Q2 Internet Radio

03 05 2012 @ 10:01Trackback
Етикети: , , , ,
Категории: продукт
happy
5 коментара

q2 internet radio

Ето ме с нова покупка от ония ирационалните и неевтините. Пластмасово кубче, което свири цели четири интернет радиостанции. Колко струва? 90 паунда без доставката. Дали човек за малко повече пари не може да си вземе нещо от ранга на AirStream 10? Па може, щом го кефи. На мен това ми беше достатъчно добра идея на думи, а в действителност се оказа още по-фънки.

Кутията е много симпатична, опаковането е много грамотно. Освен радиото има мрежичка за съхранение и транспортиране, захранващ кабел с, внимание, сменяеми накрайници за континентални и английски щепсели, USB кабел, малка книжка и една друга бумага. Хрумването за сменяемите накрайници на щепсела е просто гениално и като виждам колко просто е постигнато, акъла ми не стига защо не е масово внедрено.

Кубчето е със страна от десетина санта, метална решетка отпред, акрил около нея и гумирано тяло назад. На дупето му има изход за USB, бутон за включване, 3.5 мм изход и отвор сигурно за басите. Под решетката има три лампи в кьошетата. Червената мига когато няма връзка с нета, зелената мига когато прави опит да плейне станция и светва постоянно за няколко секунди когато станцията тръгне, жълтата мига когато батерията почне да свършва (бавно около половината, като хамава около 20%). Физически бутони по радиото няма. И как се управлява хайванчето? С въртене и накланяне. Поставяте го на някоя от четирите му страни и той плейва предварително асоциираната с нея станция. Накланяте го назад – усилва волумето. Накланяте го напред – намалява го. Обръщате го върху решетката – млъква. От момента на цъкване на копчето до първите звуци минават ~20-22 секунди, в които “буутва”, или по-скоро се връзва за някоя от наличните мрежи.

Инсталацията е елементарна и малкото книжле с илюстрации и пиктограми се разбира перфектно. Софтуера е супер лесен за употреба. Просто задаваш до 4 5 мрежи, към които да се връзва, дропваш по една избрана станция за всяка страна и това е. Станциите са хиляди, включително разпознава къде си и ти вади регионалните в отделен списък. Вие чували ли сте за Радио Бойко и Татковина?! Не са ли малко 4 станции е резонния въпрос, който възниква тук. И да и не. В смисъл да, изисква известно усилие всеки път да ръгаш кабела и да пускаш софтуера, за да настроиш някоя нова, като ти писне текущата, но от друга страна настройването е супер бързо и в рамките на минута-две човек е сменил и четирите с все търсенето и преслушването, тъй че не е чак такава драма. Пък и колко станции слушате в рамките на деня?

Като виден неаудиофил, за мен качеството на звука е повече от приемливо. Има бас, има високи, свири си. Вярно, моно, но какво повече да иска човек от пластмасово кубче, което стриймва 128 килобитов звук от интернет? За психопати, които не признават нищо друго освен винилите и златния кабел с посока сигурно не става. За всички малко по-нормални трябва да е огън бий.

Батерията държи петнадесетина часа. Съпоставена с ~100-те, които X-mini II кара с едно зареждане, разликата е доста фрапираща. Но в крайна сметка тук има много повече консумиращи ток чаркове, а онова е просто едно нищо и никакво говорителче. Зареждането трае около 3 часа. Не че е кой знае каква драма да си седи постоянно включено в контакта, ама пиниза малко се губи.

Анализ и заключение на ИБАХТА

Плюсове: супер минималистичен и пюристичен външен вид; почти гениално управление; качеството на звука е много добро (за такова устройство); лесно настройване; един тон достъпни радиостанции и подкасти, включително регионални; сменяем адаптер за електрическата мрежа; транспортна торбичка.

Минуси: гумираното покритие лесно се цапа; разполагате само с 4 радиостанции в дадения момент (макар че не знам дали това е чак такъв минус), батерията държи петнайсетина часа.

Обща оценка: 4/5

Заключение: Приятно изглеждащо, леко хипстърско, ако щете, интернет радио, с което се борави удобно, свири добре и привлича погледите. Ако сте смахнати достатъчно, можете да вземете последното останало ни.

 1. burzum-laughing.jpg says:

  tl;dr “абе купих си това, супер тъпо е за тия пари, ама мен ме кефи”

 2. lpopov says:

  X-mini II и то кара 10-15 часа, така че разликата хич не е фрапираща. Даже много кара, за електрониката която има 🙂

  • pro says:

   Странно, при мен X-mini-то кара 20 дни с ~5 часа слушане дневно.

 3. Laughing says:

  Грозна набутвация. И в буквалния смисъл.

 4. a1 says:

  Наистина изглежда като един радио часовник сони отпреди 20 години,. По-скоро бих дал 2 пъти повече за Tivoli Audio, но поне да има хубав вид и наистина добър звук.