Коктейл “Who’s your daddy”

10 06 2009 @ 17:54Trackback
Етикети: , , ,
Категории: иедени и пиени, труд и творчество
thirsty
Безинтереснo

Бирен коктейл

Едно от нещата, които знаете със сигурност за мен от преди е, че обичам и пия като хамав бира. Но напоследък след фундаменталния си извод, че бирите с алкохолно съдържание ≥5% ми действат зле, а и с настъпването на летните жеги, заради които от кола на обед ми се драйфа, а след 3 бири вечер сутрин не мога да отлепя, започнах да посръбвам безалкохолни бирички.

Безалкохолните бири обаче имат един основен недостатък. Не са бири. И вкусът им не е тъмън. Ако можеха да докарат вкусът, който обичам, изобщо повече нямаше да пия бира с нормално алкохолно съдържание. Но те нещо не могат. Или поне предлаганите в България не струват. А с чиста съвест мога да твърдя, че съм опитал всяка, на която съм попаднал по магазините. Другият основен проблем е, че на пазара липсват и така наречените бири със слабо алкохолно съдържание, които нито са нормални, нито безалкохолни и се връткат между 2 и 3%. Те биха ми влезли дюшеш направо.

И ето ти парадокс – от къде да взема нещо с вкус на бира, което е с по-слаб от нормалния градус? Но всеки парадокс има решение. И тук на помощ се притече техническата мисъл на хранително-вкусовия гуру Борисов, която никога не се е съобразявала с това кой алкохол с какво се комбинира и с какво е кощунствено да се меша.

Рецептата за дзен питието е следната: облъсквате едно хубаво на едри парчета 3-4 големшки кубчета лед. Хаквате ги в голяма чаша за червено вино, или ако имате халба с подобна форма. Заливате ги със сок от лимон или лайм – първо полека, после можете да добавите, ако не ви стига. Пълните чашата до половината с любимата си бира, в този случай Туборг. Доливате с безалкохолна бира, в този случай Клаусталер. Енджой дъ сайлънс.

Tip: пийте бирата си в широка чаша – ароматът изведнъж добива нови измерения. Почувствах се тъпо, когато ми поднесоха веднъж ракия в чаша за коняк, но после оцених подобаващо иновацията. И изобщо – ебете му майката на етикета, когато не се налага да го спазвате – доста усещания се губят покрай гипса му.

p.s. не съм сигурен дали при алкохола формулата за процентното съдържание е точно а – б = в, но определено резултатът е по-слабо алкохолен.