Hen Revolution

31 03 2014 @ 10:02Trackback
Етикети: , , ,
Категории: невероятната българия
devious
6 коментара

свободни кокошки

… suddenly, 50% от яйцата в магазините са от свободни кокошки. Много бих искал някой да ми обясни регулацията и изискванията у нас, за да може една кокошка да се нарече свободна. Всъщност, ще бъда учуден, ако такави има. А също така е интересно и каква е глобата за производителя, ако се окаже, че надписът е подвеждащ, а междувременно са продадени петнайсе трилиона яйца на осезаемо по-висока цена. Не че казвам нещо за нивата на етика у бизнеса.

Иначе любими са ми яйцата “от щастливи кокошки от родината”. Иде ми да ревна от умиление.

 1. Longanlon says:

  хех повечето хора които дават по 1 лв за био яйце и 50 ст. за “свободно” такова си представят идилична картинка със зелен селски двор, в който щастливи кокошки по цял ден кълват семенца и червейчета, печейки се на слънце

  обаче най-общата дефиниция за свободни (free range) кокошки е такива, които прекарват част от времето си навън – за разлика от касетното отглеждане в клетки и закритото подово отглеждане

  така че най-вероятно ги гледат в един от тия хамбари за подово отглеждане, но имат и двор навън. не съм виждал такъв, но съм виждал подобни за “свободни” свине и крави, който е просто едно кално, осрано, оградено пространство

 2. Боби says:

  Принципно има различни документи, ето една от наредбите:
  http://lex.bg/laws/ldoc/2135526212

  Нашите кокошки, примерно, са “подово отглеждани”, макар че на пролет и късна есен са “свободни” за по половин ден из двора в рамките на няколко седмици. Мисля, че основната идея зад титлата “свободни” по етикетите е, че не са клетъчно гледани. За мен не е толкова проблем “хуманното” отношение, колкото храната и лекарствата. Което малко хора ще ти го кажат откровено, а то е най-важното за човека, който яде яйца.

  Ако те интересува темата, можем доста да поговорим, но ме съмнява да искаш да се задълбаеш до толкова. Според мен за теб (а и за много други хора) важното е да има доверие на някого. Заради което и съществуват разните кооперативи.

  • pro says:

   Да наречеш кокошка при тези условия свободна е като да кажеш, че затворниците също са свободни. В смисъл, да, фактологически не лъжеш, понеже имат хикс свободно време на двора, но това не е цялата истина. Естествено, потребителя го боли курец за всичко това. За него свободните кокошки и биото и не знам си какво, са изгъзици. Пример – баща ми. За миг не му минава мисълта с какво ги хранят и какви медикаменти им блъскат. Иначе си спомня с умиление качествата на българската продукция от едно време. Все едно тя не е била индустриална при същите, че и по-лоши условия, ами е падала директно от райските селения. Липсва съзнание в потребителя. И в хората като цяло.

   Иначе си прав, важно е да имам доверие, че онзи, който твърди нещо, не ми казва само част от него – именно онова, което искам да чуя, за да провокира в мен покупка. И колкото повече време минава, толкова по-трудно се доверявам. Понеже горчивите опити за хора, които тръгнаха с една идея, ама като видяха мащаба на пазара, очичките им светнаха, станаха доста. Аз лично за себе си до пет години искам да съм намерил чалъм да съм независим хранително, енергийно и всячески. Затова ми е интересно да задълбавам в тези теми и ще се радвам да побеседваме 😉

   • pencho says:

    А като се замислиш и колко хора има които дори не могат да пишат или смятат, но взимат икономически, социални и бизнес решения за посоката на развитие на страната … като гласоподаватели.

    Обективния реализъм обаче депресира – та внимавай с дозировката му 🙂
    Тук има разказан и интересен експеримент – клинично депресираните имат много по-реална представа колко зомбита са убили в игра, сравнено с “нормалните”:
    http://www.ted.com/talks/andre.....t_we_share

 3. pencho says:

  http://www.hera.bg/s.php?n=622

  За съжаление в Кауфланда от който пазарувам няма такива с кодове 1 и 0. Сигурно е заради нищожното търсене …

 4. Кра says:

  А да не говорим за т.нар. размер на яйцето, според който и цената е различна. Едва ли някой ще се разхожда в магазина с уред и да мери едно яйце наистина ли е размера, посочен на кутията. Иначе съм срещал подобни мизерии. В кутия с 10 яйца с размер Л имаше едно яйце М(според мен, защото изглеждаше видимо по-малко). Обаче това го видях чак като си пристигнах у нас с покупките и не ми се връщаше да се разправям. Оттогава ми е навик като купувам яйца, винаги да отварям кутията(ако не е запечатана) и да гледам всичко ли е наред вътре(веднъж и 2 счупени имаше, ама пак късно ги видях, а бях сигурен, че не съм ги спраскал аз). А по въпроса за т.нар. свободни кокошки… Доказано свободни си само тези на баба ми на село, дето наистина тичат из двора по цял ден, целогодишно.
  Това, дето искаш да си абсолютно независим, заслужава отделен пост, ако ти се споделя, разбира се 🙂