Коледария, защо?

14 12 2009 @ 12:37Trackback
Етикети: , ,
Категории: невероятната българия
confused
7 коментара

“20 минути сигурно ще са достатъчни да го разгледаме” – помислих си аз преди да тръгнем. “Дайте да зарадваме масите, на тях не им трябва много, пък са двигателната сила на обществото” – си е помислил онзи, който стои зад идеята за Коледария.

Така нареченото коледно изложение се обикаля за точно три минути и е подчинено на отдавна доказалата се като работеща максима – ядене и пиене за народа и Деси Слава за козметичен нюанс. На входа има щандове на Нескафе, Бони оборот и два… такова… лаунджа за цигари (?!?) – един на Кемъл, един на, ако не се лъжа, Мерилин. На двете места има някакви дивани, но каква им е идеята, като се има предвид, че температурата е минусова, нямам идея. После има щанд за домакински простотии – тенджери и тигани. И последното даже не запомних какво е. Това е вън.

Вътре в халето е друга работа. Отдясно има дълга секция с ядене и пиене, в центъра и вляво са щандове за занаяти (?!?) – медени и глинени щуротии, като за да е по-колоритно и натюрел, така, по пода са пръснати бали сено, което вече се е поразпиляло и посетителите газят хубавичко в него с мокрите си обущета. Трябват само кравешки и конски лайна, за да е колоритът съвсем истински, но поне кучешки няма да липсват. До вратата има някаква синкава п-образна маса с табела “рецепция” (?!?).

Втората половина от халето е заета от дървени маси и пейки, а накрая има естрада, където би трябвало да пеят жанрово разнообразни изпълнители и да се играят пиески. Мястото се пръска по шевовете, а масите до една са заети от щастливи хора. Народът обича да е на маса. Особено по Коледните празници. И му е готино, че сега вече има причина да слезе от Дружба 2.

Ако бяхме чукчи и трябваше да ви обясня разбираемо какво е Коледария, щях да кажа: Виждали ли сте коледна Виена (или която и да е друга евро столица)? Е, няма нищо общо.

 1. Bloodymirova says:

  А обесените ангели видяхте ли ги 🙂 На мен това ми беше достатъчно, че да не вляза вътре.

 2. За 190 000 лева толкова! 😀

  Майтап си правя, нямам идея колко пари са дали – може и повече да са… 🙂

 3. Михаил says:

  Страшна работа ни е “коледното настроение”… Сигурно и в мюсюлманските страни е по-коледно, тука си е е***о майката…

 4. Кра says:

  Криза, баце! Или както се пееше в едно парче “няма вече джипове, джетове…” В Пловдив пред Централна Поща, Коледния базар/пазар/не-знам-си-кво е също подобна скръб за разлика от мин.година. Тогава поне имаше ледена пързалка – дефицитна радост за народ по нашите места. А сега само 2 будки с кебапчета и греяно вино и една със бонбони/ядки/семки/локум със съмнителен произход.

  • Misanthrope says:

   Е, че то това си е направо истински Weinachtsmarkt с Gluehwein….

   • Кра says:

    Е, да – има и Gluewein, ама не това е въпроса. Всичко изглежда като сковано набързо и прилича на сергиите на битака от едно време. Абе някак няма я атмосферата. То може би и търговците са отговорни за тази атмосфера(т.е. за липсата й). Абе всичко изглежда като “отбий номера”, а уж кмета каза че тая година щяло да изглежда като Коледните базари в Западна Европа. Аз не съм бил там, ама това хич не ми прилича на Западна Европа.

 5. беров says:

  Много на място дойде класиката за чукчите. Ниастина трудно може да се направи по тъпо нещо. Особено се “накефих” на оградите около т.нар. шатри тип футболен мач – липсва само пропусквателен режим.