Тик так 2010

25 09 2010 @ 22:20Trackback
Етикети: , , ,
Категории: пинизи, продукт
hyper
13 коментара
Публикацията е разделена на страници: 1 2

Изминаха 4 години от последното радикално обновяване на часовникa ми. Умишлено пропускам експериментите междувременно, защото те се оказаха силно неуспешни. През тези години Citizen-ът ми вършеше окей работа, но нещо взе да се сдухва. Напоследък имаше собствено мнение кой месец сме и обикновено с датата имаше известни драми, примерно трябваше да я превъртам около 5 или 6 пъти, за да я наместя, а всяко превъртане отнема да речем 3 минути. Досадно. Функцията му за второ време е много полезна зад граница – просто щракваш врътката веднъж и часовникът сам си отива в последната времева зона. Това определено ще ми липсва. Виж, глупости като алармата и хронографа никога не съм ги ползвал. И не съм убеден, че някой някога ползва хронографа си за нещо. Или тахиметъра. Тези екстра функции придават някаква екстра визия на всеки часовник, но с това се изчерпва всичко свързано с тях. Имам предвид… каква е ползата от хронограф, който мери на цяла секунда? Освен ако не бягаш на дълги разстояния или въртиш обиколки на писта, за другото си трябват стотни.

Историята този път е проста. Любящата ми жена поиска да ми направи по нейните думи “смислен” подарък за рождения ден. Ако ме питате какъв подарък искам да ми направите, отговорът ми винаги ще е “часовник”. Никога няма да имам достатъчно часовници. Предполагам това е моята версия на пичият недостиг на обувки. Затова се разбрахме аз да избера какъв да бъде. Ако семейният ни бюджет беше неограничен, или по-точно, ако възможностите ни превишаваха неколкократно настоящите, изобщо нямаше да се замисля. Щях да кажа направо Bell & Ross. Нямаше и да се сетя за Porsche Design, които имат модели в същия ценови диапазон. Няма толкова първосигнално перфектни инструменти като на B&R! Просто шедьовър на грубия минимализъм.

Но реалността не е такава. Затова си наложих да не прескачам психологическата бариера от 1500 лв. Критериите ми при избора бяха малко странни, а именно, реших че този път искам изцяло черен, внушителен часовник с гумена каишка, който да прави statement. Ни повече, ни по-малко. Аз не съм мейнстрийм човек и часовникът ми повече не може да бъде мейнстрийм. Толкоз.

Изборът на часовници в ценовия диапазон до 1500 лв е много особен. Принципно е фул с каквото се сетите и няма нужда дори да прескачате границата от 700-800. Сейковци, ситизъни, касиота (или както в Япония се казва – Кашио) и всяка друга нелоша техника може да бъде ваша. Но не и моя.

След многодневен рисърч и затъване до ушите в дебрите на часовникарската индустрия стигнах до извода, че има изключително малко заслужаващи вниманието ми часовници в този ценови диапазон. И всичките са от странен по-странен. Така след много главоблъскане я докарахме до следния шортлист.

На 3-то място остана Uhr-Kraft German Design HeliCop I Automatic. И без да се вглежда човек особено мигом забелязва приликата с B&R. Всъщност, оказа се, че има адски много техни клонинги. Не казвам реплики, защото това не са реплики – направени са все от други компании, имат добри механизми и не се опитват да бъдат точно копие. Но много се доближават. Дори на шрифт по циферблата. За съжаление обаче дори на снимките се вижда, че това просто не е B&R и никога не би могло да бъде. И може да донесе единствено разочарование от този факт.

Второто място зае първоначалният ми фаворит Welder. Цялата колекция К-24 е супер. Така и не можах да си избера модел. Просто бих искал всичките. Welder е серия часовници на италианския дизайнер Italo Fontana известен най-вече с U-boat колекцията си от овърсайзд инструменти. Казвайки овърсайзд имам предвид майката си джаса парчета, които дори на ръката на Слай, който е притежател на такъв, седят като чайник. На моята тънка китка 5 сантиметров циферблат + огромна корона ще седи като някаква гротеска. Още повече, че са за дясна ръка. Не че не съм носил часовник там, но дясната ръка като пасивната в тялото ми е по-зле и от лявата. Жалко наистина, но трябва си и малко разум.

Публикацията е разделена на страници: 1 2
 1. fon says:

  Поздравления за придобивката!

  От известно време се замислям за покупка на часовник. Тъй като съм много бос по отношение на часовниците, можеш ли да ми дадеш някаква отправна точка – класация, shopping guide :), обяснение на това какво отличава перфектния часовник от ОК часовника?

  Ако можеше да се абстрахираш от парите (ама наистина, без ограничения), кои са твоите топ 3?

  • pro says:

   Хм, ами аз далеч не съм експерт в областта. Просто малко луд по темата. И не си избирам часовниците точно според класация, а според два други фактора: 1) добре ли бих се чувствал с това на ръката си; 2) фитва ли ми общия имидж. В смисъл… Веднъж си бях купил реплика на Монблан и веднъж на Ролекс. Да видиш двайсе и 3-4 годишен пич с такъв часовник, който гордо се пъчи и обяснява, че не ве, оригинални са (и вади подходяща история в подкрепа), а междувременно кара кола за 5-6 хиляди лева е супер смешно и идиотско.

   Нямам идея кой е перфектния часовник по принцип и силно се съмнявам, че някой може да вземе подобно становище, защото няма критерии, по които то да е общовалидно. Ако ще карта на вселената и астрологическа прогноза да ти дава, да има пет ретроградни турбийона, да е правен 30 години на ръка и не знам си какво – дреме ми на гъза, не е за мен. Моят перфектен часовник отговаря на онези два критерия горе. И цената не е задължително да е фактор. Примерно между 10 и 200 000 евро има една доста широка дупка. Не че няма часовници, ама моите като че ли не са там. Разбира се, харесвам някои модели в диапазона, но под 10 000 намирам много по-богат и приятен избор. Пак давам за пример Bell & Ross и Porsche Design, ама там са и Hublot, Panerai, Omega – все добри неща. Това е най-динамичния пазарен сегмент и много народ се блъска в него. Конкуренцията е голяма, идеите са все по-радикални, вида и материалите все повече гонят убер скъпите. Нечувани марки се появяват от нищото и разцепват.

   Ако наистина нямах ограничение в бюджета, чак до топ 3 не знам дали щях да стигна, но със сигурност щях да имам Concord C1 QuantumGravity. Някъде около 350 000 евро е. За класически часовник бих имал някакъв Zenith. Фикс идея са ми от много години.

   За сайтовете, чета основно няколко: The Awesomer, A Blog to Read, Professional Watches, WristWatchReview, Wrist Dreams, Watch Shock. И един полезен сайт да си “сверяваш часовника” за цени 😉

 2. Pavel says:

  А кой е финалиста не разбрах?

 3. BullDog says:

  Да си носиш новия часовник със здраве дълго време. Да му се кефиш и да не ти омръзва 🙂

  След 4 или там колкото години му дойде реда, първо постни нещо, да дадеш шанс на “читателите” да помогнат в избора 😉
  По едно странно стечение на обстоятелствата се каня (така едно 3 години) да си купя часовник, ама точно както ти го описваш – черен, болд и т.н.

  Едно нещо, по което определено се различаваме е, че ти си навит и на кварц, аз обаче твърдо държа на механика. Точен часовник с кварц “и баба знае”, номерът е точен часовник с механика. И една друга малка разлика – ти си се ориентирал към т.н. часовници за гмуркачи (т’ва щото си от Варна ли ;-)), докато аз по-клоня по към пилотските (много обичам да се возя на самолет).

  Няма да поствам линкове към нищо (по обясними причини :))

 4. AboutMax says:

  Явно с Така и Така харесваме еднакви часовници 🙂 от всички посечени в поста са ми в WishList-a, само този който е избрал не знаех много за него, но преди месец го видях на една витрина. Най ми допадат uhr kraft и K-24 collection – уникален дизайн! За bell ross няма какво да говорим, класика.

  Сега ще ви кажа, за един модел, който е нов и е с уникален механизъм и дизайн. Става дума за Tag Heuer Monaco LS уникален, както с кожена, така и с метална каишка. Но и цената е солена 11 000лв. Въпреки, че в Giulian на един приятел му свалиха 25% от цената за този модел, което си е една доста добра отстъпка!

  Със здраве да си го ползваш и да отмерваш времето!

 5. pro says:

  Пичове, сделката на годината! Ако си падате по такива часовници, с промоционален код “pro50” можете да го вземете за половината пари. Далеч не е моят тип часовник, но далаверата не е за изпускане. Особено с безплатната доставка. И ако има кой да ви го донесе после, направо си е дюшеш.

  Хм, всъщност кодът май важи за всички часовници на сайта. Айде, юруш.

 6. kse says:

  http://titaniumwatchreview.com/
  Pathfinder Titanium ми харесва повече и съм го пипал малко не лоша джаджа е 🙂

 7. alabala says:

  TW Steel за взели дизайнa от Tauchmeister 🙂 http://www.tauchmeisterwatches.com/

 8. flm says:

  Браво за най-добрата жена, най-добрата котка, най-добрия часовник и най-добрия син! 🙂

 9. Лита says:

  честито! 🙂

 10. Марин Здравчев says:

  Здр,

  Тоз голям върток(гледам, че е отличителен елемент за марката), който ще се пада точно където юмрукът се сгъва в китката, не създава ли неудобство?

  иначе интересен час., само точките по рамката и окръжностите по циферблата, които напомнят на нърдски цайси не ми се нравят съвсем

  • pro says:

   Не ми е създавал, но така или иначе отдавна го продадох, беше твърде тежък за евридейка.