Субективна оценка на заведенията в България според уайт рашъна им

03 01 2014 @ 20:04
drunk

white russian

Уайт рашъна е страхотен коктейл, който всички познавате от Големият Лебовски. Имаше период в живота ми, в който пиех това. Примерно преди около 13 години. Преди това съм пил блек рашън, от време на време и извращението ред рашън, но нито едното не се доближава до мекия вкус на уайта. Коктейлът е елементарен за приготвяне в домашни условия. Прави се в ниска чаша, която някои фрийкове пълнят до ръба с лед, но това е неприятно, ако не слагаш много водка. Количеството лед обаче е по-маловажния елемент. Далеч по-важно е той да е натрошен. Много е важно. Това прави или убива коктейла. Аз лично слагам лед до средата или 2/3 от чашата. После наливам водка до около четвъртината на чашата. Добре е водката да е мека и да не бие на типичния спирт в евтините руски водки. Ако се прави със Смирноф например, човек изобщо не разбира, че в коктейла има алкохол, докато не почне да плете езика. Към водката се добавя калуа или някакъв друг кафеено-шоколадов ликьор. Бадемов аперитив за българските условия също е окей, но на мен ми бие прекалено много на горчиво и предпочитам другия вкус. Хората ръгат почти колкото водката, аз слагам максимум колкото половината от нея. После се долива със сметана или мляко и готово. Ако ще го правите със сметана, гледайте да не е готварска, че се пресича. За мръсно аматьорско начало млякото е супер.

Тъй. С това безценно познание на ум, и като един в последните години далеч по-взискателен към хранително-питейните продукти човек, реших да класифицирам заведенията, през които съм минал и през които занапред ще минавам, именно по този фактор. Ето резултатите, които ще се обновяват постоянно.

Fookin nice!

One More Bar, София as of септември 2013
Единствената ми забележка и нещо, което всеки път се каня да ги моля да не слагат, но все забравям, е натрошеното кафеено зърно отгоре.

Move, Пловдив as of декември 2013
Навярно щеше да оглави личната ми класация, ако 7/10 от коктейла не беше лед. Общото количество на останалите съставки едва ли е повече от 30-40 ml. Което е супер жалко предвид колко е добър. В следствие от минималното количество алкохол, човек може да изпие 10 и нищо да не разбере.

Петното на Роршах, Пловдив as of ноември 2013
Сега, истината е, че не помня особено много. Но мисля, че нямах никакви забележки, освен че чаках второто 30+ минути, ама това не е негов кусур.

Art Club Michel, Созопол as of септември 2015
Много е приятно, правят го съвсем класически, като изключим странната идея да слагат коктейлни черешки.

Okay

artnewscafe, Пловдив as of септември 2014
Правят го с калуа, което е хубаво. Слагат точно 50 мл мляко – в оригинал го измерват в напръстника за алкохол. Това ме смути. На вкус е възсладко и рядко. Сервират го разбъркано, та да прилича на дрисня.

The Corner, София as of септември 2015
Правят го с микс от сметана и разбито на пяна мляко. Не е лош, но ледът е твърде много и водката е символична.

Fookin shite!

Lipstick, Созопол as of септември 2015
Това щеше да бъде едно от добрите места. Водката си се усеща харабийската, но все пак приятно, всичко си му е наред. Ако не беше цената от 13 лв. ТРИНАЙСЕ ЛЕВА, ДА МУ ЕБА ПУТКАТА МАЙНА!? ПУТКИ НЕЩАСТНИ, ТОВА И В ТРЕНДИ МЕСТАТА В СОФИЯ ГО НЯМА БЕ. Всъщност каква София бе, братче. София не е мерило за нищо. В Европа не ми се е случвало да плащам такива пари за коктейл.

Библиотеката, Пловдив as of декември 2013
Батенце, не знам кой те е набедил за барман, но мама му деба, моята домашна версия е на 2 трилиона светлинни години от шита ти. Водна чаша с мръснобяла субстанция, която всеки мисли за фрапе. Бахти обидата за коктейла само от тук. Ледче – едно голямо кубче. Обилното количество спирт от водката умело се доминира от толкова много бадемов аперитив, че можеш да се гръмнеш.

Update: Дали някой е чел това или е нещо друго, не зная, но ми казаха, че коктейлът е тотално променен. За момента нямам планове да проверя.