по света селищата си приличат. не знам кой и откъде ви промива мозъците, но моля ви, по-добре си стойте по градовете, щом толкова ви харесват и щом толкова са напреднали там нещата.

  • pro says:

   Бихте ли дефинирали значението на “промива мозъците” в този контекст?

 17. diana koleva says:

  не знам кои го е озаглавил така града,но не сам сагласна с него!след 50 години няма да фалира града ни,полойителните му черти са тези че тук ваздуха е многоц хист,йивота е много спокоен,не е напрегнато,няма нерви,хората са щастливи и спокоини,йалко само че няма нито един голям магазин от верига,като лидл ,билла например,и това е мистеря за мен,няма и нови заводи,които да отворят работна рука за йивеещите в троъан.ъправляващите троъан не правят достатуцно за града!тръабва да се стараят повече,за откриване на много нови работни места,тръабва ни по голяма реклама на града с доступни оферти за почивка например в троъанскя манастир, чифлик и село шипково които са с минерални бани!!,макар и прекалено разредени с студена неминерална вода!!!!!!!!!!