Някои наброски относно актуални хранително-вкусови продукти

23 01 2013 @ 12:19Trackback
Етикети: , ,
Категории: иедени и пиени
hungry
17 коментара

храни

Новата опаковка на млеката на Frezco е веднъж. Смелата цветова концепция на четириипетицата ме грабна одмах, а тумбестите кофички са много добра идея. Все още киселото мляко с най-добра опаковка. Вярно, шрифта на самия надпис Frezco малко дразни и като че ли не е точно подходяща комбинация за другия, който е страхотен, но дори така не ми вади очите. Вкусовите качества са ясни отдавна. Очаквам с нетърпение да сменят опаковките на кашкавала и сиренето с равностойни на тези.

Не че съм голям ракиджия, ама напоследък редувам – една бутилка уиски, една някаква нова ракия. Този път ракията се оказа особена. Вътре има втъкната десет санта дълга люта чушка, а вкусът е супер уникат. Пил съм водка Перцовка, ама това като че ли ми допадна повече. Остава едно общо усещане, все едно пиеш леден лют зехтин. Жегата не удря веднага, а се разлива в рамките на секунди и е с джакпот – остава да пари дълго след това. Но много, много приятно.

Лютениците са голям хуй. Всичките са джипкани с модифицирано нишесте, скорбяла или поне картофено пюре. Трета година Велика остава най-добрата магазинска лютеница, която съм открил. Тази обаче ми привлече вниманието с етикета си. Откъдето и основните проблеми с нея. Не обичам да ми се говори императивно и назидателно, щото леко се газирам. И понеже когато някой говори по този начин е добре да има покритие, реших да видя дали в този случай такова има. “Така, да!” е марка. Нещо като “Хармоника”. Демек изкупува на едро неетикетирана продукция от разни малки производители, шиба си собствените етикети и продава. И още от старта продуктовата им гама е бая богата. Което моментално прави твърдението “направена както трябва” първо супер глупаво, защото никой от екипа им не е седял лично да я бърка, за да знае как точно е направена, второ подвеждащо. “Направена от качествени суровини” е друга безсмислена глупост. По кой точно критерий суровините са качествени? И как знаете кое за мен е качествено? До тук сте -3 точки за куц маркетинг. Но да се върна на императивния тон. Той ме кара да си представя следния диалог:

– Нашите продукти се правят от супер качествени продукти и както трябва. Не са като другите боклуци на пазара.
– Така ли ма, кифло?
– Така, да!

“Така, да” е нещо, което само фръцната кифла между 20 и 30 години с големи амбиции и ебаси егото може да изцепи. И всичко това случайно или не адски ми прилича на новата био детска кухня ЗеЛео, която също вади подобни тежки лафове и претенции.

Вкусово погледнато лютеницата не е кой знае какво. Има да измине още много път до Велика. Липсва сладостта на пиперките и опушеността на патладжана, а по-скоро се усеща кисело от доматите. Седи рядка и недоварена. Тъй че само с кинти и намахан етикет не става, пичове и определено няма да препоръчам този продукт на който и да било. Дано другите ви да са по-добри. И дано наистина се правят така, както твърдите.

 1. I love to hate my PC says:

  Така де!

 2. Боби says:

  За ракиите: не съм пил добра купешка ракия, с леко изключение на Бастуните на Тодор, офф. Която беше нещо в стил 25 лева литъра, последно преди години. Като знам схемата (40% отстъпка, поне 20% опаковка, поне 10% реклама) не вярвам, че по-евтина купешка ракия може да е истинска. Даже и 25 малко ми се вижда. Предвид, че хубава домашна (2х дестилат, ректификатор, бъчва и тн) е поне 12-15 лв литъра.

 3. МММТц says:

  “фръцната кифла между 20 и 30 години с големи амбиции и ебаси егото”
  a.k.a. среденостатистическа студентка в специалност реклама или PR

 4. Туй в дългата шишичка ми харесва как изглежда, нищо че адаша е скептичен. Ще се пробва, стига да се намира тук.

 5. JD says:

  Изсипали са се от модернизъм в дизайните и на трите. Никакво доверие не могат да спечелят Тва Фрезко ли е Фризко ли е, е бахти бранда майна! Компания за фрези и стругове бива, за фризери също, ама мляко… и тоя шрифт като от некой олдтаймър шевролет или неон на боулинг мяза като име на гърба на играч от Ню Йорк Янкис – сиреч асоциациите са безкрайни доколкото изключват най-вече киселото мляко. На лютеницата ми харесва маслинено-зеления цвят и изгорелите лъжици, но “Така Да” е бранд тип “Да бе, да!” който така и не порастна повече от магазин за килоти и жарсяни потници. Пълна кретенщина – нуждае се от преразхождаща реклама, както и Фризко бай дъ уей. Ракията копира Перцовка и Немироф с мед и люта чушка в модерния етикет няма загатване за традиции както и се очаква от продукт копиращ чужд продукт.

 6. Павлин says:

  Абе Боби как ги сметна тия 12-15 лева за литър домашна ракия ? Някой ракиджия яко те е усукал ми се струва. И стига с тая Перцовка бе абдали, перцовката е водка, къде ще ми сравняваш водка с ракия ?!? Ако под лютото не усещаш какво пиеш, значи не е за теб тая напитка !

  • Боби says:

   По толкова се продава и не остава. Говорим за минимум две дистилации, читава техника, без пластмаси, без захар, разбиране на процесите, акациева и дъбова бъчва за поне 6 месеца. Отделно аз самият съм ракиджия любител с малко 120 л казанче, изпълнен с голямо недоверие към заобикалящия свят. Та така за усукването.

   • Павлин says:

    А гроздето го берат девствени самодиви по пълнолуние ? Това ше да е био ракия 🙂

    Да тръгнеш да вариш ракия без захар е глупаво, само заносваш матряла. В бъчва ракията стои максимум 2-3 месеца, да не говорим, че същия резултат се постига със шепа чипс. Бакърен казан с колона стига като техника. Резултат : 6-7 лв на литър. Максимум 8 ако ти е скъпа захарта и си купувал скъпо гроздето. Падаш на 4 лв за сливовата.

 7. Blake says:

  Понеже спомена Хармоника – миналата седмица си купих хипер-мипер-супер-дупер-натурално-био-кисело-мляко-със-сок-от-бъз – еми дотам бях с марката, за 10 минути такива зверски киселини ми докара, че трябваше да пия 2 ранитидина да замажа горе-долу положението… това при все, че стомаха ми е от железните, и знае и две и двеста…

 8. Borju says:

  Охооо… Страхотно!

 9. I love to hate my PC says:

  Интересно ми защо след това http://ohsassy.com/topic/бя.....рова/
  купуваш (и предполагам) консумираш мляко?

  • pro says:

   Лично моята консумация на мляко е минимална и се изразява в правене на айрян от време на време. И като цяло домакинството ни консумира ~1 кофичка седмично, 90% от която е за малкия, а 50% от тия 90% отиват в боклука след като ги наблъска с кой знае какво и откаже да ги яде после. Прясно мляко не консумирам въобще, освен два пъти годишно под формата на палачинки.

 10. Иван Димитров says:

  offtopic

  Човек от сума ти време вече чакам Отматричване 2.0 , редовно проверявам и нема и нема публикуване. Зех да губа търпение вече 🙂

  • pro says:

   Извинявам се за което. Sassy за момента остава на заден план, докато се фокусирам върху единствената си цел в следващите 6 месеца – да успеем да си пуснем играта. Като видя малко въздух, темата ще продължи. Има толкова драфтове на сериозни теми там, че просто е ужасно да си спомня 🙁

 11. UncleM says:

  Офф топик ама случайно да играеш още Eve online? Би ми било интересно да направиш пост за това.

 12. Момчил says:

  Така да е всичко друго, но не й лютеница. Някаква преварена каша, която магически са успели да й създадат вид, че е на едри парчета.