Nikon Coolpix P300

12 07 2011 @ 08:55Trackback
Етикети: , , ,
Категории: продукт
nerdy
13 коментара
Публикацията е разделена на страници: 1 2

Никога не съм харесвал никоните. Усещам ги направени за гийкове и нърдове. Едни такива чепати, неприветливи и не знам защо се оказва така, че известна част от притежателите на Никон, за които са сещам, са точно такива типове. Та ще разберете нежеланието ми вкъщи да влиза апаратура на тази марка. Вместо това за сапунерка още от миналата година бях лепнал око на Canon S95. Странният парадокс при него е цената. 850 лева за сапунерка аз лично не бих дал, пък ако ще и турците да дойдат. Още повече, че навън канона струва малко повече от никона. Ходи разбери.

Nikon P300 от своя страна е съвсем нов и едва наскоро, да не кажа и предния месец (разбирай февруари, откогато датира този драфт), дойде на нашия пазар. На външен вид е много приятен – черен метал, минималистично изсечено тяло, малко копчета, голям екран.Екранът е със задно осветление (каквото и да е това, не му разбирам много) и е толкова ярък, и вади такъв кристален образ на дневна светлина, че е направо зашеметяващ. Това е докато не се стъмни и не видите странното опресняване, което води до доста осезаемо трептене. Само че аз на екрани не вярвам, вярвам на снимката. Тук правя язвителна отметка към iPhone 3GS, който има кристален екран и една от най-калпавите камери евър. Леко сходно е положението и при никона – екрана лъже. И за добро, и за лошо.

Стартира бързо, може би около или дори под 1 секунда. Обаче само когато си поиска. Понякога му трябват една-две секунди да се сети, че изобщо си натиснал копчето. Цъкането върху бутона за видео запис не просто превключва към режим видео, а започва моментално да записва. Така си сигурен, че хващаш събитията в момента на случването им или ако изтървеш нещо, то е в порядъка на секунда.

Настройките са достатъчни, има стандартните автоматични и ръчни режими. Сцените са 16 и практически покриват всяка ситуация. Има дори сцена за близки снимки на храна с корекция на синьото и червеното. Тази корекция е много полезна, тъй като по дефолт в този режим по някаква причина има яка сатурация в синьо и се налага да набримчиш корекцията в червената зона или на макс или на средна позиция, за да балансираш.

Обективът е широкоъгълен с f1.8 и 4.2 зуум.

Това прави апарата подходящ за почти всички ситуации, с изключение на онези туристически моменти, когато някой малоумен екскурзовод те изпращи на някой хълм и ти каже “аре, ся тука е перфектно за снимки на града”.

В този случай обаче пак си в играта, защото включваш режим панорама и правиш много лесна и доста качествена такава. Изборът между 180 и 360 градуса е твой, а като допълнение има и някакъв спомагателен режим, мигат едни стрелки, екрана се разцепва на квадрати и алабала, но аз като видя такива неща мигом ги изключвам, та не знам какво прави. 180 градусовата панорама е в резолюция 3200х560, 360 градусовата е 6400х560. Малко е малка вертикалата, но наистина се получават забележително добри резултати, дори когато има движещи се обекти и дори вечер.

Публикацията е разделена на страници: 1 2
 1. Боби says:

  Интересно, доста голяма част от оплакванията важат и за S90 на Канон, вкл тва за “въртележката на задния панел седи една такава хлабава”. Иначе тия разнообразни “софтуерни” режими и фатки изглеждат интересно, макар и да не се виждам да ги ползвам, но определено блазнят тоя пазарен сегмент. Но точно липсата на ръчен фокус, RAW и допълнителният пръстен на обектива в S90 ме юрнаха към него. При цена от 500 лв (донесен от САЩ). Но пък и миналата пролет нямаше ни никонче, ни S95…

  Ако трябваше сега да избирам, щях сериозно да се замисля в посока тоя Никон, особено на тая тънка цена от 280 долАри…

  • pro says:

   Сцените много са пипани. Просто всеки път ме изненадва колко добри снимки стават. Софтуера няма грешка. Направили са поинт енд шуут апарат в най-добрия възможен смисъл. Сравнено с консуматорското канонче, дето го взехме на бащата и има, не знам, към 40 сцени за всякакви невероятни глупости, но снимките пак стават като правени с телефон, тука работата е много дебела.

 2. nick says:

  офтопик- нощната снимка от някой от високите блокове на акациите ли е снимана ?

  • pro says:

   Мда, двайсти. Другите нямат тая панорама 😉

   • nick says:

    дръпнал си вариото, затова си мислих, че може да е някой от -2,-3 😉
    комшийски поздрав 🙂 (аедначашазахарщеможели)

 3. Longanlon says:

  ръчен фокус на сапунерка?!?

  • Боби says:

   Да, що? Особено за нощни снимки или в движение, където да чакаш аутото е невъзможно. Или за пейзаж-панорама с повече небе. И не само – ако искаш да го качваш горе, за снимки от въздуха…

 4. Аз си купих канончето – S95 от САЩ. Много е яко. Това за видеото, ако го имаше, щеше да е много яко, ама и така си е отлична машинка. Ръчният фокус е голяма екстра, на стария IXUS много ми липсваше.

 5. Zero says:

  Ето и едно мнение от мен за Никончето като ползвател от 10 месеца. Машинката на първо четене е добра, купих я за да мога да я нося в джоба си и да ми е под ръка винаги защото ми омръзна да мъкна тежката и скъпа профи техника на гърба си. Исках апаратче леко и компактно с добро качество на изработката с хубав широк и светъл обектив и също такао ХД видео. Но като цяло не съм доволен от NIKON P300 по следните причини:
  1. Дисплея наистина е впечатляващ, но кефа бързо се изпарява като видиш снимките на компютъра и осъзнаеш що за измама е способен да представи дисплея пред очите ти. На вид прекрасните снимки на диспеи на комп са меко казано ужасни. ( верно е че съм свикнал да гледам снимки от прфи техника и може би за това не харесвам тези)
  2. Меренето на кадъра е добро, но аутофокуса е типично по Никонски кофти, малко да падне осветлението или да не го прецелиш на контрастно място и краи, за чуденето му докато фокусира да не говорим. Сигурно щото съм свикнал с Канонски АФ. Още по друг е въпроса колко точен е АФ, аз снимам на централна точка но дори и това не му помага, доста от снимките просто са леко с бак или фронт фокус, и това посред бял ден, за вечер да не говорим.
  3. Видеото….. там драмата с фокуса е пълна. След като вече е започнало снимането посред бял ден слънчев при това, ако обектите мръднат напред в кадър или избягат на зад то аутофокуса е толкова муден че направо ги губи, префокусирането отнема повече от 5-6 дори 10 секунди и сами се сещате че тези 10 секунди на записа са пълна боза, ако въобще успее да префокусира. Използването на зум по време на видео също е абсурдно защото още повече скапва фокуса и нуждата от префокусиране пак е на лице. Да не говорим че на записа се чува звука от мотора на зума което не е много приятно. Но ще кажете щом искаш видео купи си камера, прави сте ще си купя 🙂
  4. Няма бърз бутон за ИСО трябва да влизаш в менюто за да го сменяш ако искаш, естествено тва не касае хората които просто щракат, но тези които искат малко от малко да се отдадат на фотографията и те да казват на апарата какво да прави а не тои на тях се дразнят от тези елементарни неща.
  5. Светкавицата при снимане от близо на обект всичко тотално изгаря, сякаш тази светкавица няма мерене за да прецени каква светка да пусне, иначе на нормални разстояния се справя доста добре, ако апарата фокусира де 🙂
  Това бяха минусите, плюсовете няма да изброяам в точки, само ще кажа какво ми харесва в Р300, дизаина и изработката на тялото, доста стабилно и уверено се държи в ръка, бутоните са много приятни, има доста богат набор от функции, и меренето на експонацията е отлично, почти няма кадър които да е недоекспониран или преекспониран. Друго хубаво не мога да кажа, явно зависи какво очаква човек от такава машинка 🙂

  • pro says:

   Прав си. След още година ползване и аз мога да кажа сходни неща. HDR опцията за снимки в контражур вади ужасни резултати на степен 2 и 3. Автофокуса действително е странен понякога, на тъмно съвсем. Видеото ми е голяма драма, понеже беше едно от нещата, заради които го купих. Тотално неснимаемо е с това жужене на зума. Когато се пусне фултайм автофокусиране се записва цъкането на лещите при смяна на фокуса. Микрофоните са толкова широкоъгълни и чувствителни, че направо дразнят. В общи линии аудио пистата е тотално неизползваема. Компресията на самото видео е ужасно голяма и като цяло просто не става. Аз лично съм се загледал в тази камера, която ще е следващата покупка.

   Но от друга страна панорамите ми правят деня. Все още не е имало дори една скапана, дори от 360 градусовите. И контражура със светкавица обикновено прави силни снимки.

 6. Zero says:

  И аз ще се наложи маи да си купя видеокамера, защото и аз взех Р300 заради видеото но гризнах дръвцето. Виж панорами не съм се сещал да правя, ще опитам, дано поне то е нещото което да ме спре да не го продам 🙂 Иначе съм се насочил към това http://dekom.bg/?page=product_.....06e7d1fdde

  • pro says:

   Видеото е тотален скрап. Вчера нарочно се качих на Витоша в дъжда да снимам само видео. Адското разочарование. Снимах full HD. Качеството е негледаемо. Вятъра, макар и да не беше директен, избуши микрофона – чува се само пращене. Като канонджия сигурно си видял това?

 7. ledmaster says:

  Новите модвли са много по добри. Имат светкавица с LED осветление