Тхе телефонът, 2013

04 01 2013 @ 10:39Trackback
Етикети: , ,
Категории: светското училище на Борисов
thoughtful
17 коментара

Porsche-то е супер, но след четири верни години му е време за смяна. Бих продължил с удоволствие със следващия модел, който също застарява и реално не е кой знае какъв ъпгрейд, но функционалността му би удовлетворила нуждите ми, стига да не беше (почти) невъзможно вече да бъде купен отнякъде. Неотдавна дебютира и третата слушалка на марката, но не знам какъв патологичен олигофрен трябва да си, за да извадиш пари за 10-15 лади за Блекбери с най-дебилния дизайн на света. Така че с PD приключихме. Което създава известни затруднения.

С телефоните при мен нещата много се промениха в последните години и сега, за разлика от преди, не съм човек, който си сменя апарата всяка година минимум по веднъж. Не съм и човек, който:

 • е от оная секта; всъщност от която и да е бранд секта;
 • дава един лаптоп пари за нещо, с което основно ще говори;
 • иска да носи нещо с размер и тегло на половин таблет в джоба си;
 • му дреме с каква ОС ще е телефона, стига да е интуитивна и ненатоварваща, и да не е нещо мъртво, като Symbian;
 • има нужда да си следи нонстоп мейла на телефона;
 • би гледал филм, хеле пък HD на телефона си, за да го боли шпека твърде за резолюцията, стига да не е от зората на смартфоните;
 • има нужда от кой знае какво в допълнение към простото говорене, с изключение на няколко игри и помощни приложения;
 • не може без социалки, та трескаво да ъпдейтва тъпотии в реално време, макар да признавам, че подобни фийчъри са добра идея в определени ситуации;
 • иска да се обвързва с договори с оператори, което силно ограничава функционалността на въпросния телефон, предвид че за да са яката работа, всички смучат нет като курва пишки;
 • би купил когато и да е и при каквито и да е условия нещо, на което пише Sony, Samsung, Motorola и Blackberry.

Всъщност искам девайс с 3.5 до 4 инчов екран, достатъчно тънък, лек и приятно-пюристично дизайниран, за да не ми убива в тесни дънки, да седи добре в сравнително малката ми ръка и да не ме кара да се чувствам глупаво всеки път, в който го извадя. Корпусът трябва да е стабилен и нелъскав, за да не мисля постоянно какви следи и драскотини ще носи. Батерията е добре да държи минимум 2 дни, като се има предвид, че едва ли ще ползвам кой знае какво през деня. Вграден GPS също си трябва. Най-вече, редно е да е фючърпрууф. Всичко останало, вярвам, всеки смартфон с прайстаг над 300 лв го има по дефолт.

Което води до няколко съпътстващи драми. Всичко ново не просто е с големи размери, а е с все по-големи размери и се казва предимно Sony, Samsung, Motorola и Blackberry. Ако Nexus 4 не беше толкова грамаден, щях директно да съм приключил с чуденето. Но уви. Бърз поглед върху възможните варианти при горните условия не оставя никакво съмнение, че почти всичко в диапазона 3.5-4 инча е остаряло, грозно и не си струва да се купува, особено ако не планираш да го сменяш скоро. Единствените смислени алтернативи, които виждам, са (със следните негативи, излезли в хода на рисърча):

 • iPhone 5
  → 1500 лв нов отключен, 1100 внесен отвън = lol;
 • iPhone 4S
  → 1000 лв нов отключен, 700 внесен отвън = meh;
  → самоволно затваряне при повикване понякога;
 • iPhone 4
  не е фючърпрууф всъщност за моите цели е ок;
 • Lumia 820
  → с цена почти колкото iPhone 4S, включително заключените (40 паунда ънлок и то не за всички оператори) и липса на варианти втора ръка = мерси;
  → фабрични проблеми с дисплея;
  → самоволно изключване и/ли рестартиране;
 • HTC Windows Phone 8S
  → хардуера не е top;
  → едва около 1.3 GB за приложения и swap;
  → невъзможност да се инсталират приложения и карти на картата;
 • Lumia 800
  не е фючърпрууф с излезлия Win 7.8 нещата изглеждат доста сладко;
  не плейва Flash видео приятел, който го има твърди, че плейва;

Въпросите тук са:

1) Може ли човек да се сдобие някак с айфон 4S (5?!?) на цената на HTC-то (<600 лв в момента)? Ако да (за което приемам акъл), няма място за чудене. 2) Ако не, може ли някак да се накара Lumia-та да плейва Flash видео. Ако да, пак няма място за чудене, тъй като цената от ~400 лв в момента е повече от прилична за предлаганото от телефона. Ако и двете не стават, HTC-то изглежда като най-перспективната опция и единственото, което ще трябва да преглътна, е дебилния му дизайн. Което доста ще ми приседне. Дали не съм изпуснал нещо интересно?

Update: за пички като мен, които си избират телефона по показателите “размер на тялото” и “размер на екрана” хората са направили сайт за визуално сравнение на размери. Базата е бедна, но все върши работа. Този модул прави почти същото, но с много по-богата база, като могат да се сравняват и профилите, което е супер важно.

Update 2: разгледах алтернативите посочени в коментарите. 8X ми е прекалено голям. Asha е телефон за макс една година. Алтернативите й от типа на HTC Explorer, HTC Desire C и дори HTC One V също не стават за повече от година, макс две. От Motorola просто имам лоши спомени и не мисля да й давам нов шанс. Blackberry за мен винаги ще бъде телефон предимно за поща, при това по несигурен протокол. Чисто ценово дуелът в момента е iPhone 4/4S vs HTC Windows Phone 8S. Колкото и да са повече приложенията за Win 7, 8 изглежда много по-добре.

Update 3: С Lumia 620 на близкия хоризонт и факта, че Lumia 800 получи ъпгрейд до 7.8, което коренно променя усещането ми към нея, а и като се отчете почти пренебрежимата й цена, работата май си отива към завършек…

Заключителни мисли: Тая тема колкото и да се дъвче няма какво друго да се прави повече, освен да се тегли чертата и колкото по-скоро, толкова по-добре. Наистина не зная какъв колосален дебил трябва да си да се казваш HTC, да знаеш перфектно, че WM 8 не позволява (и не е ясно дали това изобщо ще се промени) инсталиране на приложения и GPS карти на картата и въпреки всичко да пуснеш телефон с 4 GB вградена памет. От тия 4 GB за приложения остават едва няколкостотин, дума за карти изобщо не отварям. Идеята на един смартфон, за бога, е да бъде нещо повече, да е по-лесен за употреба и да не се налага потребителя му да прави шпагати присъщи на телефони от Java ерата, пресмятайки колко приложения може да сложи преди телефона да се препълни. При 8S цифрата е някъде около 20, което е пълен ташак. Наистина не мога да прозра причината зад това хора, които правят 1/3 от смартфоните в световен мащаб да спестят 4 GB, с които 8S щеше да бъде наистина една супер джаджа и най-вероятно щеше да свърши в джоба ми. Нито щеше да влезе в нишата на 8X, нито нищо – потребителите им са различни. Щеше да бъде просто един добър телефон с много по-голям шанс за продаване. В този си вид е тотален fail.

iPhone 5 и Lumia 820 първо струват прекалено много, второ втория има проблем с дисплея, при който отвътре се появяват петна като отпечатъци и по всичко личи, че огромна част от телефоните на пазара го развиват, при това още в първите си дни. Не съм аз човека, който за тия цифри ще се вкарва във филма да се разправя с български търговци дали това е фабричен дефект и дали е редно апарата да бъде сменен на мига, при това, колкото пъти е необходимо. Освен това, пак казвам, ако ще се дават толкова пари, купува се Nexus 4 и се прежалват някак размерите му.

Във финалната тройка останаха iPhone 4, 4S и Lumia 800. Изчетох много сравнения между тях, но в крайна сметка

мисля, че да сравняваш параметрите на различни платформи на база сухи цифри е супер глупост.

Сигурен съм, че iPhone 4 с 800-те си мегахерца постига в приложенията производителността на лумията с 1.4-те й гигахерца. Но…

iPhone 4S недвусмислено е победителя при моите критерии. Изпълнява всичките ми условия. Бих скочил одмах в един. Единствения проблем е цената му, която ме кара силно да се колебая.

С възможността да се купи за триста и няколко лева с остатъчна гаранция от година и половина, Lumia 800 е супер-скутер бюджетната алтернатива, особено след ъпдейтване до WM 7.8. Не държи цена, което значи че накрая няма да може да се продаде особено скъпо (което изобщо не би трябвало да е фактор при такава покупка; това е телефон, дееба – уред за говорене, който след две години вече на нищо няма да прилича, не викторианско кресло), но общото ми впечатление е, че за парите на смартфон от много по-нисък клас просто няма по-добро съотношение цена-качество. Това е, което още повече ме кара да се колебая за 4S. В смисъл, най-умното, което се сещам, е да се вземе една Lumia, да се поцъка половин-една година и да се скочи после в един 4S или нещо друго интересно, което ще излезе междувременно. А може да ми дойде и нов акъл и да започна да харесвам по-големи апарати.

В контекста на горните разсъждения iPhone 4 не ми е много атрактивна покупка. Ако бях по-закачен за марката, сигурно щях без да се замисля да взема един. 500-те лева за втора ръка без гаранция обаче го поставят в супер незавидната ценова среда на това сравнение. От една страна не бих могъл да оправдая 200-те + лева и възможните рискове при покупка на нещо толкова крехко без гаранция, от друга не съм сигурен, че в пряка съпоставка с Lumia има друга причина, освен имиджова, за да го взема.

Оттук нататък всичко ще се реши според това за кой от тези телефони ще изпадне най-изгодната оферта най-бързо.

 1. uv says:

  4s е убийствен смартфон, не се колебай

 2. Защо не погледнеш HTC Windows Phone X?

 3. Илия says:

  Погледни обявите в http://bgiphone.com/classifieds/ . Има един за 700, на разговор може и да го смъкнеш.

 4. dub_ivo says:

  MOTOROLA RAZR MAX

  Купих го преди месец, изключително доволен съм. Батерията е невероятна, изкарва ме 4-5 дни, с изкл. много разговори, браузване и включен wi-fi в рамките на десетина часа/ден. Дизайнът му също не е за подценяване, нито пък материалите, от които е изработен.

  За повече инфо, виж ревюто на Никола Балов :
  http://nixanbal.com/%D1%80%D0%.....0%B8%D1%8F

 5. lanzz says:

  е па по критериите които си изброил, изобщо не ти трябва смартфон. има ли причина все пак да държиш да е смарт? аз от едно известно време съм на nokia 300 [http://www.gsmarena.com/nokia_asha_300-4279.php] + nexus 7 за където все пак трябва портабъл машина, и съм учудващо доволен дори и за очакванията които аз самия имах от тази комбинация. телефона си е телефон + малко екстри, батерията държи около седмица, а в този сегмент нокиа насипаха приблизително два тона сродни модели за почти никакви пари, така че има и широк избор да си харесаш нещо.

 6. pesho says:

  Каква е драмата с Blackberry?

 7. nick says:

  Мда, май от смартфон нямаш нужда като ти гледам критериите, ако е въпроса за мейл + читав телефон, по-яко от нокиа е71/72/е6 или некое blackberry няма.

 8. pro says:

  Благодаря за коментарите, отговорите ми са в ъпдейта на поста.

 9. 8bit says:

  ти си плачеш за 4s-ка, ама се прайш на ударен

 10. Stan says:

  По изказаните изисквания явно си човек за iphone или BlackBerry. За вторите ми се струва, че си в някои заблуди – имейл протокола им не само, че не е несигурен, а точно обратното – това е най-сигурния имейл пренос в света. Не случайно ББ са собственици на най-голямата secured network в света и услугите им се ползват от всички институции работещи със sensitive информация (дори президентската институция на САЩ са клиент на ББ). Предвид, че си имал PD явно хардуерните клавиатури ти допадат в съчетание с хубав дизайн и материали. В момента най-добрата комбинация от тези характеристики е това: http://www.mobilebulgaria.com/.....-bold-9900 – дизайна и материалите са страхотни (трябва да се види на живо), а с една допълнителна 20ина доларова батерия от 3300 mAh надеждността става желязна. Иначе до месец се очаква новата платформа на марката, която ще донесе доста нововъведения и иновации в посока интуитивност и продуктивност, както и 2 дивайса от висок клас (вече има много информация и видеа за BB10 в мрежата). За iphone-a няма какво да се добави, отличен комерсиален умен телефон подходящ и за глупави хора – вземаш и ползваш 🙂

 11. lekov says:

  Ако си се насочил към телефон с Win, вземи с 8! Разликата е м/у 8 и 7.8 е огромна. Ако бях на теб бих почакал малко за lumia 820

  • pro says:

   За съжаление няма телефон с WM 8, който да е читав, да ми фитва бюджета и критериите. Виж финалните мисли.

 12. Момчил says:

  4ка е 300 лева втора ръка, но ще ти е бавничък. Пък и като ги гледам хората с четворките, всеки ги е чупил поне по веднъж. Не можеш да си сигурен от къде ще издъхне.

 13. Kalin says:

  Гугъл Нексус 4?

 14. Аз преди година почти си купих нокия лумия 520, доволен като цяло! Нямам проблеми със софтуеъра или дисплея и като го сравня със ZTE-то на приятелката ми дисплея на нокия е доста по-подвижен и по-бързо реагира. Замислям се следващия ми телефон да е iphone макар и не последен модел (заради цената предимно), защото има силиконов калъф, който го предпазва вода, замръзване и каквото се сетиш там. За мен е важно като си взема телефон да ми върши и работа, а не да е само за гъзария. И за мен е глупаво да си вземеш таблет като плочка и да го държиш с две ръце докато говориш, за да не го изпуснеш. Ако си толкова голям бизнесмен, че да си следиш пощата непрекъснато един по-малък лаптоп е много по-добър избор отколкото таблет или смартфон дори…

 15. G says:

  Правих малко backtrack и се извинявам, ако това не е релевантно вече, но:

  – почти 4-5 месеца преди да го напишеш този блог се сдобих с Lumia 820 (като нова) на скромната цена от 620лв. Демек който търси, намира. В mobilebulgaria имаше още 2-3 по това време на същата цена.
  – UI-а на пръв поглед е удобен, но с времето се натъкваш на доста глупости, които дори на стария Windows Phone бяха къде по-изпипани (e.g. да сложиш кърсъра на определена буква от парче текст или да селектираш). Известна степен от тях се оправиха със скорошните ъпдейти, но има далеч какво да се желае. Особено сравнено с iOS.
  – познавам доста хора с HTC-та, 8s и подобни. Дисплеи се чупят, OS-и забиват, процесори загряват – дървото е мега масивно.
  – моя от както е купен съм го изпускал поне 70 пъти с помоща на малкия дрисльо (даже днес го засилих в паважа..) и грам деруга няма по дисплея. Корпуса си има известен wear&tear, но това се очаква като се комбинира на джобен тенис с ключове и други остри предмети.
  – батерията загива сравнително бързо.

  Смятам да се насоча към някой 5s втора ръка сега като са им паднали сравнително много цените, а този да го дам жената да го довърши. Несъмнено има поне 2 години още в него.