Предизборно студио

29 06 2009 @ 11:27Trackback
Етикети: , , ,
Категории: светското училище на Борисов
uncomfortable
15 коментара

Нашите са възрастни хора. Много по-възрастни, отколкото обикновено са родителите на човек на моите години. И бидейки такива, са живели по соца по-дълго, отколкото са живели родителите на връстниците ми. Което им е оказало необратимо въздействие.

Нашите са хардкор социалисти. Тоест, майка ми през годините се полюшваше и по алтернативни идеи, но баща ми е екс военен и на него такива залитания не му минават. Той има стройна логика, базирана на военната практика – вярва на онова, което му кажат и не задава въпроси. Незадаването на въпроси всъщност не е черта само на баща ми. То е черта на почти всички хора. Те вярват безусловно на онова, което медиите им кажат. Приема се, че медиите са изворът на истината. В крайна сметка, на хората в тях им се плаща, за да бъдат обективни, нали?

Колкото повече наближават изборите, толкова повече се набирам. Това е годината, в която политическото ми недоволство е най-силно изразено, а политическата ми решимост – най-стремителна. Ще гласувам за сините, макар че и те не олицетворяват политическата ми ориентация изцяло. Според тестовете, аз съм либертарианец. А такава партия тук не виждам. Тоест такава партия, която може да се бори и да успее на избори. Затова – сините, които по идея и платформа са ми най-близки. Или синьо-оранжевите, както казва Мозер. А ако не се беше изцепила така чобански, аз щях да съм още по-убеден в синята идея. Защото в оранжевата не съм твърде.

С наближаване на изборите и нашите се интересуват за кого ще гласуват синковците им. Брат ми вероятно го боли фара, той е на хиляди километри от тук. Ако и аз бях извън страната, и мен щеше да ме боли фара. Но нашите ще си гласуват твърдо за червените. На тях им харесват отчетените през годините позитиви, напредъкът на държавата и развитието й. Харесва им и това, че татко вече взема тавана на пенсиите. Което ни доведе и до един интересен дебат по телефона в събота. Дебат, който започна с репликата на мама “Да бе, гласувай за Костов, че да ми вземат и 150-те лева”. Туш. Кой ще ти вземе 150-те лева, бе? Костов. Казал по телевизията, че ще отреже пенсиите на пенсионерите веднага след изборите. Ще падна. Работата отиде малко на фалита на ПИБ. Вие представяте ли си подобно предизборно изказване? “Ше им еба мамата на пенсионерите, само да се докопам пак до властта”. Хехе. Но мама е убедена и дори каза, че ако има чалъм да гласува с две бюлетини, за да компенсира моята, ще го направи. Аз пък й казах, че така направо отлично ще ускори емиграцията ми.

Естествено, този разговор протече в позитивен и хумористичен тон, но ме накара да се замисля за нещо. Докато се чудих откъде могат да й хрумнат такива глупости, се сетих за кампанията на някаква странна партия Нова зора, дето асоциираше Бойко и Костов. Аз тая партия не я знам. Не знам кои са хората зад нея и какво искат, но като цяло съм много издразнен от изключително негативното предизборно протичане. Единствената позитивна кампания в тези избори е на сините. Което е много определящо за мен. Не мога да се асоциирам с изроди, които са способни на всичко, за да останат в играта. Доста е красноречиво какви хора са. Но за други това не е проблем и те ще си преизберат, цитирам по памет името на Фейсбук групата, в която ме поканиха “бат Серго – най-готиния премиер на България”. И докато за хората, прекарали градивната част на живота си по соца и единственото, което искат, е да изживеят старините си що-годе нормално, е разбираемо подобно поведение, то изобщо не разбирам как някой млад и с акъла си може да се асоциира с червената партия, гледайки какво се случва в последните години. Честно да ви кажа, освен ако нямаш лична кирия от оставането на червените на власт, не знам как е възможно да гласуваш за тях.

И още същата вечер в предизборното студио или там какво беше, гледам същия клип, но този път от името на БСП – Костов еба мамата на Балкан, Костов еба мамата на това и на онова, Бойко и той е лайно. Но този път подписано от БСП. Последният предизборен спринт на тая тъпа, малоумна партия е да плаши електоралните единици какво може да стане, ако не остане на власт. Толкова ниско не съм си и представял, че е възможно да се слезе. Направо съм втрещен. И сега вече напълно разбирам откъде е тоя страх у нашите, за които наистина е страшно на стари години да не се окажат доведени до просешка тояга. Разбирам този страх и у всички, които под въздействие на тази кампания са променили намерението си да гласуват за друга партия. Така че в това отношение ходът на БСП е адски успешен. И все пак, долен. Толкова долен, че съм готов тозчас да затрия от контактите си всички поддръжници на партията. Какъв човек трябва да си, ебаси?! Ведър, усмихнат и с вяра в светлото бъдеще, предполагам.

п.с. отново съветвам Зелените да спрат да се правят на нещо повече от НПО, защото не им отива. Не бъдете егоистични гъзове с болна амбиция и кажете на електората си да гласува за нещо, което поне има шанс.

 1. murkata says:

  Бухш!

  При Нова зора беше обратното – купуваш Бойко, получаваш Костов. А сега – един е Костов, а Бойко е неговия пророк! Което не пречи на двата дизайна да са еднакви :).

 2. Михаил says:

  Първо имаме тийзър с името на рекламираната фирма скрито, после се показва. Позната рекламна тактика, която сега прилага БСП. Първо за всички, после за всеки случай, ако някой не е разбрал.

  Не се впрягайте – тези хора, които се влияят от подобни кампании, не са електорат на синята коалиция така или иначе. А и добре че не са – не искам да имам каквото и да е общо с тях.
  Хора които не могат да мислят след цял изживян живот са срам за човешкия род. Почти всички животни придобиват реактивни инстинкти в течение на живота си, но някой хора – не.

 3. Bobby Marinoff says:

  Това си е чиста пропаганда…

  Ама си работи…

 4. Алекс says:

  За съжаление БСП вече много дълго време обезверява народа, било чрез всяване страх и безпомощност от по-лоша алтернатива, било чрез сеене на съмнение между различните етноси (чрез дъщерна фирма управлявана от тяхно си ченге – ДПС). Но напоследък забелязвам едно свежо пробуждане и излизане от лапите на тази жестока манипулация и на тези избори мисля, че ще им покажем това.

 5. fen says:

  Вчера имах голям спор с родата относно изборите. От една страна младото поколение, което всичко му пречи без да знае защо. От друга страна по-възрастните, на които пак всичко им пречи, особено информацията, която си разпостраняват апокрифно. И аз по средата:)

 6. Владо says:

  Има едни слоеве от обществото, които не е логично да имат право на глас.

  http://vlado.gradina.net/?p=518

 7. Longanlon says:

  нашите са същите, споко

  от възрастта е

 8. Хехе, аз ли съм единственият, обърнал вота на родителите си от ортодоксалния комунизъм към ДСБ 🙂

 9. ру says:

  Мда, повечето млади хора като че ли са успели да изградят вече едно инстиктивно недоверие и имат едно на ум към всичко, което се казва и показва по медиите, но по-възрастното поколение с еднаква сила вярва и възприема както клипчета от тоя сорт, така и латино оперите, които с все сила съпрживява…

 10. none says:

  Здраво,
  Мисля, че не толкова възрастта а светоусещането на индивида определя политическата принадлежност. Трудно е да напрвиш компромис със съдбата си, особено в условията 1944 – . Ако не си “партиец” всички врати са затворени, на пръв поглед няма алтернатива и това автоматично включва системата в която битието оформя съзнанието. Въпреки всичко, много хора избират да не бъдат прагматични и в унисон с времената. Трудно е да се прецени и отсъди кое е правилно и кое е стойностно, когато осъждаш семейството си на бедност с идеята да запазиш принципите на личната си свобода.

 11. Хвани зелените, та удари сините. И едните, и другите имат еднакви шансове за успех. Нищожни. Слава Богу! Аман от черногледци, негативисти, критикари (а всъщност пълни некадърници). Нов, нов вятър ще завее в България!

 12. linnah says:

  баба ми каза “Аз ще гласувам за ГЕРБ” преди 2 месеца и аз й се накарах. Преди седмица ми звънна да ме пита за кого да гласува, понеже хората на моята възраст повече ги разбирали нещата. Не знам какво да й кажа. Аз моята бюлетина мисля да я надраскам с курчета.

 13. none says:

  Доста обективно решение би било, да не се гласува за партии и коалиции, който приемат в редиците си ‘доносници’. Ето обективната истина – http://www.comdos.bg/images/st.....ia/69-.doc. Бърз Ctrl-F (search) в този Word документ може да се види, че няма хора принадлежали на силовите структури по каквато и да е било причина в листите на Синя коалиция.

 14. Blake says:

  Не си спомням по други избори да е имало толкова долна и гнусна кампания срещу някоя друга партия. Тоя път комунягите надминаха себе си, надявам се сега дружно да им го нагнетят. А тоя мазен серГей направо не мога да го гледам вече…

 15. Абе, тъпо е като си поставен в ситуация “избери по-малкото зло”. В Русе едната “алтернатива” си сложи бивш депутат от Атака за мажоритарен кандидат, и отсвири местната структура като пусна парашутисти в пропорционалната листа, а в “полицейската” алтернатива любовницата на местния вожд (и мажоритарен кандидат) е втора в пропорционалната листа. Аз добре гласувам за идея и за политика, ама как да се чувствам “представен” от поредното издание кариеристи и сметкажии, които се готвят да превземат следващият парламент 😉

  Както и да е, гласувайте – важно е, дори да не ви харесва 😉