Морска одисея 2010

13 07 2010 @ 10:07Trackback
Етикети: , , , , ,
Категории: пътепис
energetic
12 коментара
Публикацията е разделена на страници: 1 2 3 4 5

Гибралтар

Пътешествие с кораб

Още с пристигането беше ясно, че времето не е като хората. Бяха необходими два часа за да се паркираме. После започнаха да пердашат зверски вълни и с госпожата решихме, че няма да слизаме на екскурзия. Вместо това се качихме до десетия етаж да погледаме отгоре, докато поривите и гадния ситен дъжд не ни прогониха вътре.

Танжер

Пътешествие с кораб

Пристанището в Танжер беше затворено заради лошото време и продължихме направо към Казабланка. Ей, братко, ква вълна ни пра, не е истина. Такова клатене, такова чудо. Много беше трудно прав човек да запази равновесие. Яко се запритесних по едно време. И положих нечовешки усилия и всички познати ми методи, за да удържа вероломните позивни.

Казабланка

Пътешествие с кораб

Казабланка e heavy ориент. Във всеки един смисъл. С беднотията, нахалството, просяците, уродите и мръсотията.

Пътешествие с кораб

Пътешествие с кораб

Пристанищната зона просто чупи глави. Но по-нататък нещата не се оправят, напротив. Всичко е съсипано – дори новите сгради са с падаща мазилка, плочките по улиците са избушени, а по тротоарите са пръснати огромни купчини боклуци, които някой минувач с костюм подритва, за да се съберат заедно.

Пътешествие с кораб

Пътешествие с кораб

И тъй като това не е достатъчно, малките улички и сокаци смърдят на пикня и трябва много да внимаваш да не цопнеш в локвичките по тротоарите. Няма такава гнус.

Пътешествие с кораб

Пътешествие с кораб

Обаче понеже мароканците са пичове, вместо да оправят всичката тая лайнарщина, взели, че вдигнали втората по големина джамия в света на стойност, ако добре помня, 700 милиона долара. Знаете ли какво му се вика на това? Ебати олигофренията му се вика. Ама всеки си заслужава дереджето.

Пътешествие с кораб

Може да живеем в лайна, може да не сме мръднали и на милиметър от независимостта през 56-та, ама палата на царя треба да е със златни врати. Обърнете внимание, че историята много прилича на тази на ЮАР. Освобождаваме се от злите бели потисници, пауър ту да пипъл и… кур, батко! Може да сме свине, ама сме истински, дето имаше една песен.

Пътешествие с кораб

Полицията и военните не могат да се снимат под заплаха от директно набухване в дранголника. И няма тън-мън. Едва отървахме фотографчето на кораба.

Пътешествие с кораб

Пътешествие с кораб

Пътешествие с кораб

Интересен беше фактът, че повечето жени всъщност не са забрадени, тъкмо обратното – пички с къси полички карат готини колички. Зверски много жени с кайени, мерджани, бентлита и всякакви други шокиращо не на място в цялата гнус марки. Оказва се обаче, че Казабланка не е само пикня и ПЧН. Там също има шейхове и други богати гадове, които живеят в съответните богати квартали, където нещата изведнъж коренно се променят – къщите стават бели, огромни, с футуристични форми и поддържани градини. Лошото е, че на зажаднелият за ориент турист се показват нещата от натюрела, което сигурно при някои води до желание да се върнат пак, но всеки има право на своята доза олигофрения.

Публикацията е разделена на страници: 1 2 3 4 5
 1. Боби says:

  От РССа не става ясно, че има страници туй ми ти блогиране… Щастлива случайност, че кликнах без да искам на заглавието…

  • pro says:

   Хм, хич не знам има ли чалъм да се модифицира това… ще се разтърся, мерси за инфото.

  • Hisui says:

   “В Марсилия също така сервират рибена чорба с хуй (huile). Хуят е местната чеснова майонеза.”

   Аве малоумник,
   първо huile изобщо не се чете хуй, най-малкото защото на френски този звук “х” го няма, а се чете “юил” и второ huile означава олио!

   Това е все едно да напишеш “In Bulgaria, the wine is served with siren (сирене)”, би пожънал същия успех.

 2. билката says:

  Обаче уличните лампи на четвъртата казабланкина снимка яко ме кефят, едни такива наклонени цветя… дори леко парижко арт деко го имитират (макар всъщност според разните изсотии на изкуството да е наобратно;)

 3. Nikola says:

  Дай едно “executive summary” – би ли повторил примерно / в този му вид / друга компания?

  • pro says:

   Не съм сигурен, че бих повторил, дори с MSC. Не и нещо по-дълго от 4-5 дни. И много ще внимавам какви забавления се предлагат.

 4. Katz says:

  Ей, голям смях пак. Обичам ги тия пътеписи! 😀

 5. Ние с Веси миналата година бяхме на круиз на MSC с MSC Fantasia. И аз исках да пиша за него всеки ден, но… получи се само това http://blog.doncho.net/?p=890. Иначе като гледам корабчето ви, малко мизерно наистина изглежда. Мисля, че сериозно обаче бъркаш бройката на пътниците, MSC Fantasia е 16 палубен, и пак беше далеч по-малко от 7000 човека пасажери.

  Сега, като ти чета пътеписа, ми се ще и аз да бях упорит като теб и да си водя бележките тогава, и да пиша, да пиша… 🙂

 6. JD says:

  Blagodarya ti che spodeli. Kakto se opasyavah tozi vid atrakciya ne e za men i tova se e potvyrdilo oshte s opashkata za kachvane na koraba “Всяка атракция за която има половин километър опашка е дебилоориентирана защото повечето хора на света са олигофрени.” Kogato v miami vidyah Carnival Glory i brat mu bliznak vmesto da se plesnem po cheloto shteh da viknem boata – tolko me pognusyava konveirniya turizym. Mojesh li da si predstavish kolko taini i vylshebni mestenca ste izpusnali vyv vsichki tiya gradove, samo zashtoto ne stavat za golemi masovki.

  sori za maimunicata ma ne se sdyrjah
  kakto vinagi – kefesht stil

 7. none says:

  Генуа, брат, иначе отново радваш.

 8. Виктор says:

  Чудесни снимки, панорамни и паранормални! Малко “на тъгадък”явно сте минали през медитеранеото, или поне така изглежда пътеписа. Относно чуденето защо нашите “таксета” карат Хюндай, а не Тойота приус, причината е че на Приуса батериите са ел.мотора издържат 8 години и после чао – без него не става, тежи, а бензиновия “събрат”е хипер льоляв – 1,3 с 70 коня…А, да, батериите на Приуса, дето ще ги смениш най-много след 8 години, струват към 6000 евро. А и колата има вид на не много здрава “пластмасарка”, не вдъхва впечатление за БТР -ска здравина както Хюндай Соната например. А от Хюндая по- здраво за същите пари няма.