1000 лв

26 11 2014 @ 09:57Trackback
Етикети: , , , ,
Категории: пинизи
hyper
Безинтереснo
Публикацията е разделена на страници: 1 2

компютър за 1000 лв

След публикуването е ъпдейтнато почти всичко и е добавена втората страница с описание на сглобката; който е чел оригиналната версия не е лошо да я прочете пак. Последен ъпдейт: 3 януари

Тази тема е пряко следствие от размислите ми дали покупката на втора ръка бранд нейм работна станция е смислено мероприятие или не.

В началото обърнете внимание на нещо много важно:

Това не е някакъв “професионален” материал за изборът на “най-добрия” хардуер. Това е материал описващ решението за моите конкретни нужди, бюджет и ситуация, които навярно нямат нищо общо с вашите, но пък може да ви дадат тема за размисъл. Покупката на компютър е строго индивидуално преживяване и в нея няма правилно и грешно, всичко е индивидуално. Като формата и размера на гъза. Макар че лично по мое мнение, добре е да имате малък и стегнат гъз.

Обърнете внимание и на нещо друго много важно:

Когато говоря за “компютър”, всъщност визирам онова, което е затворено в кутията. Клавиатури, още клавиатури, мишки, още мишки, аудио, още аудио, NAS-ки и друга периферия не влизат в сметките и търсенето ми. Те са друга бира и за тях правя отделен рисърч когато се налага покупка.

Да започнем с ключовото. Защо покупката на работна станция втора ръка при хора като мен е набиване.

Всичко започна един ден с прочитането на този иначе подробен материал, след който ме осени идеята, че за не много пари мога да имам баси машината. Минаха още няколко дни, в рамките на които направих допълнителен рисърч на бюджетни опции за построяване на машина, четох задълбочено за nVidia Quadro и т.н. и в крайна сметка разбрах, че тая схема ама изобщо не е за мен.

Покупката на използвана работна станция следва да става само и единствено, повтарям – само и единствено ако човек има конкретно приложение за нея във вида, в който е, няма абсолютно никакви познания/желание за асемблиране или може да я спазари с 20-30% отстъпка, за да му остане бюджет за компенсация на недъзите й. Във всеки друг случай си е чисто набиване.

С тази нова осъзнатост на ум и с резултатите от проучването, моят финален списък с компоненти за машина, която отговаря на критерия “гледай да не прехвърляш 1000 лв по възможност”, изглежда така:

CPU
Еднозначно AMD FX 6300 (~230 лв) – няма по-добра алтернатива за бюджетна машина с актуална технология. i5 4670K просто е нахално скъп за разликата в пърформънса (500 лв само за процесор, при няма и 400 за процесор и дъно с AMD?!), а и дъната за интели са по-дебели. AMD са по-капризни в температурно отношение и харесания от мен кулър, който изнася клокване до 4.5+ GHZ, е Cooler Master Hyper 212 Evo. Цената от ~60 лв е съвсем приемлива, но пък ако човек трябва да се вмести в тесен бюджет, нищо не пречи да изкара месец-два със сток кулъра и после да го смени, макар градската легенда да твърди, че поставянето му на вече асемблирана система е болка в задника. Височината от 16 санта също трябва да бъде отчетена, тъй като определени комбинации на дъно и кутия не оставят подобно свободно пространство.

MB
Еднозначно Gigabyte GA-970A-UD3P (~160 лв). От дъната им съм изключително доволен през годините, ревютата конкретно на това са добри. Не е някакво технологично чудо като текущото ми дъно, но за парите си е пушка. При изборът на дъно има нещо много важно

micro ATX дъната за AMD са пръчки

Това налага ползването на стандартен формфактор.

RAM
В общия случай няма абсолютно никакво значение дали паметта е 1600, 1866, 8-8-8-24 или 9-9-9-24. Разлика в производителността в day-to-day задачите няма да бъде усетена и общата препоръка звучи като “грабвай по-тънката и не се занимавай”. Твърдението е, че 1866 носи около 1% по-голямо бързодействие при задачи свързани с видео, затова аз лично се огледах в такава; разлика в цената (почти) няма.

Финалната ми селекция памети е:

– 2×4 GB G.SKILL Ripjaws X (~170 лв)
– 2×4 GB Corsair Vengeance (~190 лв)
– 2×4 GB GEIL Enhance Veloce (~170 лв)

Не знам дали сте виждали сайта на G.SKILL или модулите сами по себе си, но ако сте, няма как да не получите усещането, че гледате някаква мега смешна играчка. Дори няма да анализирам какъв нечовек пък трябва да си, за да си кръстиш компанията Golden Emperor International Ltd и какъв още по-голям титан на креатива трябва да си, за да избараш това съкращение.

GPU
Както ме светнаха в предната тема, краят на минирането на криптовалути с видео карти настъпи. Това доведе до насищане на пазара с видеокарти от високия среден и средния висок клас на супер прилични цени. Тук идва ред на въпроса, който мен лично винаги ме е спирал – дали такава карта няма да е изпържена. Съществува такава вероятност, но принципно твърдението е, че на видео картата оказва много по-голямо въздействие пускането и спирането на компютъра, отколкото постоянната й работа при 100% натовареност. Според същото твърдение, проблемът при картите би дошъл основно от прецакано охлаждане, отколкото от нещо друго. Освен това, никой не купува такъв хардуер ако той няма остатъчна гаранция от поне, повтарям, поне година. Моите варианти тук са два:

– Sapphire R9 280x Vapor-X или Toxic
– XFX R9 290 Double Dissipation

Първите в продавалника вече могат да се намерят в диапазона 230-280 лв, което е яко смешно. Втората е ~350 лв и за мен лично е по-добрата инвестиция по следните причини: първо е от по-нова генерация, второ е с 1 гигабайт рам повече, трето Ghost 2 системата на XFX е невероятно тиха и ефективна, четвърто изглежда като добре направена карта, а не като играчка и пето носи овърклок, макар и с приложение от друг производител, понеже XFX нямат.

PSU + кутия
Принципно това са опционални параметри за мен, тъй като имам страхотна кутия и захранване Cooler Master, които спокойно мога да използвам години напред само със смяна на трите вентилатора на кутията, понеже тия вече са леко сдух. Като казвам опционални обаче, нека никой не разбира, че тук може да се мине с евтини компоненти.

Само пълен балъчок взема просто някаква кутия с някакво захранване.

Горното го знам от опит, защото едно време изповядвах именно тази философия, докато ръцете ми ставаха целите в кръв при всяко бъркане в кутията, а всеки пик в напрежението избушваше компютъра. Естествено, има я и другата олигофренска крайност. Гледам, че хората се запасяват с ебаси захранванията – па по 850 вата, па по един киловат… Поредната пълна тъпня за тийнове, дето вярват че числата определят качеството и много искат да си сложат актуалната конфигурация във форумния подпис, та да предизвикват завист у другите. Заради такива идиоти планетарното ни айкю пада драстично, а мастърплана на рептила прогресира ежедневно. Пу, мама ви деба!

С оглед критерия ми “минималистичен индустриален вид” финалисти при кутиите станаха:

– Fractal Design Core 1000 USB 3.0 (идва с един всмукващ вентилатор) (~85 лв)
– NZXT Source 210 Elite (идва с два издухващи вентилатора) (~95 лв)
– Cooler Master N400 (идва с един всмукващ и един издухващ вентилатор) (~100 лв)
– Corsair Carbide 200R (идва с един всмукващ и един издухващ вентилатор) (~120 лв)
– Fractal Design Core 3300 (идва с един всмукващ и един издухващ вентилатор) (~140 лв)

Изборът ми изобщо не би минал отвъд първия Fractal Design, понеже е просто ултимативния дизайн за мен, но тя е за micro ATX дъна, което беше гигантското ми разочарование. Логиката говори, че в този случай 3300 би трябвало да е вторият ми избор, но това не е така. Всъщност 3300 е по-скоро последната по атрактивност за мен, просто защото е най-голямата свиня от всички, а и 40 кинта са си 40 кинта когато обсъждаме тесен бюджет. Останалите три кутии са почти еднакви като размери, вътрешно разпределение и фийчъри, което прави изборът по-скоро базиран на фактор от типа “пазарна достъпност”, защото както се оказа, от нищото определени артикули изведнъж изчезват от пазара. Такъв например е случая с кутията на NZXT, която вече изисква една малко по-голяма самоотверженост за поръчка от британския Амазон, щото както я имаше докато писах първоначално материала, оп и вече я няма.

Посочените кутии са достатъчно читави и с фабричните си решения за охлаждане. Аз лично не съм дебил по тази тема и най-многото което бих направил е да понадя още един всмукателен вентилатор. След като прочетох много и по темата “най-добрите, тихи и нескъпи вентилатори за кутии”, разгледах плюсовете и минусите на решенията и сравних цените, финалистите ми са:

– Antec TrueQuiet Pro 120mm (~25 лв)
– Noctua NF-F12 PWM 120mm (~40 лв)

Обърнете внимание, че pro версията на антекчето у нас не се продава. Продава се “обикновената”, при това само тази с LED подсветка, а осветяването на кутията по какъвто и да е начин е ултимативна чобания за мен. Същия хуй като неони под колата или лампички на пръскачките – демонстрира анадолското в човека. Иначе и двете идват със силиконови подложки, физически селектор на скоростта между 600 и 1000 оборота и монтажът е абсолютно безконтактен в смисъла, че се извършва със силиконови пинове. Разликата е в перката и духането. В британския Амазон про версията струва 8 паунда с безплатна доставка в рамките на острова, от там с Гъбко или Джиджибиджи за два лева след седмица е тук.

При захранванията селекцията ми е:

– EVGA 500W 80 Plus (~95 лв)
– Fortron Hyper 600W (~110 лв)

500 ватово захранване е достатъчно за тази конфигурация, ако човек не е чобанин по темата овърклок и вземе видео карта от типа на 280х Vapor-X. В случая на окомплектоване с 290 и идеи за последващо отключване и клокване обаче по-добрият избор е фортрончето; а и все пак е по-фючърпрууф решение.

Дискове
При мен това не e перо, тъй като по-рано през годината сменях дискове. Така или иначе, ако трябваше да го правя сега, изборът ми бил останал същия – 120 GB Samsung 840 Evo за системен диск и 1 TB WD Caviar Blue за всичко останало. Оптично устройство изобщо не споменавам. Струва ми се супер безсмислено в ерата, когато всичко ти се бекъпва “в облака” и ОС-ът се инсталира от флашка.

Аудио
Едно време компютрите не идваха с вградено аудио и качеството на звука зависеше от желанието за изваждане на всеки. Демек колко дебел Sound Blaster може да си позволи. Сега идват. Обикновено това е някакво риълтече, чиито екстри варират според цената на дъното, но за съжаление аудио резултатът винаги е един и същ и може да се определи най-кратко като поносим. Никога не съм бил аудиофил или нещо подобно, дори съм твърде инвалиден музикално и до този момент все съм смятал, че добрите ми колони и слушалки дават всичко от себе си. Докато не чух как звучи музика на обикновена HP работна станция с DTS аудио. Тогава разбрах, че досега нищо не съм слушал и щом вграден чип може да извади такава драстична разлика в звука, то самостоятелна карта най-накрая би осмислила нелошото ми аудио оборудване. И перото “звукова карта” изведнъж изскочи на дневен ред.

Ако човек има някакво сдухано геймърско хедсетче и/ли дженерик колони, покупката на аудио карта е напълно безсмислена. Смисъл има единствено при наличие на добро оборудване за звуковъзпроизвеждане. Предвид не особено завишените ми нужди, аз лично не бих бюджетирал подобна периферия в повече от 100 лв, а, оказа се, не е и нужно. След кратко проучване на възможните решения изкристализирах до ASUS Xonar DG, който срещу едни скромни 55 лв осигурява хубав ъпгрейд на вграденото аудио. Тъй като DG вече почти не се открива у нас, имате две опции: 1) DG SI, който за същите пари добавя 192 килобитова поддръжка и 7.1, но му липсват 3D ефекти, или 2) DGX, който е 1:1 с DG, но е за PCI-E слот (демек фючърпрууф) и ще ви струва двайсетина лв повече.

Всички цитирани цени са крайни потребителски с ДДС от нормални компютърни магазини към момента на рисърча.

За същинската сглобка със снимки и някои мисли покрай нея -> цък на втора страница.

Публикацията е разделена на страници: 1 2