Българската айти следа

20 12 2010 @ 20:53Trackback
Етикети: , , ,
Категории: светското училище на Борисов
confused
10 коментара

Тия дни ми се случи нещо много странно. Два от домейните ми спряха да се отварят. Парадоксалното е, че имат сходни имена (sassy.bg, ohsassy.com), но това по никой начин не би следвало да има значение си мислех аз, като един полу-грамотен айти човек. След известно тюхкане и ангажиране на съпорта на сървъра получих отговор, ми той ти изтекъл беге домейна, ве. Тъй, това добре, ами другия? Къв му е проблема? Никой не знае.

Тези, както и повечето ми други домейни се хостват на отделни планове на един и същи VPS и ползват едни и същи неймсървъри. Всичко друго се отваря, тоя не ебава. Няма трейс, няма пинг. Ни от тук, ни отвън. От време на време и двата се появяват за няколко минути, получавам си пощата и после пак изчезват. Да, и оня, дето е изтекъл.

Както и да е, задвижих се, платих бегето и им пратих пидиеф с платежното, като потвърждение, защото идеята “след 2 дни, като дойде плащането, ще го пуснем” не ме накефи много. Същият следобед го пуснаха. И тогава се върна и другия!

А обяснете ми какво, ебаси, се случва? Как е възможно изтекъл бг домейн да е причина ком със сходно име да падне? Като се има предвид, че както в Регистър.БГ ми обясниха веднъж, за бг областта не се предлага услугата частни неймсървъри, каквито исках да пусна, затова просто пуснах частни на съвсем трети домейн и ги ползвам на всичките си.

Единственото, което ми хрумва е, че Регистър.БГ по някакъв неведом начин правят wildcard проверка за име на домейн и неймсървъри и пращат каквото там се праща към ICANN или еба ли го кой, когато даден домейн изтече. Друго рационално обяснение нямам, но ще ми е интересно да получа. С тях дори няма да се наема да комуникирам, защото само мога да си представя какво чудо ще бъде ескалацията, като знам колко отегчени са вдигащите телефона каки.

 1. doni says:

  Със сигурност проблемът е някакъв тривиален и със сигурност Verisign (те оперират .com, ICANN имат по-различна функция) нямат нищо общо с това. По-скоро ВПС доставчика ти е сговнил нещо. Това с wildcard проверките е sci/fi 🙂

 2. sdf says:

  ето тук търси проблема си: pcsmarthosting.com
  domain registrar-ите и ICANN нямат общо с твоя случай.

 3. Fon says:

  Според мен отговорът на “защо” е – защото е най-вероятно да е така, всичко останало е силно фантастично, особено Регистър БГ активно да прави нещо :).

  Отговорът на “какво точно се случва” може да ти дадат само от хостинг провайдъра. Ако не могат – не бих разчитал на тях за в бъдеще.

  Върнах се назад и прочетох темата за избора на VPS хостинг. Какво се случва с бекъпа? Пише “очакван feature”…

  • pro says:

   Бекъпа се е появил (100 гигабайта на FTP) и сега ги накарах да ми го настроят те, че аз нещо не съм много по *никс глупостите и сленга и не му чактисвам.

 4. pro says:

  Той целият случай е една фантастика, ама не виждам логика при планове създавани с WHM един след друг по шаблони този проблем да касае единствено два домейна със сходни имена, единия от които се оказва изтекло .bg (пак казвам, всички други домейни със същите неймсървъри си работят междувременно) и след пускането на изтеклия ей така да се оправи. Просто не правя връзката с хоста. Ако някой знае какво да гледам в логове и щуротии, нека ми каже, за да погледна и да разбера, за да не се повтаря тази глупост занапред. Съпорта на хоста до момента е бил супер отзивчив на всичките ми приумици и нямам особена причина да съм недоволен, освен, да речем, че остава неясно също и защо админ панела на този блог периодично генерира пиков трафик, който консумира цялата памет и забива VPS-а, макар с .htaccess да съм го ограничил само до моето IP.

  Доколкото знам, бекъпа го има вече, ще попитам за всеки случай.

 5. ето тук търси проблема си: pcsmarthosting.com domain registrar-ите и ICANN нямат общо с твоя случай.

 6. nname says:

  тази лайфстайл чекия ohsassy.com още ли не си я закрил 🙂