Дувбе, дутве

22 07 2009 @ 10:42Trackback
Етикети: , ,
Категории: пинизи
confused
23 коментара

Има области, в които съм много зле. Ама и аз като Кари Брадшоу не се срамувам да питам. Една от тези области е цифровата телевизия. Едно е сигурно, в новия апартамент няма да влезе нито една българска кабеларка, няма да влезе АйТиВи, нито Булсатком. Причината е съвсем проста. От 60 канала в момента гледаеми са 3-4. Останалите само запълват числата на дистанционното и дори пречат. От няколко месеца няма достатъчно програми да запълнят дори 8-те бързи favourite места. Евроком съвсем се изпедепцаха и прехвърлиха всичко гледаемо на цифровия си пакет. Пробвахме го това лайно в началото, върнахме го след 2 месеца. Повече няма да се занимавам с глупостите им. А да се дават двайсе и няколко лева на месец само за Нова, НатГео и Фиеста нещо не ми е смислено. Бих гледал и Viasat, но не разбирам как за толкова време не се светнаха, че да се каже “инфантилни” за преводите им е малко.

Затова най-добре е човек да не зависи от тъпите канали на нашите оператори и директно да си се ориентира към света. Същата работа като да си туриш вятърен генератор или слънчеви панели и да пожелаеш приятен ден на комуналните услуги. Демек, sustainability-то оправдава на 100% инвестицията. И ето тук идват един куп въпроси:

– Какво е необходимо, за да приемаш цифрова сателитна телевизия? Виждам много различни приемници, но нищо не ми говорят.
– Какво изобщо представляват горните приемници? Като им чета характеристиките имам чувството, че могат да се ползват и за още нещо (имат дискове, намерих и някакви с wi-fi).
– Може ли действително едно устройство (в разумна ценова рамка) да реши всички или поне по-голяма част от медийните нужди на едно средностатистическо домакинство (телевизия, дувде, дивекс, музика)?
– Как се избира приемник? На мен естествено най-много ми харесва Lyngbox по обективните фактори “дизайн на устройството” и “дизайн на сайта”. Не може ли някой да си направи сайт като хората – хич не ми го хвали – уреди за гийкове не ми трябват. Обаче гледам ревюта и га че ли е малко ограничено за парите си.
– На какъв принцип работи всичко, как имаш достъп до сателитното съдържание и до каква част от него всъщност имаш достъп? Чета форуми и тук и навън, но нищичко не вдявам, деба.
– Как стои въпросът с картите за декодиране и сдобиването с тях? Девайсите, гледам, имат обикновено по един слот за карта – той достатъчен ли е за всички нужди?

И изобщо, помогнете на лаика да подхване трудната работа от единия край.

 1. Longanlon says:

  просто откажи телевизията, човече
  http://kaka-cuuka.com/138

 2. lekov says:

  Признавам си, че не мога да ти дам съвет по въпроса, но когато решиш проблема да пишеш с две думи как става работата, че и аз си ги мисля тия работи от доста време 🙂

 3. Demonlover says:

  Този първия освен да плещи глупости, гледа и задължително да си плесне някое линкче за връзка. Измекяра жалък!

 4. ImPRESSed says:

  Не мога да ти отговоря на въпросите. Единствените неща, които мога да ти кажа за цифровата телевизия са:
  1) да оглеждаш времето за реакция на приемника, защото у нас имам нещо, което мисли 2 секунди преди смяна на канал
  2) въпреки множеството изходи на устройството, реално можеш да го ползваш само на един телевизор/проектор. Причината е, че каналите се сменят от цифровия приемник, а не от телевизора. От тук дори и да включиш няколко устройства, на всичките ще се гледа едно и също, т.е. не можеш с един приемник да гледаш различни канали на различни телевизори.
  3) доколкото знам повечето цифрови телевизии са платени, а изброените от теб са и на различни собственици. Предполагам, че като си платиш достъпа, ще получиш от всеки телевизионен оператор по една карта, която да тикаш в приемника. Става адски дразнещо при смяна на канал да ходиш и до устройството за смяна на карти. Надявам се да не съм казала голяма глупост с последното.

  Като събереш повече информация и в крайна сметка се решиш на покупката, ще е интересно да споделиш кое как 🙂

 5. 100lv says:

  Проблема с приемника може да се реши и по друг начин – напр. телевизор с вграден DVB-S приемник. Екстрите са 2 – забравяш за дизайна на set top box-a. и си оставаш с едно дистанционно. Неудобството – доста по-малки възможности на телевизора да управлява нещата.

 6. @Demonsmotan: тва шега ли е? Човека си дава екзампъл как се спира да се гледа телевизия, според мен си е мнооо прав. Аз лично от 3-4 години не гледам телевизия и съм много добре. От 2 години нямаме кабелна дори, и мога да ти кажа че съм спестил сума ти пари, както и не са ми наливали глупости за убийства, чалги и турски новини от тогава. Чета новини които ме интересуват, а не които искат новинарите да ме заинтересуват, тоест сам си определям какво искам да знам.

  Глупостите ги плещиш ти.

 7. freax says:

  Казаков, ти друсаш ли бе? И ако да, какво? Не можах да ти хвана логиката. Звучиш като кон с капаци или по-скоро като програмист (металист, нечистоплътен) затворен в клетка (no hard feelings). Остана само да кажеш, че телевизията ми промива мозъка. Едва ли не, някой ме кара насила да си включа ТВ-то и да му гледам новините? Ай сиктир! Който не ме кефи го разкарвам от телевизора.

  П.С. Защо всички смятат, че телевизия=новини ???

 8. Longanlon says:

  хихихи доживяхме да видим бесен защитник на телевизорогледането

 9. Суворов says:

  Абе… човека пита какво да си вземе за да гледа цифрова телевизия. Не пита как да откаже гледането, така че съветите ви да спре да гледа ТВ са крайно тъпи

 10. freax says:

  Longanlon, по-скоро бесен отколкото защитник.
  Издразни ме тва за новините. Новините та новините. Пичка им лелина на новините. Човека бил много добре откак не гледал ТВ, че и пари изкярил от цялата работа. Жив далавераджия. Със здраве да си ги харчи!

  В крайна сметка мисълта ми беше, че телевизията не е само новини. Телевизията е ентъртеймънт! Ако не те кефи, не гледай, но не се опитвай да си пробутваш скапаните разсъждения.

 11. pro says:

  Ребята, давайте жить дружно…

 12. opexume says:

  Преминаването на “сателит” в повечето случаи означава гледането на стотици безплатни канали с доста противоречиво съдържание,като тук приказката за безплатния обяд важи с пълна сила.Ако искаш качество и споменатите от теб канали най-малкото ти трябва карта или някой с такава,към който да се закачиш,като това си означава плащане.Цените на оборудването варират от 200 до над 2000 в зависимост от това какво искаш да гледаш,като в най-горния клас имаш възможностите за HD телевизия и над 1000 канала,но пак ти трябва карта и шеринг авер,за които плащаш месечно.
  Като заключение – ако искаш безплатно сателитно “удоволствие” най-тънко си взимаш система за около най-ниското ниво и карта на някой от двата оператора подвизаващи се у нас-излиза по на далавера от цифрова кабелна ТВ за около 30 на месец-имаш повече канали,цифров сигнал и възможности да навлезеш в дълбоките води на ТВ пиратството.Когато напреднеш сам ще отидеш към някой от горните класове оборудване,което е оправдано само за заклети телеманиаци излизащи навън само за поредните чували с чипс и кегове с бира.

  • pro says:

   Ама то така няма особен смисъл. Ако ще плащам на някой от нашите да му гледам програмите (нещото, което искам да избегна), защо ми е да си купувам техниката, като мога просто да ползвам тяхна за срока на договора? HD телевизията ми звучи много атрактивно като оферта. Дори да не е full HD, пак ще е фънки. Но дори самата възможност да имам на разположение канали, за които никога не съм подозирал, ми харесва. Никога не знаеш в кой момент въртейки ги ще изскочи нещо интересно. А сега въртя и въртя и въртя, и на третия път спирам телевизора. Естествено, искам да имам SciFi, искам порнак, искам научнопопулярни програми, искам филмчета, ясно ми е че тия неща са платени. Просто механизмът на цялото чудо не ми е ясен. Ако се вземе приемник и антена, свържат се и му се пусне сканиране, това означава ли, че той автоматично ще напълни списъка с всички налични безплатни канали? И тия антени нагласят ли се някак за нови сателити, и каква е играта изобщо с вариантите за хардуер. Явно си в час – ако не ти се пише публично за схемите, пусни ми един мейл на pro в тоя домейн, ще съм благодарен.

 13. opexume says:

  Честно не съм чак толкова в час,бях в твоята позиция и се бях навил на HD система(точно гледането на full HD ме зариби),но търговеца(http://www.mca-sat-tv.com/) направо си ме разубеди,защото разбрах,че да имаш сателитна система означава:
  1.Постоянно(разбирай седмично) да се ровиш за разни ключове,да сменяш сателити и трансподери
  2.Занимаване с Линукс ъпдейти на приемника,
  3.С изгледа ,който имаш-в някои случаи е невъзможно да получиш видимост към основните спътници за получаване на качествен сигнал-разбирай въртене на антената.
  Аз съм почитател на простичките неща-прибирам се и като пусна ТВ-то да не се налага да се занимавам много ,за да гледам нещата,които ме вълнуват.Останах си на цифрова кабелна с 200 канала(които иначе трябва да търсиш по два спътника с антената) от които гледам 30 основно.Ако съм в квартал без качествен кабелен оператор бих минал на сателит,защото гледането на аналогов сигнал на телевизори с над 32″ диагонал е престъпление.

 14. none says:

  Честно, вобще и не прочетох мненията на другите… тъпо е и, че не мога да ти дам съвет, наистина май не е зле да се замисли човек да не гледа телевизия а да си подбира матеряла сам. Последното ме подсеща и защо започнах да пиша изпървом прозрението ти е яко ако искаш нещо определено най-добре е да се справиш сам, в смисъл можеш да си засадиш марихуана, да се оринтираш в сателитния ефир, или да си вариш ракия … anything you wish
  Изисква набиване на знания и инвестиция, но какво по-добро от това …

 15. Stoinov says:

  споделям го от опит:
  един линк: http://www.digitalplus-bg.com – хората си разбират и ще ти помогнат. а що се отнася до плащнето – за 5$ месечно се гледа айтиви без проблем, за 25-30 може да имаш света (образно казано).

 16. Михаил says:

  С шеринг може да се гледа но трябва по един приемник на телевизор, което ме води до два въпроса, на които ако някой отговори ще е супер:
  1. Плащаш ли по една такса на “шеринг-авера” за всеки приемник поотделно (ако имам три да кажем)?
  2. Как изобщо се намира такъв “шерър”
  3. Колко мъка (да кажем на месец) е нужна за настройките на чудото? Ъпдейти на приемника и други настройки. По-малко естествено е по-добре.

 17. Blake says:

  Айде и аз да се изходя като почти едногодишен ползвател на ИТВ.
  Качеството е задоволително (в никакъв случай не мога да го определя като добро, но съм чувал, че булсатком е по-зле). Плащам си най-пълния пакет 26.80 на месец, за което получавам стандартните шитове (български и чужди), +4 денонощни канала порно, HBO, HBO Comedy, Cinemax, Premium Digital (рядко има фрий филми), AXN (само стандартното) Viasat няколко канала, Discovery (само стандартното за съжаление), NatGeo и т.н. Откъм музика напоследък стана добре, пуснаха малко повече канали, но няма МТВ например. Няма и Картун Нетуърк.
  Оборудването е без пари, като ми изтече едногодишния договор (септември) – остава за мене фор фрий.

  Не се лъжи за “безплатните” канали – взех си втори конвертор за чинията, с който се хващат 600+ безплатни канали точно с идеята “абе не може да няма нищо свястно за гледане”… Уви – НЯМА!!! Ако ти се гледат стотина арабелски канали (за която арабска държава се сетиш, има поне по 2-3), стотина канала тип “обади се на моя розов телефон и ще ти разкажа играта”, джизъс крайст ТВ, 100-тина италиански, 100-тина канала тип “Телешоп”, и прочее – можеш да се възползваш БЕЗПЛАТНО. Честно ти казвам няма НИТО ЕДИН канал от тези, дето да става и за чеп за зеле. Добре че се набутах само 25 лева за конвертора, вече ги прежалих 🙂

  Иначе, услугата почти не се чупи, само веднъж ми гръмна приемника и ми го сменяха цяла седмица (щото нямали оборотни), периодично спират по някой канал (просто изчезва), много рядко има смущения (дори и в най-големите зими и бури). Недостатък ще е ако нямаш южно изложение, щото антената трябва да гледа на югозапад някъде (май).

  Иначе чакам с нетърпение Спектър Нет да се наканят да прокарат оптика докъм нас, че да си взема от тяхната (доколкото разбрах) НАИСТИНА цифрова телевизия, + оптика до у нас. Обаче, имайки предвид заблудената им маркетинг шефка, скоро няма да се случи това, щото трябва да имат поне 5-6 абоната в района. А как да ги имат, след като никой не е чувал за тях в района??? Ама то глупостта ходи по хората, не по гората…

 18. bilkata says:

  И аз нямам никаква представа как може да се постигне пълна независимост. Доскоро бях щастлив неползвател на ТВ оператори (ако не се брои парчето коаксиален кабел, което ми висеше на терасата и с което хващам всичко ефирно от голямата кула, щото ми стърчи фалически срещу терасата).
  Оообаче, както и добре да живее човек, бебето му пораства и иска да си гледа Бебе ТВ (единствената свястна за под тийнейджърска възраст, дори няма реклами!)
  И след бърз оглед на наличните възможности си платих на моя кабелен оператор за ТВ пакет. Необходимо пояснение: това е наш местен селски оператор в полите на Витоша, пуснал е оптика до нашите улици и пакета е доста сносен. За 19 лв с ДДС имам всичко основно (вкл. няколкото Дискавъри, географско-исторически и прочие, МТВ, СНН, няколко руски, вкл. анимационни – голям кеф! – и прочие бози) Чалги почти няма , 2-3 са само май, изобщо са на принципа от всичко по нещо за всеки вкус.
  Дано около вас се появи някой юнак с по-хубав пакет (хихик, как звучи само ;)))))))) ). И аз помня от зет си, че с много играчка по сателита ловеше разни неща, които не бяха бози като гореизброените от Блейк, но… ако човек си няма и нещо друго интересно за правене, освен да човърка техниката…
  Успех!

 19. bilkata says:

  Уфф, то човек като не гледа какво пише…
  Поправка – да се чете не “кабелен оператор”, а “интернет провайдър”. Става дума за кварталната ни фирма за приличен интернет.

 20. pro says:

  Момент да видим дали правилно съм разбрал. Излиза, че дори да дадеш 1500 кинта за оборудване, на територията на София не съществува вариант за лаишко plug-n-play гледане на канали по твой собствен избор, дори и да искаш да си платиш за удоволствието. Ебаси…

 21. Stoinov says:

  безплатния сателит наистина е само от някакви фундаменталистични държави + много китайско.
  но има по-добър вариант – сайтове в нета, от които срещу скромно заплащане ти шерват всеки месец кодовете за една камара платени пакети по сателитите – както казах за 20-30$ може да гледаш всичко което има смисъл да се гледа.
  всяко по смилено оборудване което си купиш (препоръчвам DreamBox) има интернет вход и само си настройваш юзър и парола от този сайт и той автоматично си се ъпдейтва с кодовете as long as you pay.
  това е единствения начин, не е скъпо излиза колкото обикновена кабелна но си напълно независим.
  недостатъчците са очевидни – забавянето докато сателита върти наляво надясно и чуденето по време на силна буря/вятър дали чинията няма да се размести и да се налага да я ръчкаш.