Ми кат не му разбирам?

05 02 2010 @ 13:42Trackback
Етикети: , , , , ,
Категории: пинизи
thoughtful
10 коментара

Една от областите, в които нищо не разбирам, е аудио-визуалната. Мога да я докарам донякъде сам с мнооого продължителен рисърч, ама накрая все нещо спичам. Да се моли за помощ не е срамно, затова, моля, дайте акъл на тъпото парче.

Ситуацията, както си я представям, е следната:

Домашно кино схема

Обяснявам. Искам да направя домашно 5.1 кино. Не особено софистицирано. Задължителните елементи в него са: проектор (не ме питайте защо проектор, а не голям телевизор – така е направена инфраструктурата на всичко вече, трябва да е проектор), мрежов медия център + диск. След известно мислене реших, че рисийвърът също е задължителен елемент, защото служи като гара разпределителна на всичкото му и позволява елементарно да добавяш нови неща (PS3, дувде, блурей и т.н.) – ръгаш му входящите hdmi-та от всички възможни източници, които имаш, свързваш изходящото с проектора, казваш “момче, свири” и толкоз.

HD проектори има бол. Не съм се спрял на нищо конкретно най-вече заради фрустриращия факт, че за да намериш Mitsubishi-та на българския пазар трябва да се превърнеш в ебаси детектива, a 5500 и 6500 са отлични модели за целта. За Vivitek хич не искам и да отварям дума. Отделно цените на проекторите тук са толкова лол, ама лол ви казвам, че с чиста съвест оправдават покупката на нещо толкова нежно от чужбина. InFocus in81 за 7900 лева. Честно, вие сериозно ли? Не искам и да си помислям колко според вас е редно да струва in83.

Рисийвъра също е лесен. Така е, защото изборът е тоя модел на Onkyo или оня на Denon. No brainer, дето се вика.

Единственият проблем остава чудодейното устройство, което ще играе ролята на мрежов медиен център. Нарочно съм поставил DLNA в скоби, понеже не зная дали има някакво значение в така описаната конфигурация, която очевидно няма да включва други DLNA-enabled устройства и най-вече – DLNA телевизор.

Мрежови пенкилер устройства не е като да няма, но нещо не мога да вдяна дали правят онова, дето ми трябва, или не. Можете ли да ме посъветвате:

– има ли устройство, което служи едновременно за единен мрежов медиен център и мрежов диск, като същевременно има вграден торент клиент и медия плеър, който да плейва всичкото му, понеже няма кой друг да го плейва?
– има ли значение дали устройството ще има DLNA поддръжка, щом няма DLNA крайно устройство, което да извършва плейването на медията и най-вероятно нещата скоро няма да се променят, за да има смисъл от такава поддръжка just in case?

До момента съм изолирал три модела: PlayOn! HD на A.C.Ryan, HDX-1000 на HD Digitech (много сериозни софтуерни проблеми и изисква много търпение и модване, за да заработи като хората, което е абсурдно) и TViX HD M-6500 на DVico (след още няколко ревюта, това изглежда също абсолютна пръчка, вижте и цените в България по-долу, за да се посмеете, ако не друго). Изглеждат ми като точно онова, което търся. Ама дали? Help!

За колоните също приемам съвети, понеже там пък въобще не съм мислил какви да са. Изобщо, приемам всякакви съвети относно конфигурацията, правилността на разсъжденията ми и логическото изграждане. Като имате предвид, че не съм милионер и Рила, пардон, парата ми е мила. Много благодаря 🙂

Update: учудващо, но TViX има представителство и на линия вече е моделът 6600. Не пише цени, но като гледам горещите оферти в сайта на шоурума им вероятността да се смея с гъза си не е малка.

Update 2: вече се смея с гъза си на офертата 850 лева промоционална цена. Пичове, да ме прощавате, ама голия вариант (демек, същия като вашия) струва 230 паунда в английския Амазон. Кажи ги 250 с шипинга с Royal Mail. Знам, че и вие трябва да хапнете, ама 300 лева горница за нещо, на което му викате “супер промоция” = буахахахаха. Колко ще му търсите като регулярна цена се питам… И познайте колко ми беше смешно, когато видях и цената от 925 на друго място.

Update 3: днес ми пошушнаха за Dune BD Prime 3.0, който идва с блурей плеър, гигабитова мрежа, отделение за диск, почти неограничени възможности за бъдещо разширение и май е всичко, което може да му потрябва на човек. Изглежда действително супер. Има го и тук на цена от около 1 бон. Още по-интересното и силно впечатляващо нещо е видимият стремеж на създателите му да го усъвършенстват. Пуснали са даже гласуване за нови фийчъри, моля ви се!

Update 4: по въпроса с колоните също получих пошушване – Focal JMlab Sib и Cub. Малко по-скъпи са от винаги стоящите на дневен ред Acoustic Energy Aego T, с които да допълня присъствието на бранда вкъщи, ако друго не ми привлече погледа и ухото.

 1. stan says:

  Хвърли един поглед и на Popcorn Hour http://www.popcornhour.com
  Чувал съм, че е много добро и май отговаря на изискванията

 2. Stoinov says:

  онзиден пусна един туит какво е това медиа център, и сега този пост обяснява чуденката ти.
  Ако още не си се убедил че по-логични избор е да си вземеш едно НТPC, прегледай тази статия:
  http://lifehacker.com/5462275/.....r-compared
  след като си избереш някое(най-добре тествай за сходство с интерфейса) остава да си избереш машинка на която да го подкараш.
  вариантите са или да купиш някое готово неттопче като това: http://lifehacker.com/5391308/.....-the-cheap (в БГ върви за по 600 лв) или да си сглобиш едно като това http://lifehacker.com/348845/b.....s-than-200 (може да излезе малко по-евтино но изисква повече време).

 3. Емо says:

  Здрасти, моят съвет е да си вземеш специализирано усторойство (това на A.C.Ryan е добро и евтино, аз съм си взел WD HD TV Live, което даже е по-евтино) пред HTPC – много по-малки са, много по-безшумни и харчат много по-малко ток. Интерфейса и дистанционното също им по-подходящи за в хол.

  При мен постановката е следната – Full HD телевизор свързан през HDMI към WD. Оптичният изход на WD е свързан към рисийвър с 5.1 колони. Към WD е вързан външен USB хард-диск, който ако искам мога да взема със себе си. Торентите ги пускам на лаптопа, но файловете се свалят през WiFi мрежата върху харда, който е атачнат към WD.

 4. Fon says:

  Прост лаптоп. За управление нещо от рода на http://www.trust.com/products/.....rtnr=14909 , или ако няма да пишеш само една безжична мишка.

  Не си купувай нетбук за целта, по-добре да е лаптоп на старо; ще ти се доиграе EvE online на проектора и с нетбука няма да стане. Защо не и Modern Warfare 2, стига да издържи лаптопа?

  Може да се връзваш отдалечено към лаптопа през remote desktop и да го управляваш от друг лаптоп също така 🙂

  Това, което ти липсва в цялата схема е CD Player. Пускането на MP3 е ок, ама ако искаш да си пуснеш някой диск, е хубаво да е качествен плеъра.

  Моята схема вкъщи е WiFi router, Denon Stereo Amplifier, Denon CD Player, Denon DVD Player (оказа се излишен), Bravia Sony TV, Sony PS3, Лаптоп HP стандартен, 2 х JMLab-Focal Stereo Speakers.

  Съвет – към Receiver-a е добре да имаш една приставка, която ти позволява да плейваш от iPod, iPhone – Denon го имат това.

 5. Fon says:

  Понеже няма редакция – НЕ, повтарям НЕ приемай съвети за тонколони. Това е нещо строго индивидуално, трябва да се чуе преди да се купи. Най-малко мини през магазина на Ангел Кънчев, срещу Плесио и през магазина на Юрий Венелин, малко преди кръстовището със Шишман.

  Избирай бавно, внимателно и с кеф 🙂

 6. момчил says:

  тук лесно може да направиш сравнение на всички налични мултимедийни плеъри – http://www.iboum.com/sort/medi.....-table.php

 7. maxx says:

  Вариант за плеър:
  http://www.sattvshop.com/index.....cts_id=404

  Магазина на Ангел Кънчев, срещу Плесио е вече на Раковска близо до СДС-то

 8. http://www.popcornhour-bg.com/?id=20
  Попкорна би бил моя избор, особено като се има пред вид, че тук се продава почти на средноевропейска цена, т.е. търговеца изглежда културен и не поболян от алчност човек.
  WD плеъра много ми хареса за low-cost приложения до 720p, което си е идеална разделителна за моите разбирания. Сигурно ще си го взема, защото имам рутер Фонера2-http://www.fon.com/en/product/fonera2nFeatures на който съм си боцнал външен хард и който си идва с торент клиента. Затова торент ми не требе- он си е у рутеро 🙂
  Стар лаптоп не препоръчвам- дори и да преглътнеш ненужното харчене на ток, то шума му няма да ти хареса, след като имаш хубави тонколони и искаш да чуеш “всичкия” звук от филма- аз съм с едно старо nc8000 къмто 40-инчовия и вентилатора дразни… Въобще друго си е процесорчето да е проектираное да разкодира видео.

 9. mayon says:

  Както те посъветваха по-горе – не приемай съвети за тонколони. Това е техника, която няма да се скапе след 2 години, като и мине гаранцията – това не е лаптоп. Освен това, колоните са много, ама много различни – и като цени, и като характеристики – технически и чисто физически – избери си, слушай, и тогава купи. Може да ти харесат и най-странните колони на света, и после да търпиш критики от аудиофили като мен, но няма да ти пука особено, защото ти ще си ги харесваш. Ненатрапчив съвет – ако наистина се забиеш навътре в тази област, разгледай Onkyo и Denon.

 10. Страхотна статия и като че ли има нещп вярно в това, че като единствен проблем остава устройството, което ще играе ролята на мрежов медиен център. Ако се замислим цените на проекторите тук са толкова скъпяи, че с чиста съвест оправдават покупката на нещо толкова нежно от чужбина.Както и вие сте написали в статия, мже би човек е дорбе да разучи първо и след това да си дава парите, понеже на мен и се е случало да взем нещо и след това да го видя същото за доста по малко пари….не е приятно чувството.Продължавайте да ни пишете.