Synology DiskStation DS211j

03 01 2012 @ 19:15Trackback
Етикети: , , ,
Категории: продукт
happy
7 коментара

Synology DiskStation ds211j

Изборът ми за NAS-ка приключи още преди 3 месеца, но изминалото време само ми помогна да затвърдя впечатленията си от избраното устройство.

Спокойно мога да нарека сайнолдъжито една от най-оправданите покупки в категорията NAS с цена под 400 лв. При 154 140 паунда амазонска цена и 6 паунда доставка за 22 часа с UPS, е направо дюшеш.

Synology DiskStation ds211j

Опаковката е много грамотна и компактна. Съдържа устройството, захранване, два мрежови кабела, два комплекта бурмички, инсталационен диск и лист с инструкции.

Ако не най-тихия, то е един от най-тихите NAS-ове на пазара и по всички ревюта това му качество се оценява подобаващо. На два метра от устройството на практика не се долавя никакъв звук, с изключение на спорадично потракване от дисковете при активност, което се случва в общи линии когато неща се бекъпват. И за тишината става дума дори когато вентилатора е в режим cool, а не quiet.

Поддържа тонове хардуер и софтуер. Има 3 USB-та – едно отпред, две отзад, в които можете да втъкнете принтер, флашка, външен диск или wlan. Инсталацията на принтера е яко плъг енд плей, после остава само да кажеш на компютъра си, че искаш да закачиш мрежов принтер от сайнолъджито и си в играта. Достъпът до данните може да е дистанционен и управляван индивидуално за потребители – има файлов сървър, LDAP, FTP сървър, SSH и telnet.

Хардуера му може да не е top of the line с 1.2 гигахерцовия Marvell Kirkwood и 128-те мегабайта DDR2 RAM, които вероятно водят и до ~2-те минути буут време, но пък всичко си пердаши екстра. Гигабитовата свързаност сигурно е стандарт, ама за протокола я отбелязваме. Поддържа два диска до два терабайта всеки. Пълен списък на поддържания хардуер и софтуер е достъпен на сайта им.

Някъде бях чел в ревютата мрънканици относно монтажа на дисковете. Пълни глупости. Плъзгате половината панел на устройството, изсулвате два диска в предварително зададените улеи, където те се нахлузват в слотовете за ток и данни сами, турвате им бурми, ако искате (в комплекта пичовете са оставили 2 допълнителни, щото бурмите лесно се губят, нали) и това е. Няма hotswapping възможност, ама за устройство от домашен/soho клас не виждам защо е и нужно.

Допълнителните приложения не са точно много, но ме кефи идеята. Освен уеб сървър, което си е класика, и разни други щуротии, които не ме блазнят, мога да си инсталирам phpMySQL, WordPress и Webalizer.

Управлението на един тон IP камери просто е гениално.

Synology DiskStation ds211j

От дизайна има какво да се желае. Изглежда доста постничък и пластмасата евтинее. Всъщност прилича на кутия за храна и на снимките изглежда 10 пъти по-добре. Огромните ламби са куца идея по мое мнение. Не знам кому е нужно индикатора да е по-голям от глава на топлийка и нощем да озарява стаята от-до. Още повече, че става дума за общо 6 индикатора. Ако съня ви се смущава от светлини, недейте да спите с устройството в една стая.

Synology DiskStation ds211j

Интерфейсът е удобен. Опитали са се да направят хибрид между маковски, уиндоуски и линукски и отчасти им се е получило, ама наклонът е към дървенеещ линукс, което мен лично ме дразни малко. Но пък наличието на мултитаскинг го компенсира всякак и го прави доста близък до нормална ОС.

Инсталацията отнема около 5 минути от качен на дивидито системен файл. Нямам идея дали другите насове се инсталират по този начин и не мога да направя паралел. Подготовката на двата еднотерабайтови диска си хапна едни три часа. Веднага след инсталацията пуснах проверка за нов DSM и се оказа че има. Още 5 минути по-късно беше свален и автоматично инсталиран.

Репликирането на бекъпа дистанционно става по няколко начина, включително rsync и s3. Приятен е пиниза за програмиране на рутъра директно с port forwarding настройките. Това става ако той е един от поддържаните от устройството такива и за щастие D-link-а ми е в списъка, но за нещастие нищо не се получи и се наложи да си задам пренасочването после сам.

Софтуера за бекъпване, така наречения Data Replicator 3 е изумително грозно творение с няколко бутона. Може да му се задава schedule кога да бекъпва. Бекъпването е два типа – моментално и инкрементално. Моменталното просто прави актуално ново копие на избраните файлове, докато онова, сещате се, копира само променените. Каквото и да се избере, винаги има един фолдър latest, в който седи всичко бекъпнато с актуалните копия, включително от последните секунди, айретен са останалите фолдъри с бекъп по дати. Има и чалъм за създаване на версии на файловете, но на мен това не ми е в приоритетите.

Зелените функции включват хиберниране и гасене и палене по зададена схема. Ама освен ако човек не е олигофрен по темата, ще си даде ясната сметка, че екология и бекъп не се връзват добре.

Анализ и заключение на ИБАХТА

Плюсове: джипкан с екстри – iTunes сървър ли не щеш, айпи камера сървър ли не щеш, уеб сървър ли не щеш, торенти ли не щеш, DLNA/UpnP ли не щеш, да не ги изброявам всичките; на практика безшумен; удобен, симпатичен и юзабъл уеб интерфейс; макар и грозен и елементарен, бекъп софтуера си върши перфектно работата; поддържа отдалечен файлов сървър, нива на достъп, FTP сървър и прочие; има one touch бутон за бекъп на ръгната флашка; поддържа репликиране на бекъпа до друго устройство, сървър с rsync или S3; има допълнителни приложения, които се инсталират с два клика, в това число phpMyAdmin и… WordPress.

Минуси: хардуера не е върха на сладоледа; не поддържа hotswapping; няма български представител, купува се онлайн от запад; външния вид и материалите са от левче; огромните светлини малко дразнят в тъмното.

Обща оценка: 4.5/5

Заключение: Изключително добър домашен/soho NAS. Тих, гъвкав, удобен, разширяем. Недъзите му са пренебрежими на фона на възможностите.

p.s. когато го поръчвате от Amazon-а, не забравяйте да си вземете своевременно и преходник за щепсела.

p.s.2 все още не съм сигурен дали можеш да репликираш мигновено външен диск през предното USB, но мисля, че по-скоро не.

p.s.3 след последния DSM нещо започна да се губи принтера и се оказва, че вече не е в списъка с поддържани устройства. Странна идея.

 1. Longanlon says:

  тия огромни светлинни индикатори ме караха да си разглобявам новия монитор в 2 през нощта за да отрежа кабелите на два диода в предната част…

 2. ilia says:

  А мина ли през Iomega StorCenter ix2-200, цената му около 450 лв, внасят ги Солитрон. И като гледам плюсовете на Iomega са минусите на твоя.

  Все пак може и да си минал през този, кажи поне какви минуси му намери ? 🙂

  • pro says:

   Стана дума за него в хода на проучването. После четох ревюта и го зачеркнах. Казват, че загрява, интерфейса му е бавен, половината функции са интегрирани колкото да ги има и разни такива.

 3. Изглежда брутално.

 4. Todor says:

  Взех подобна машинка.
  Разочарован съм доста. През 3 дни изписваше нови и нови грешки, пак нови и все различни, за 2 седмици 5 пъти спираше достъп или нещо друго. Може да не се съм го настроил подобаващо но на всеки 2-3 дни спираше да работи.