Astika

03 10 2010 @ 15:43Trackback
Етикети: , , ,
Категории: продукт
blank
5 коментара

Astika sux

Прави ми впечатление, че напоследък Астика се опитва да се завърне като марка. Този път опитът е с нов фасон на кена. Или поне този го виждам за сефте. Малко прилича на стария Amstel, но дървенее по стар български обичай.

Чувал съм още навремето, че й слагат спирт. И като се има предвид как винаги пиенето й е завършвало със зверски главобол, съм склонен да го вярвам безпрекословно. Правих някакви опити да я пробвам и в последните години, когато се опитваха да я връщат на пазара, но ефектът си остава.

На цвят е като всяка българска бира. Същата работа е и с мътността и газировката. И пяната не прави изключение, нито пък аромата. В общи линии просто поредното out of the mill българско пиво без каквито и да било собствени качества, освен вечният стремеж да покажем на опаковката какви награди имаме. Алкохолът е 4.5%, но за сметка на това и при тази Астика ми остава спиртно усещане. Вкусът е по-скоро възгорчив, но оставя и някакво кашаво усещане едно такова. Все едно пиеш боза, ама от хмел. След първите 5-6 глътки нямах абсолютно никакво желание да я пия повече. И я излях в мивката. Шуменско светло е на светлинни години от тоя боклук.

Анализ и заключение на ИБАХТА
Алкохол: 4.5%
Цвят: съвсем стандартен
Аромат: и той
Мътност: и тя
Пяна: също
Вкус: горчив, оставя странното усещане, че пиеш боза от хмел.
Газираност: нормална
Оценка: “поредната безлична българска бира и поредния опит (навярно отново провален) да се съживи марката”
Вероятност за периодично консумиране: нулева

 1. mama says:

  Смея да твърдя, че няколкото марки, в т.ч. и “Астика”, собственост на един холдинг, се произвеждат по идентичен начин. Разликата е в опаковката и нищожни дреболии в овкусяването.

  • Смея да твърдя, че всичкото пилзенско пиво по света се произвежда по идентичен начин, независимо от собственика на пивоварната…

 2. Svetoslav says:

  Много си прав, “Астика” отдавна не е това, което беше преди 10-15 години.Тази марка лежи основно на стара соц-слава :).Това за спирта си е истина, казвал ми го е човек, работещ във фирмата.

  • Ivo Raikov says:

   Ако се слага спирт в бирата цената й ще бъде поне по 3 нагоре, така че не говорете глупости.
   Наздраве 🙂

 3. Бира says:

  Какво да кажа, жената Астиката доста си я обича…не е чак толко зле, колкото си го описал 🙂