Пране на кецове 2.0

17 05 2010 @ 13:39Trackback
Етикети: , , , , ,
Категории: пинизи
happy
5 коментара

Прането на кецове беше един от най-популярните и успешни постинги в SEO отношение в стария блог, макар и резултатите тогава да бяха силно незадоволителни. Обаче независимо от това все някога идва моментът, когато човек решава да повтори упражнението. Настоящите ми контрабандни ebay-ски кецки са почти на две години. И трябва да кажа, че очаквах да се съсипят много по-рано, като се има предвид, че ги нося и зиме, и лете, и в тежки условия, и камънак ритам с тях, а качеството на обущата в последно време спада. Единствената поддръжка, която съм им правил до момента е пране на стелките и външно почистване, предимно с кърпички за кожа или просто парцал с вода. Сега обаче ги набухах всичките накуп в пералнята на режим outdoor, 40 градуса, 400 оборота центрофуга, допълнително изплакване, заедно с един парцал за миене на пода, а после ги суших един час в сушилнята в специалната клетка за обувки. Упражнението доведе до следните резултати:

Най-общо казано всички обуща се изпраха чудесно. Дори подметките им лъснаха, което принципно е доста трудно. 4 чифта обувки наведнъж обаче е ту мъч и проявленията се показаха – всички имаха деформации, а там където краищата на връзките са се притискали в кожата са се образували вдлъбнати дири.

Поука: предполагам нещата зависят и от размера на барабана на пералнята, но за средностатистическа пералня три чифта наведнъж изглеждат като границата на разумното.

Adidas Samba Classic

Adidas Samba

Евала правя на самбичката. Най-добрата обувка от всичките. Нося я нонстоп и не е мръднала. Подметката просто няма друга такава. Обикновено ги изтърквам от задната вътрешна страна, обаче тук почти няма последствия. Все едно съм ги носил месец. И не знам от какво е направена, но не лови грам мръсотия. Поддръжката на самите обущета е супер лесна, понеже са кожени. Една кърпа отгоре и чао. Единствената проблемна зона е велура отпред, който като всеки велур с течение на времето започва да придобива захабен вид независимо от всичко.

Резултатът от прането е, че падна златистият надпис отстрани. И на едната има две дири по велура. Последният се захаби доста, предполагам в следствие на триенето в парцала, който е вълнен и доста абразивен. Определено трябва да го боядисам с тампон, за да се възстанови. Кожата на няколко места се пообели, макар и не много видимо. Стелката няма особено изпран вид.

Nike Cortez `72

Nike Cortez

Честно казано, този Найк, или това Найки, ако предпочитате, беше добра идея на снимки, но не чак толкова добра в действителност. Комбото черна обувка с бяла подметка не е много издържано. Трябваше да е с черна подметка, както беше показано на снимката, но ходи се разправяй с пазарувани по ebay неща. Не ги носих близо година, защото след първото обуване не ги харесах хич. Но после ги подносих и съм доволен. Цялата зима изкарах с тях и евалата им правим. Не са пуснали една капка. Сигурно заради особеността си – супер високи са, като платформа и усещането е доста нетипично. Но пък подметката е мека и кракът потъва удобно в нея. Нямат никакви екстри – стелката е просто парче плат. Няма извивки, няма поддръжки на свода, нищичко. Грайферът отдолу е съвсем обикновен зигзагообразен от-до. Единствената пимп черта е сребристата метална плочка на връзките отпред. И ако трябва да съм честен, причината да ги купя беше поразителната им прилика с този Lugz. Да си го поръчам тогава се оказа мишън импосибъл, та компенсирах.

За зла участ обаче прането ги съсипа. Подметката цъфна отвсякъде – всички слоеве се отделиха. Не че не трябва да се очаква от подобна подметка – Лакая също цъфна предния път. Другото оцеля и като ги заведа на обущар за лепилце ще са като нови и 100% ще ме изкарат и следващата зима.

310 Hurricane The Game

310 The Game

Има доста controversy в тия кецки. Като започнем от името, в което не е ясно каква е правилната подредба на думите. След известно проучване стана ясно, че кецките са Hurricane от линията на рападжията The Game за 310 Motoring. Това са най-малко носените кецки по две причини: 1. неприятно, ама се умирисаха за има-няма пет носения на босо през лятото; 2. направени са от онзи гаден велур-набук-обърната-кожа-каквото-и-да-е-там, който лесно се цапа, но е невъзможно да се почисти. Помня едно парти преди петнайсетина години, имаше една девойчица, дето всички й се лепяхме, обаче не знам защо по едно време реши да си събуе обувките и не е истина просто каква смрад се разнесе! Е, подобна смрад генерира и 310-то, но сега поне вече знам, че причината е по-скоро в кожата и може би начина й на обработка. Миризмата е много специфична. Не може да се премахне с никакви шолове, молове и други препарати за освежаване, убиване на бактерии и прочие. Нито изчезва като се оставят няколко дни на слънце на балкона – нещо, което обикновено помага срещу миризма от гъбичен вид. И след първите десетина носения в общи линии приличаха на гъз. Обаче! Са кецките с най-удобна и мека вътрешност, които съм имал някога. Супер комфортни и приятни за носене и на босо и с чорап.

Прането доста им се отрази. Вярно, петната излязоха почти на 100% и подметката се изчисти нелошо, но цената за това не е малка. Боята им поизпада и сега са с лек петнист оттенък. И кожата отзад и набука се поизтъркаха на места, като на някои от тях пораженията са дълбочки. Освен това явно са и пуснали, защото вътрешната им част се оцвети в жълтнаво. Най-лошата новина обаче е че миризмата остана.

Etnies Calli Vulc

Etnies Calli

За този Etnies вече знаете. Не беше нужно да го пера, за да му цъфнат подметките. За голяма изненада прането не ги довърши. Напротив, сега изглеждат все едно съм ги купил миналата седмица. Имат няколко леки джезгийки отпред, но в общи линии това е. Не че ще ми промени мнението повече да не инвестирам в марката.

 1. 8bit says:

  аз съм фен на кортеза, не знам колко си го носил ма моя е на гъз за 3 месеца. целия надран и за нищо не става, въпреки това иам странното усещане че тва му е целта – да стане на гъз ала конверс демидж стил. нося го на мекица.

  иначе и да го пера и да не го пера целия е надран, то няма грам протектор и както ти се изрази няма поддръжки на свода и нищо не го пази като слизаш по стълби.

  но е мн як

 2. Katz says:

  Впечатленията ти от Самбата потвърждават моя опит с Адидас от последните години — обувките им са здрави. Имам Superskate, Lightspeed Feather и AdiTennis на съответно малко над две, малко под две и една година. Единствено последните като най-любими и -носени имат по-сериозни щети в рамките на поносимото (захабявания на плата при сгъвките, скъсване по обшивките около глезена, леко разлепване на гумата отпред). Наскоро си взех и един Forum, който още не съм носил, но също очаквам да бъде железен.

  Прал съм Лайтспийда (веднъж) и Тениса (около три пъти). Ползвам щадящата програма на пералнята на най-ниската температура и без центрофуга. Пускал съм ги с постелки за под, яке и дори раница.

 3. Данич says:

  Teя Sambа са за футбол в зала. От там подметката ще да ти се струва здрава при положение че само се разхождаш с тях..

  друг +…ако случайно някоя заблудена топка отскочи до теб, можеш да я върнеш на хлапетата с мазен фалцов удар 🙂

 4. none says:

  Данич ги е анализирал много добре – Самбата са за футбол, стават не само за зала – и на изкуствена трева се държат идеално. за това и цената им не мръдва от много години, а като здравина надживяват повечето улични модели.

 5. Misanthrope says:

  Много им е 40 градуса. Моят опит с пране на обувки (а аз пера не само кецки в пералнята), е че за кожа максимума е 30 градуса. Пускам ги заедно с постелките за баня и стават супер. Не съм ги въртяла в сушилнята до сега, обикновенно ги опвам на слънце да се сушат.