England? Not my cup of tea, mate

12 03 2010 @ 17:42Trackback
Етикети: , , , ,
Категории: пътепис
awake
17 коментара
Публикацията е разделена на страници: 1 2 3

Винаги съм вярвал, че впечатленията на човек като турист не могат да бъдат грам меродавни за реалността на дадено място. Впечатленията ми от Англия преди почти 5 години завършиха с написването на колосален по мащабите си пътепис с размер на четвърт роман. Този път пътеписът ще бъде значително по-кратък и ще акцентира не толкова на промените там, защото те не са особено видими, колкото явно на промените в мен.

Има 4 етапа на пътуванията в чужбина:

1. осъзнаването, че утре вечер по това време няма да спиш в твоето си легло
2. пристигане и свикване с новия свят
3. преживяване на всичко случващо се
4. радостта да се върнеш в добрата си мила къщурка

На четвъртия ден от това седемдневно пътуване копнеех да се случи точка 4. Съвкупността от множество културни шокове и други фактори ми дойде повече и тук е мястото да заявя, че това определено не е страната на семейство Борисови, както семейният съвет заключи.

Някои аспекти на живота в кралството

Напоследък имам наблюдението, че за хората в една страна най-добре говорят рекламите. Телевизионните реклами, понеже радио рекламите навсякъде се правят от и за идиоти. Телевизионните реклами в кралството са едни такива софистицирани, засукани и в общия случай позитивни. Което е коренно различно от всичко познато тук – ползвай Калгон, че ше ти гръмне пералнята; направи си застраховка на колата, че тъпата путка с мерджана не може да кара. Много лесно ще видите колко по-различни са рекламите там, ако си пуснете Sky News или дори MTV 2, вече по-известно като MTV Rocks. Че хората са на светлинни години от нас обаче най-добре ми го показа един умопомрачаващ билборд с някакъв нов 250 конен Меган, който гласеше “OMG and LOL as standard”. Не можах да го снимам, понеже го видях само на едно място, но ето някой, който е успял. Шапка долу за човека измислил това гениално творение! С нетърпение очаквам да видя българския му вариант, понеже тука сме много големи креативи всичките, ама капацитетът ни обикновено се изчерпва с конотации от соца.

Великобритания е много готина, удобна и уредена страна. Страна с известна социална отговорност у хората. Отговорност, чието следствие е чистотата на обществените места. Примерно паркове.

Пътепис Лондон Мейдънхед

Вярно, това не означава, че в тях не се случват други глупости и безчинства, но да ви кажа честно, винаги бих предпочел глупости пред лайна.

Пътепис Лондон Мейдънхед

Пътепис Лондон Мейдънхед

А лайна там няма, защото собствениците на кучета събират лайната на питомците си в безплатно поставените за целта пликчета и ги изхвърлят в също така удобно поставените кошчета. Същата инициатива забелязах и в парка Заимов с тази разлика, че или някой периодично краде торбичките, или на инициатора просто вече му е омръзнало да инвестира. Така или иначе обаче за нито един собственик на куче няма оправдание за говната, които оставя зад себе си. На трети март бяхме на разходка в Южния парк и ми идваше не знам какво да направя с всичките кучкари, които продължават да намират за най-нормално тъпия им пес просто да сере, където му е готино. Е, там песовете не серат където им е готино, защото веднага след това собственикът прибира лайната в торбичката и я изхвърля в кошчето. А в други кошчета се изхвърлят… дъвките… Последното не важи за забравих-вече-кой-квартал-беше, в който тротоарите са осеяни с разплескани, сякаш минати с валяк дъвки. Хиляди. Хем за плюене и хвърляне на дъвка по улиците следват санкции.

Пътепис Лондон Мейдънхед

Няма лайна и по друга причина – принципно липсват бездомни кучета и котки. Вместо тях има ърбън лисици, което е най-нормалното нещо на света за лондончани.

Покрай тези си групово-съзнателни особености Великобритания е построила и социализма така, както ние не можахме. Вярно, не говорим за утопичния социализъм, в който няма престъпност…

Пътепис Лондон Мейдънхед

… а за онзи другия социализъм, в който хората получават на корем всичко. Ама така, сякаш като в Матрицата някакви машини в дън земя го материализират, а за теб едва ли не остава само да го вземеш. И точно там е най-големият й проблем, който не може да се реши нито с визи, нито с имиграционни власти, нито с нещо друго. Проблемът на прииждащите да се насладят на безплатните социални придобивки гадове от всяка точка на света. Гадовете, заради които на светофарите в кварталите с паразити от Африка държавата е направила дори пояснителни надписи за особеностите на живота в цивилизацията: “Pedestrians, push the button and wait for the green man“.

Не знам дали съм расист и честно казано ми е все по-тая за етикетите, които някакви насрани борци за измислици лепят, но имам проблем с индийците и арабите и нямам проблем да го заявя открито. Противни са ми. Нечистоплътни са ми също. И никога не бих живял в страна, където има толкова много от тях и това е оказало толкова голямо въздействие върху всичко. За индийките мога да кажа само една дума – шибани неврастенични циганки. За арабките… или арабнкините… или както там е правилно да се каже сексуално коректно, ще кажа друго – шибани свине за разплод. Макар че и индийките са същото. Ако не сте гледали онова филмче за популацията на рязаците и инфилтрацията на Европа, съветвам ви да го гледате. Защото всяка среща с представителка на този свят през тези дни го доказа абсолютно. И едните, и другите не правят нищо, просто седят вкъщи да гледат многобройната челяд и получават социални помощи. Освен когато са млади и нямат челяд. Тогава работят тъпи неща, които местните не биха работили. Това е валидно и за мъжете, впрочем. И не само за араби и индийци, а също за пакистанци и всякакви останали навлеци.

Мазните гешефтарчета индийци с насрания си неразбираем английски ми идва да ги бухам до припадък. Тънки пресметливци, играчи на дребно, които две разбираеми думи не могат да обелят, но се правят че не разбират какво им говориш на несравнимо по-добрия си английски. Честно ви казвам, щастлив съм, че живея в страна, където тази измет не е дошла, за да овони всичко на гадното си къри и да мъкне четирите си деца в супермаркета да вдигат гюрултия, докато събарят продуктите от рафтовете.

Нека ви разкажа една бърза история. Едната вечер в Мейдънхед помолих на рецепцията да ми извикат такси. Когато се качих се оказа, че индиецът иска да ме води някъде другаде – казали му били някакъв си парк. Къв парк в 8 вечерта, бе батко? Казах му, че сигурно има мистейк и отиваме в Глоуб Хаус на Кливмънт Роуд. Опитът му да се повтори и спелне всяко от двете завърши с фиаско, но показа, че пичът въобще не знае къде е това. И накрая просто реши да ме води някъде, където си науми. Разбира се, Глоуб Хаус не беше там. Тогава той извади джипиес от жабката и докато чакахме да зареди се опита пак да ми говори къде му е казано, че трябва да ме заведе и дори ми го показа на телефона си – Гроув Парк или някаква друга такава глупост. Аз отново му казах, че там няма да ходим и ще ходим в Глоуб Хаус на Кливмънт Роуд. Пичът написа някакъв негов си адрес в джипиеса и пак подкара нанякъде. Стигнахме и там, но разбира се отново не бяхме на правилното място. Което взе да ме изнервя, защото отново бе съпроводено с обяснения къде му е било написано да ме заведе. Не издържах и му казах малко по-остро “Ой! Мейт! Пут Клив-мънт Роуд ин дат фо-кинг тинг енд драйв!” Което, хвала на бога, доведе до желания резултат. Кливмънт Роуд беше намерен, сетнат и известно време по-късно пристигнахме до него. Най-забавното от всичко беше, че след 20 минути обикаляне в другата част на града, за да стигнем до там минахме обратно през хотела. И накрая, докато вече пътувахме към правилното място шибаният хуманоид просто не можа да не зададе дежурния за всеки индиец глобализиращ въпрос “Уехръ ю фхром”. Кво те ебе от къде съм, карай шибаното такси, паразит! Половин час панорамни обиколки ше ми въртиш, гад.

Социалната система в Англия е олицетворението на съвършения утопичен социализъм – всичко е безплатно, а паразитите, като тоя могат да не работят никога. Обаче го правят колкото да не седят при дебелите си, грозни, нервни жени и домочадието. За сметка на това от Африка нонстоп прииждат разни хора с болести, включително СПИН, защото всеки стъпил на английска земя получава безплатна здравна помощ и никой не го пита дали има осигуровка. Помните ли оня филм на Майкъл Мур – Sicko? Много е правдив по отношение на болничните грижи там. Всеки пациент има право на безплатна медицинска помощ в рамките на 4 часа от приемането си. Точка. Нямаш осигуровки? Няма проблем, бат работягата с високия доход ще ти плати медицинската помощ. Системата е “плащаш според дохода си, получаваш според нуждите си”. Не е нещо невиждано, в скандинавските държави също е така. Може да си здрав като камък и цяла година да нямаш нужда от лекар, но бедните деца на Азия и Африка ще се облажат от това, не се притеснявай. И парите за билетите, с които са дошли до болницата ще им възстановят даже.

Бедните деца на Азия и Африка обаче далеч не са най-работливите поданици на кралицата. Далеч по-работливи от тях са бившите соц поданици. Поляци, словаци, естонци и други такива. Честно казано, не знам как е възможно живота в Полша и Словакия примерно да е много по-зле от този тук, но факт е, че поляците са толкова много, че си имат църкви, а информацията за полетите на Лутън се обявяваше и на полски. Хората яко са се вкопчили в острова и не щат да си ходят. Което от една страна създава напрежение, защото според дъртите англичани новодошлите “само бъркат в буркана, ама не оставят нищо”. Обаче в действителност работата хич не е такава. Защото покрай готината си социална система и прииждащите имигранти от соц лагера, които са готови да бачкат, част от местното население е видяло от мангасарите, че и без да се работи може, поразлигавило се е и вече не попипва каква да е работа. И не само си живеят с години на социални помощи, ами в определени случаи като се тегли чертата, парата, която имат за харчене на месец (казаха ми английския термин, но го забравих), е повече от тази на бачкащите яко. Ами от къв зор да бачкат тогава, като държавата се грижи за всичко, здравното им обслужване е без пари, и им дават и джоб пъръсъ? Няма причина. Каквато беше и идеята на едно доста интересно и обобщаващо положението телевизионно предаване. Пичовете ходеха в бизнеси, които по дефолт вече ползват имигрантски труд, предимно от соц лагера, вместо местен, и снимаха как стават нещата. После хващаха местни лентяи, които живеят на социални помощи и се опитваха да ги внедрят в бизнеса вместо имигрантите, за да видят дали ще издържат, колко ще издържат и какво КПД ще имат. Майтап си я мислите вие тая работа, ама на хората хич не им се бачка. И не само не им се бачка, но имат проблеми с егото. Защото са горди британци и някъв калъф от майната си не може да им е шеф. Резултатът беше пълен fail за Британия. Работодателите си върнаха обратно имигрантите и отказаха да се занимават с фасоните на тоя и оня британец. От друга гледна точна обаче win-win отвсякъде, щото пък ония си се прибраха вкъщи да си джиткат на ексбоксовете и да си пият бира. Казвам ви, социализъм и чудо. Добре, че се отървахме от тая тъпня овреме!

Публикацията е разделена на страници: 1 2 3
 1. Kaloyan says:

  Изморих се още на първата страница, баси. Но пък последната си беше най-сладка с тоя ‘фиш & чипс’ whatever на вкус да е?!?

 2. Лъчо says:

  Хубаво ми е когато хората са директни, а не страхливо-престорено-политически-коректни, но струва ми се че си твърде остър. Живея в Единбург от седем месеца… единия ми секвартирант с когото живях до преди месец е арабин (палестинец) и е супер пич (слабо религиозен към агностик, модерен човек). Чист, подреден, учи за инжинер. Не всички араби са мързеливи, кирливи, ненормални фанатици.
  От друга страна в общежитието имам комшии индийци и… абе и аз съм далеч от чистофайник, ама тва техното е егати свинщината. Само веднъж влязох у техния апартамент по задача и се ужасих. Все пак обаче съм далеч от мисълта че всички индийци са такива. Не бива много да обобщаваме си мисля аз.

  А колкото до жените… Тук в Шотландия се запознах с десетина англичанки. По-голямата част от които са красавици на фона на средностатистическите девойки тук. Ужас и безумие. Съвсем честно си казвам че за мен е истинско събитие, предизвикващо усмивка да видя хубаво момиче. И за да не изглежда, че си противореча ще подчертая, че все пак познавам няколко хубавички местни… Все има изключения 😉 Само остава да си отговоря на въпроса дали те само потвърждават правилата или ги опровергават.

  (btw, живота без смесители наистина е ужас, но само един месец. после се свиква, сега дори ми е странно като видя континентална чешма)
  (пак btw, моите наблюдения за социалния живот тук и в Дания (където прекарах една година) е че през седмицата работят, учат или там каквото правят и петък/събота вечер просто се размазват от пиене. Много, ама много пиене.)

 3. Longanlon says:

  казвал съм ти го и преди – изрод си баце 🙂

 4. Леков says:

  Тва за такситата и индийците и негрите и трудната комуникация си много прав. Веднъж се пробвах супер смело сам да си викна такси и тая операция отне 10 мин по телефона, защото ми вдигна пак някакъв индианец и накрая трябваше да му кажа буква по буква мястото където искам да отида! После негъра в таксито ме зарибяваше да изнасяме хартия от България за Африка и даже ми остави телефонен номер…

 5. Johnnie says:

  Tи вече веднъж ми резна достъпа до твоя блог, ще се радвам да го направиш пак 🙂 Не мога да не изразя възмущението си обаче… Че си расист, шовинист и кненофоб, според мен, е ясно на всеки, който е прочел повече от половин твоя страница. Естествено, че не ми пука за теб – книгата ти показа, че си просто един слабо образован и зле възпитан плагиат (да copy/paste-неш заглавието!?!). Пука ми малко за държавата, затова и ти пиша… наистина, супер кофти за тая България е, че тук останаха само тарикатчета, които проповядват ценности, отречени от цивилизованите общества някъде към края на средновековието. Sorry, пич, ама си доста нисичък за да разбереш Обединеното Кралство…

  • pro says:

   Момент да видя дали правилно разбрах… сходството на заглавие с книга, която дори не е издадена на български означава, че някой е слабо образован и зле възпитан? Имам предвид… 2 от, секунда да погледна файла… 74719 думи са ясно свидетелство за това? Окей, мейт, явно си от готините хора, които базират мнението си на обективни фактори. Всъщност, как точно е оригиналното заглавие на въпросната книга?

   После, ще ми направиш ли една услуга? Цъкни на тоя линк и прочети параграфа, който седи вече втори месец под снимката.

   Добавка: нямаше как да се получи по-добро олицетворение на онова, което казвам за хората с етикетите, мерси за което.

 6. snrs says:

  супер 🙂

 7. morrt says:

  Благодаря за погледа.

 8. Fon says:

  Хареса ми, макар че моите впечатления за Лондон са доста по-светли :)). Тази година ще наминем пак.

  Към съветите мога да добавя:

  – с Oyster card след някакъв брой пътувания (5-6 мисля), всички останали пътувания за деня стават безплатни (поне така беше миналия път като ходихме)
  – купете си пътеводител! Всеки квартал има ужасно много забележителности и кратка справка ще ви насочи къде да намерите нещо интересно
  – България Еър лети до Хийтроу.

 9. Румен says:

  Точно. 1:1 с моите впечатления от Лондон, и от Париж между другото. Толкова негри колкото има в Париж сигурно няма и в централна Африка. Но шит… и то от тези сините негри, местните… ужас. Ню Йорк не знам дали си бил, абсолютно същата работа, по-сив град не съм виждал.

  Понякога ми е смешно, когато хората се оплакват от задръстванията и атмосферата на София. Това е сигурен знак, че никога не са били някъде навън.

  Това, че сме 99% българи и мацките са красиви пълни 80% от моя тотал за място за живеене. Задръстванията също са смешни на фона на какво е извън България.

  Много се оплакваме, а всичко ни е супер. Мене лично също 3-4 дена ми е границата на поносимост в някои от тези градове. Повече мога да изкарам само на море, някъде по на юг или в Калифорния.

 10. Момчил says:

  Евала за трипчето. Много ми се иска тази година и на мене да ми се отвори парашута да разгъзя до Лондон.
  Easyjet возят до Гетуик, тънкаж са. Иначе с ментел, май нещо не сте се доразбрал. Да не си си избрал някоя тарифа, която да е скъпо ивън водафон и евтино във водафон и да искат да те наиграят.
  Църквичката колко ли пари ще й искат?

 11. Стефан says:

  Може да цъкнеш една Испания, ако там не ти хареса бегай извън Европа. Едва ли ще кажа нещо ново, но това е една държава със супер организация и сходен на нашият манталитет. И въпреки, че са се изсипали цигани от цял свят и там, определено по улиците виждаш 95% бели и културни хора.

 12. 8bit says:

  Крановете за топла и студена вода са разделени, щото са наследени от миналото където не са се мили под течаща вода, а са си запушвали и пълнили умивалника. После са си мили ръцете и лицето в този умивалник. Общо взето са го ползвали за леген пълнещ се от две тръби. Това съм чувал аз.

  • Blake says:

   Еми то тва им е една от тъпотиите на англичаните – всичко е наследено от миналото, сакън да не се прекарат да се модернизират малко. То бива традиционализъм, ама тяхното ми идва малко в повече.

 13. lagavulina says:

  Nice1. много си прав, ама много си и крив.
  обади се следващия път и ще ти помогна да си затвърдиш всичките си впечатления с още по-изумени примери и едновременно да събереш нови, които ще противоречат.

 14. Mira says:

  Здравей, мога да го напиша и в твоя стил, но предпочитам прилежно да запитам, едно интервю, по нестандартно за една медия, може ли-download.bg
  моля за отговор на мейл.

  Аз съм Мира, здравей, поводът е романа ти и всичко останало…ако искаш ми отговори на мейла.
  чао


  Махнах ти мейла, за да не ти го нападнат спамърите.
  Ивайло

 15. TT says:

  Здравей,

  Коментарът ми идва малко късно, но както някога някой е казал -> по-добре късно отколкото никога.

  Англия, да доста депресиращо място. Наистина създали са си или са наследили ред, градящ се на незнайно какви отминали исторически периоди и на някакво си “древно” културно наследство, макар че всичко е заграбено от бивши колонии… та този ред е от типа, от тъп по-тъп, всичко се обяснява като за дебили… с такова нещо не сме свикнали в БГ, защото сме професори по Всичкология и си ги знаем нещата по default… Но като се замислиш малко има някаква логичност и положителност в това да имат такъв ред – най малкото ти спестява куп нерви, които обикновено изразходваме в ежедневието в БГ, като например: скандалът в магазина, когато се опитваш да върнеш някаква стока, която си купил, а тя се е оказала не наред, или пък да трябва да подкупиш чиновник в общината, за да си свърши работата. Също така ти се спестява труда да се опиташ да подобриш настроението на примерно продавачката на билети в метрото, както обикновено се случва в БГ, защото тя обикновено те гледа по начин, който те кара да се чувстваш все едно й дишаш въздуха и съжаляваш, че си жив.

  Или най-фрапиращият случай, който просто не беше за вярване:
  Летище София, мисля 2008 година (дадоха дори репортаж по телевизията), Януари, отмениха полета от София до Лондон. ОК, презаверих билета за следващата седмица. На следващата седмица -> след около 4 часа обикаляне по летището и слушане на приглушеният високоговорител, по който трябваше да се съобщи информацията за полета, от която никой нищо не чу, най-накрая и аз реших с лакти да си проправя път до гишето за информация и да питам какво става с полета. Любезно попитах дали имат някаква информация относно полета, защо се бави и т.н. Отговорът беше, че вече е било съобщено по високоговорителя. Казах, че нищо не може да се чуе и разбере и отново повторих въпросът си имат ли информация и какво става. В отговор ми се изкрещя, че тази информация не ме засяга…………
  Ами можете да си представите, че побеснях…
  Толкова ли беше сложно просто да ми кажат, че нямат информация от полските линии Wizz Air???? Щях да ги рабера. А не да ми крещят в лицето врели некипели. Разбирам, че са били изнервени, ама… нали затова са Информация, за да ги питаме….
  Както и да е…. накрая, ако помните затвориха летището под предлог, че има бомба… Бомба нямаше разбира се. Даже чух един мазен дебел полицай с мазна дебела усмивка, да казва на жената от информацията: “Нали ти казах, че сега ще са кротички!”, това беше същият онзи полицай, който преди да затворят летището чух да подшушва на същата тази жена, че чака от началството заповед да затворят летището заради бомба…………… Нямам думи……

  Поне тук ако оакат нещо ти го съобщават с усмивка и гледат да оправят оаканото, а не да те изкарват виновен, че си ги попитал.
  Повечето служители и хора са усмихнати докато ти говорят. Да вярно, повечето не са искрени в усмивките си, но поне има норма на поведение, която ти спестява супер много нерви. Знам, че българите се усмихваме рядко, но поне сме искрени докато го правим, но… това е някак си малко сбъркано.

  Обичам България, родена съм там, предполагам всички българи по света я обичат много… знам че нещата ще се променят, но няма да е скоро.