Maredsous

13 01 2011 @ 22:48Trackback
Етикети: , ,
Категории: продукт
okay
5 коментара

Maredsous

Това са 3 белгийски бири, които получих като подарък в един комбо пакет. Онова, което ги различава е алкохолното им съдържание – 6, 8 и 10% съответно и типично белгийските видови разграничения. Има някаква игра с името и по-специално частта abdijbier – манастири, монаси, приготовление и прочие, но не задълбах чак толкова. Бирата е запиене, не за образоване.

Blond е най-нискоалкохолната. Вкусът е плътен, леко малцов… всъщност искам да кажа матов. Колкото и да ви е чудно, че един вкус може да е матов – може. Цветът е кехлибарен. Пяната става един пръст, като спада около 10 минути. На ситни шуплички е. Консистенцията е леко мътничка, ама леко. Ароматът е приятен. Газираността е под нормалната за онова, на което сме свикнали тук.

Bruin е средната. Има цвят на Кока Кола. Пяната е плътна като на тъмна бира. Става около 1 пръст, спада бавно. Гъст, стипчив, леко горчив вкус, типичен за класическите тъмни бири и не като на стаутовете.

Triple е яката работа. Цветът е карамелен. На вид е бистра. Спиртният оттенък е доста силен. Пяната се стапя бързо. Вкусът е остър и алкохолен. Не обичам такива бири. Ако искаш да се нацепиш, няма проблеми, ама нужно ли е? Вземи си сипи две уискита по-добре.

Общото ми усещане е, че това не са моите бири. Както съм казвал, обичам по-нискоалкохони и тези, както и Leffe-то ги пих без особена наслада. Интересното е, че трите ги гаврътнах една след друга и въпреки високите проценти не се случи нещо особено.

Анализ и заключение на ИБАХТА
Оценка: “това комбо е чудесен начин човек да опита три баш белгийски бири”
Вероятност за периодично консумиране: много слаба

 1. Joro says:

  Царската чашка подарък къде е?
  Тя ми харесва най-много.

 2. Ива says:

  Пила съм Westmalle Tripel. Над 12% алкохолно съдържание, смърт в бутилка.

  De Koninck Blond е много добра бира за мен. Пробвай я, ако не си я опитвал.

 3. stalimirov says:

  Я сподели откъде се сдоби с този чуден pack?

  • pro says:

   Донесоха ми го армаган. Вероятно е от duty-free магазин на някое летище 🙂

   • stalimirov says:

    Абе и аз така си помислих, ама викам, чакай да питам все пак, може да са пуснали някъде далаверката 😉