Морска одисея 2010

13 07 2010 @ 10:07Trackback
Етикети: , , , , ,
Категории: пътепис
energetic
12 коментара
Публикацията е разделена на страници: 1 2 3 4 5

Барселона

Пътешествие с кораб

Барселона е просто da shiznit! Одмах бих стегнал куфарите за там. Невероятен град. Огромни, широки булеварди, пространство, въздух, народ. 2 милиона, по-точно. С околностите стават 4. Всички сгради на уличните ъгли са скосени. Така кръстовищата стават осмоъгълни. Измислено е толкова гениално, за да се използва максимално дневната светлина. Има и второ следствие – скосеният ъгъл осигурява и няколко паркоместа.

Новата част е проектирана на кутийки – всички улици и булеварди са перпендикулярни и оформят ама баш баклавички. Единственото изключение е така нареченият диагонален булевард, който, както се сещате, върви на чомпек през всичките баклавички и е вторият по големина в града.

Такситата са оцветени в черно и жълто и е много трудно първата ти асоциация да не е с търтей. Интересното при тях е, че имаше адски много приуси. Което ме накара да се замисля защо нашичките предпочитат да броят толкова пари за някакъв насран Хюндай, а не за Приус? Не се ли предполага, че приуса излиза по-евтин за експлоатация, още повече пък при засилена такава?

Пътешествие с кораб

Паркът Гюел не е лош. Историята е малко тъжна и по-скоро показва как една добра на звучене идея може да се окаже пълно финансово фиаско, когато не се съобразят някои важни фактори. Накратко, един от местните благородници вижда как хората откачат по сградите на Гауди и купува огромен терен в покрайнините, с идеята да продаде после отделни фамилни парцели на заможни фамилии, върху които Гауди да построи фамилна къща за всеки купувач в безумния си стил. Обаче желаещи да купят парцел няма. Всъщност, само един. За другите локацията е твърде отдалечена от центъра и събитията. И проектът се увенчава с финансов фейл. Години по-късно общината откупува парцела и го превръща в днешния парк, където всеки фрийк може да се пльосне в очакване на някой лев.

Недостатъкът на Барселона са джебчиите, за които се предупреждава навсякъде. В парка е пълно с тях, предвид огромната пъстра палитра тъпи туристи и блъскането, което настава. Дръжте си всичко във вътрешните джобове.

Пътешествие с кораб

Много са популярни тия образи, дето седят на кутии и не мърдат. Имаше ги във всякакви разновидности. С глави, без глави, с тела, без тела и прочие.

Пътешествие с кораб

Саграда Фамилия трябва да бъде завършена през 2023, но нещо няма да е читава. Защото има фундаментална разлика между онова, което Гауди е направил и това, което сега се довършва. В сравнение с неговата част новата (на снимката) е някакъв абсолютен ташак, а входът, който е готов, забравих му името, просто на нищо не прилича. Тоест прилича. На някакъв жалък социалистически монумент. Супер зле. Все едно от едната страна виждаш оригиналът, а от другата е някакво нескопосно копие-менте. Но какво ли разбирам аз от архитектура, я.

Аликанте

Пътешествие с кораб

Аликанте е някво измислено курортно градче, в което няма нищо интересно. Когато тръгнахме да го обикаляме към 9 и половина беше мъртво. Ама мъртво. Джан-джун няма. Ни кола, ни човек, ни дявол. Все едно сме в пост-апокалиптичен филм.

Пътешествие с кораб

Пътешествие с кораб

Пътешествие с кораб

Час по-късно взе да се съживява, но многобройните празни помещения по улиците свидетелстват за сериозна криза. Голямата гордост е крепостта над града, от която има известен изглед, но за мен лично нямаше абсолютно нищо интересно за гледане.

Пътешествие с кораб

Населението изглежда е силно религиозно, защото по стечение на обстоятелствата бяхме там на великден. Улиците се затвориха и се появи едно шествие с епископи и разпънати исуси, да си ебе майката.

Публикацията е разделена на страници: 1 2 3 4 5
 1. Боби says:

  От РССа не става ясно, че има страници туй ми ти блогиране… Щастлива случайност, че кликнах без да искам на заглавието…

  • pro says:

   Хм, хич не знам има ли чалъм да се модифицира това… ще се разтърся, мерси за инфото.

  • Hisui says:

   “В Марсилия също така сервират рибена чорба с хуй (huile). Хуят е местната чеснова майонеза.”

   Аве малоумник,
   първо huile изобщо не се чете хуй, най-малкото защото на френски този звук “х” го няма, а се чете “юил” и второ huile означава олио!

   Това е все едно да напишеш “In Bulgaria, the wine is served with siren (сирене)”, би пожънал същия успех.

 2. билката says:

  Обаче уличните лампи на четвъртата казабланкина снимка яко ме кефят, едни такива наклонени цветя… дори леко парижко арт деко го имитират (макар всъщност според разните изсотии на изкуството да е наобратно;)

 3. Nikola says:

  Дай едно “executive summary” – би ли повторил примерно / в този му вид / друга компания?

  • pro says:

   Не съм сигурен, че бих повторил, дори с MSC. Не и нещо по-дълго от 4-5 дни. И много ще внимавам какви забавления се предлагат.

 4. Katz says:

  Ей, голям смях пак. Обичам ги тия пътеписи! 😀

 5. Ние с Веси миналата година бяхме на круиз на MSC с MSC Fantasia. И аз исках да пиша за него всеки ден, но… получи се само това http://blog.doncho.net/?p=890. Иначе като гледам корабчето ви, малко мизерно наистина изглежда. Мисля, че сериозно обаче бъркаш бройката на пътниците, MSC Fantasia е 16 палубен, и пак беше далеч по-малко от 7000 човека пасажери.

  Сега, като ти чета пътеписа, ми се ще и аз да бях упорит като теб и да си водя бележките тогава, и да пиша, да пиша… 🙂

 6. JD says:

  Blagodarya ti che spodeli. Kakto se opasyavah tozi vid atrakciya ne e za men i tova se e potvyrdilo oshte s opashkata za kachvane na koraba “Всяка атракция за която има половин километър опашка е дебилоориентирана защото повечето хора на света са олигофрени.” Kogato v miami vidyah Carnival Glory i brat mu bliznak vmesto da se plesnem po cheloto shteh da viknem boata – tolko me pognusyava konveirniya turizym. Mojesh li da si predstavish kolko taini i vylshebni mestenca ste izpusnali vyv vsichki tiya gradove, samo zashtoto ne stavat za golemi masovki.

  sori za maimunicata ma ne se sdyrjah
  kakto vinagi – kefesht stil

 7. none says:

  Генуа, брат, иначе отново радваш.

 8. Виктор says:

  Чудесни снимки, панорамни и паранормални! Малко “на тъгадък”явно сте минали през медитеранеото, или поне така изглежда пътеписа. Относно чуденето защо нашите “таксета” карат Хюндай, а не Тойота приус, причината е че на Приуса батериите са ел.мотора издържат 8 години и после чао – без него не става, тежи, а бензиновия “събрат”е хипер льоляв – 1,3 с 70 коня…А, да, батериите на Приуса, дето ще ги смениш най-много след 8 години, струват към 6000 евро. А и колата има вид на не много здрава “пластмасарка”, не вдъхва впечатление за БТР -ска здравина както Хюндай Соната например. А от Хюндая по- здраво за същите пари няма.