World of Tanks

07 11 2010 @ 13:39Trackback
Етикети: , , ,
Категории: gaming
hyper
7 коментара

Напоследък… е, напоследък, напоследък, от началото на септември… та напоследък играя World of Tanks. Най-общо казано, това е Counter, ама с танкове. Казвам го само за обща представа, защото пред WoT CS е като Doom пред Quake.

World of Tanks Hummel

Играта е много интересна, бърза и най-спокойно можеш да попилееш часове без да се усетиш. Историческата й достоверност е много силна, а моделите на танковете са просто супер реалистични и детайлни. Страните са две – СССР и Германия. Всяка си има силните и слабите точки. Руснаците имат няколко overpowered танка, но артилериите им не струват. Аз играя немец и напоследък намирам нечовешки фън в Hummel-а си.

Просто не е истина къв griefing пада. Супер ташак. Скриваш се в някое кьоше зад някое храстче и чакаш скаутовете да открият някой за да му избушиш един от другия край на картата. Хората понякога просто откачат. В началото и аз откачах, защото изобщо не разбирах откъде ми идва. Няма такъв ташак – седиш си, мислиш си, че си скрит и изведнъж бум бам аре чао. Въобще артилериите са много приятни за вбесяване.

От текстурите съм втрещен. Свалих си едно тулче, с което могат да се редактират и прекомпилират и щях да падна, като я отворих във фотошопа. Направих се ебати черния нинджа танк, но неудобството от цялата работа е, че редактираната текстура си я виждаш само ти.

Извън текстурите и моделите на машините графиката не пращи от детайл. Сградите са супер нискополигонни, спрайтовете с треви по полето са наплескани с голямата баданарка. Обаче след първата седмица изобщо не се и заглеждаш повече в такива неща. Защото горе-долу по това време вече си на етапа да имаш някакъв по-нормален танк, с който не умираш в първата минута на рунда.

Още в първите си дни в играта участвах във видео състезанието с айляшкото си pew-pew творение и останах изключително изненадан, че на фона на такива ентрита не го спечелих. Победителите ме накараха да повдигна вежда и да се замисля какви ли хора съставляват оценяващия екип.

Както с всяка игра, в която има въвлечен experience и тази започва фрустриращо. Спукват те от бой просто. Там си колкото за пълнеж. Хубавото е, че не трае дълго и някак калява волята по-нататък да не скачаш от стола гибонската, като те отперат с един изстрел от другия край на картата. А това си се случва много често, защото автоматичното разпределение на силите и така наречения баланс, който често е причина за мрънкане, понякога е много странен и хич не е честен за едната страна, но това му е хубавото – никога не знаеш на коя карта, с какви хора и с какви танкове ще се паднеш. Един от последните ъпдейти добави възможността за организиране на тимове, които обаче хитро са ограничени до трима, за да не се превръща всичко в едно нескончаемо насиране на удоволствието от кланове пъпчиви тийнове.

World of Tanks рисърч

Пичовете от Wargaming.net са измислили много хитра, стройна, проста и удобна схема за напредване по йерархията на железариите. Тя се базира на три величини: парата, експириънс и злато. Парата е ясна, с нея купуваш танкове и оборудване. Експириънса е интересната част. Той се дели на два типа – специфичен за текущия танк и така наречения free. Ползва се за рисърчване на нови модули. Със специфичния се рисърчват само модули за танка, в който си, free може да се прилага за всички модули и танкове. Трупа се след всеки рунд и количеството му зависи от много фактори – падате или биете, колко души си изтрепал, колко души си открил като скаут, оцелял ли си до края и т.н. Когато рисърчнеш всички модули за даден танк всичкия експириънс, който трупаш от там нататък може да бъде трансформиран в free. Казаха ми, че 10% от всичкия ти експириънс от рунда така или иначе отива в free, но не съм се заглеждал дали е така.

И стигаме до универсалната величина злато. То не се печели. Получава се автоматично от играта – всяко денонощие по 150. Ако го свършиш, просто чакаш няколко дни да натрупаш. С него могат да се купуват така наречените premium танкове и муниции. Може да се конвертира и директно в пари. Трансфера на специфичен към free експириънс също се плаща с него и ако не внимавате като мен в началото, ще се зачудите къде ви отиде всичкото. Освен това златото купува premium акаунт.

Premium акаунтът е много сладко нещо, защото ти дава увеличение от 50% на всичкия експириънс и пари, които трупаш от рунд. С две думи premium акаунта е акаунт за правене на пари и бързо напредване. Но. За да има смисъл от него и за да оправдае първоначалната си инвестиция от 250 злато, което е 100 000 пари, трябва да си сигурен, че този ден можеш да играеш поне 5 часа и да имаш танк, с който се правят пари добре. В началото такъв танк е Matilda – вероятно най-смисления и добър premium танк. Premium танковете излизат и по-евтини за поддръжка. В общи линии premium танк на premium акаунт за няколко дни е начина да започнеш правилно играта.

World of Tanks екипаж

Всеки танк има екипаж. Екипажът е последният и особено важен елемент. Броят на членовете зависи от типа на возилото. Всеки член трупа свой собствен експириънс в зависимост от това какво е правил по време на битката. При достигане на 100% се отключват специфичните тренирания, които са 3 типа и влияят пряко върху дадена характеристика на танка. Колкото по-нисък е експириънса, толкова по-неефективен е… членът, затова по-късно човек оценява възможността да претренира даден екипаж за нов танк с малка загуба на експириънс, вместо да започва с нов екипаж.

И в общи линии това е всичко. Звучи малко сложно, но след първоначалното ориентиране хич не е. Сравнено с обучението и специализациите в EVE просто е рай.

Играта е в затворена бета и определено си има бъгове и недостатъци. Лагът на някои карти е голям проблем, а пиниза по средата на битка с щракване на пръсти да се озовеш обратно в гаража все едно никъде не си ходил е любим на всички.

Идеята за комерсиализирането е много тънка и хитра. Пичовете мислят да направят premium акаунтите платени. И макар в началото да си мислиш, че няма никакво значение и ще си караш с обикновен, след един момент, като понапреднеш в йерархията на танковете осъзнаваш, че не става. Просто защото разходите ти по рунд с даден танк (ремонти и амуниции) превишават приходите, когато не си с premium акаунт. А това е мега фрустриращо. Със сигурност хората, които са изкарали до върха на йерархията и са пръснали 6 милиона за Maus ще си бръкнат в джоба за някой долар.

Как да се хвърлите в суматохата, питате се вие? Най-лесно е като си направите акаунт в Shattered Crystal. Не съм сигурен дали трябва да имате покупка, за да можете да се присъедините. от сайта, където вече са пуснали свободна регистрация. И не си кръщавайте тууна с нацистки, расистки, еврейски, SS и други такива имена – ще ви баннат.

Update (11.11): излезлият днес ъпдейт добавя и американците като трета страна с конфликта. Ще пада яката работа.

Update 2: новостите в интерфейса са забележителни и подобряват юзабилитито доста. Браво. Американските танкове са супер лайна, не си и помисляйте да се захващате с тях! Похабих 30 000 експириънс за да стигна до тъпата им предпоследна артилерия и да я ъпгрейдна, само за да разбера, че няма такъв боклук. Grille-то ще я направи на 5 стинки, ако я хване. Вместо това можех да имам напълно оборудван StuG, да му еба майката. Или вече да съм в Panther. Грешка, за пантерката ще трябва да се поприпотя още доста.

Update 3 (23.12): новия ъпдейт подобрява още повече интерфейса, макар че формата “фактура” при поправка и пазаруване ми идва малко тъп. Деветте нови танка са интересни, особено четирите нови немски и щатски артилерии, които осмислят донякъде въпроса къде да си прахосам experience, който трупам с Hummel-а и M41-ката. Втората, макар някакви хора да казват, че е същата, като Hummel-а, изобщо не е така. Единствения й плюс е по-големия ъгъл на оръдието, но дебелия гъз и невъзможността да завиваш пъргаво просто й ебават майката, а пък дори голямото оръдие да не може да мята до другия край на някои карти е бахти смеха. Не можах да разбера, дали Т-44 го орязаха малко, че няма по-вбесяващ танк.

 1. Боби says:

  Доста си се разиграл напоследък… пък и едни такива подробни блогирания по темата… човек да се чуди родител ли си станал или безработен? Изумяват ме уменията ти да разтягаш времето и да намираш време за всичко!

  • pro says:

   Да ти кажа, денонощието напоследък придоби много странни измерения. Спокойно мога да си сложа подписа под теорията за относителността на времето и пространството. И някакви много особени и немислими до преди месец навици започва да изгражда човек много бързо. Примерно да уплътнява свободните минути с нещо, което го релаксира или да спи пълноценно на порции от по 1-2 часа. Иначе си прав до известна степен. От половин година нямам типичната работна ангажираност на човек, който сутрин ходи в офис.

 2. Samoleta says:

  супер готина игричка, цъкаме я няколко човека и в руския и в европейския имаме по 8-9 тиери танкчета

  • pro says:

   На мен нещо ми изтъпя след последния ъпдейт, като видях колко exp ми трябват за Panther 2 и GW Panther и не съм играл сигурно вече месец. Но поне като си продам събраното злато ще мога да взема едно Ферди, колкото да не съм капо 🙂

 3. Харалампи says:

  Абе тия цени там за златото със ДДС ли са или без ДДС?

 4. foksi4 says:

  играя от една година играта а досега несъм получил и едно злато. А пишете че автоматично за денонощие се дава автоматично по 150 в злато,как става това чудо