Избор на радар детектор 2018-2019, джамъри

07 09 2019 @ 16:12Trackback
Етикети: , , , , , , ,
Категории: пинизи
blank
24 коментара

ПОСТЪТ ВСЕ ОЩЕ Е АКТУАЛЕН, НО ВИ СЪВЕТВАМ ДА ПРОЧЕТЕТЕ НОВИЯ
>>> Избор на радар детектор 2020-2021

Този пост седя на драфт една година, но сега реших да го допиша и да ми се махне от главата.

Новина от август 2019: според непублична информация Beltronics вече не съществува, ъпдейтите са прекратени и в момента е много куца идея човек да си купува техен модел.

Преди година продадох русначето. Причините са комплексни. Всичко започна с изваждането на новия им модел Sochi Z с ANTI-CAS, което на едно принципно ниво, казват, филтрирало сработванията от дистроници и алибали. А да си го кажем честно, Monaco-то на магистрала бая сработваше от новички маздички, аудита, беемвенца и т.н. Та викам си екстра, ще купя тоя новия модел и ще рахатясам. Обаче минаха няколко месеца, аз междувременно попитах ребята, абе какво се случва с тая база за Болгария, тия няколко пъти ми казаха да, да, ше има, аз нонстоп ъпдейтвах и никога нищо не се случи. Накрая ми казаха виж сега, обещахме, че ще има, но нямаме ресурс, покрай новия модел бяхме твърде заети и не знам кога ще включим България. Викам найш кво, ей така се губи кредибилити в потребителя, всего хорошего и аре кой откъде е.

Минаха два-три месеца, ама като знам какви са курви милиционерите в наше време и как вече в гъза на слона биха се навряли, за да те хванат с 10 км превишение, та да не са капо, почна нещо да ме гризе. Обаче ситуацията на българския пазар грам не се е променила и грам нищо ново няма. Затова викам като ще е тъй, па ще взема от другите русначета, които са с много по-адвансд платформа на думи – StreetStorm. И им пиша ребята, Болгария имате ли планове да добавите в базата и те директно си ми казват не и с това руската ми сага приключи тотал.

И си викам бе аре майната ви на всичките, взимам си добрия стар Whistler и приключвам. Обаче сме толкова тъпа държава, че не можеш да си купиш топ модела Pro-93GXi. За сметка на това един пич в OLX продава втория по височина модел в продуктовата линия GT-468GXi. И волю-неволю, се видях принуден да се задоволя с него за около 9 месеца.

Whistler GT-468GXi накратко

Още на пръв поглед се вижда, че детекторът е значително по-масивен и тежък от русначето. Вакуумчетата за стъкло също са значително по-големи, предполагам за да издържат тежестта. Изработката е солидна от тая популярна в последните години пластмаса с леко гумирано усещане. Интерфейсът е добре познат за марката, там изненади няма – работи се интуитивно и лесно. Настройва се за 2-3 минути, от там нататък всичко е автомат.

Базата с БГ камери е що-годе ок. За пътуването от Пловдив до Варна имаше половината стационарни камери по пътя, в градовете е доста по-добре.

Това е най-тихия детектор, който съм имал в живота си. И за добро и за лошо.

Толкова е тих, че няма нужда да се излиза от магистрален режим в града. Фотоклетките почти не ги вижда, ако ги вижда ги филтрира, 85% от дистрониците и другите тъпни ги филтрира на мига и показва само FDSR да си знаеш, че изолира сигнала, останалите 15% първо изпищява 1-2 пъти докато се усети, че е фейк и тогава показва FDSR. Не можах да повярвам на фона на това какво пищене пищеше русначето по магистралата. Градския режим, дори онзи, който не изккючва X банда така са го направили, че при сигнал прави само тъдът, не почва да се дере като ненормален. Което за мен лично е супер. Отделно има автоматично мютване под определена скорост, нещо като автоматичното изключване на радарната част в русначето.

А, да, хваща триногата.

И горе-долу това е всичко хубаво, което ще кажа за него. Сега лайната.

Както казах, тишината е и за добро и за лошо. И това е първо защото ъгълът му на засичане е супер тесен, нещо което знаех от стария си Whistler, но допусках, че за 10 години са променили и второ защото

камерите на киите изобщо не ги вижда. Имам предвид изобщо. Никога.

И може би щеше да е добре за покупката, ако бях видял предварително, че Ка диапазона му почва от 34GHz и просто да не го купувам.

Отделно сработва на толкова къса дистанция, че работата му е направо безсмислена – ~100 метра и то на Х, който би трябвало да го вижда от майната си. Така веднъж на слизане от Ришкия проход, ако не ми беше мигнал един колега, щях да се наям на хой като стой та гледай, понеже мангалите се бяха скрили зад един дувар в едно деренце и че писна, писна, ама като стигнахме точно пред тях. Статичните камери обикновено ги вижда на разстояние от около 10 метра. Няма да правя дори коментар по темата, в редки случаи в зависимост от подредбата на господните ташаци в правилния джоб и други вселенски презантимани, ги е виждал на 100-200 метра. Биещите в гръб, то се знае, не ги вижда до момента на преминаването. Няма такава жалка чувствителност.

Поевтиняването на производството се усеща в това, че в перископите вече е монтирана една лампичка, вместо индивидуални за всеки. Така десния перископ, където е лампичката, може да се каже, че се вижда, левия обаче е някакво бледо петно. А през деня перископите и без това въобще не се виждат.

Режимът dark на теория е интересен и карах едната нощ от София до Пловдив на него, но за жалост на практика е супер безсмислен. Идеята му е, че държи всичко угасено до наличието на сигнал. Ако сигналът е фалшиво сработване от типа на FDSR, светва екрана за секунда и го изгася пак. Но при мен екрана на случайни интервали си се светваше от нищото, без звукова или друга индикация и си седеше светнат с минути, което честно казано е доста дразнещо и човек по-добре да си кара в dim.

Докато закачи GPS-а, може да ти се отели вола. Говорим за 30 минути търсене на сигнал явно от дълбините на космоса и то при последно пускане преди 24 часа. Вие ебете ли се бе? Имал съм случаи, в които намира сигнал и за 15-20 минути, ама са били божа работа.

Та в общи линии имахме една love/hate връзка, в която:

+ изключително тих
+ FDSR и TFSR филтрирането работи отлично
+ хваща триногата, ама кел файда

– рехавичка база
– супер тесен ъгъл на засичане
– сработване на твърде късо разстояние
– никакво сработване на киите
– липсва auto dim
– липсва глас (не съм сигурен дали това е минус всъщност)
– джипиеса закача мега бавно
– перископите не се виждат през деня
– dark режима е малоумен

Оценка: 2.5/5

И така тази сага също приключи с пускането на безполезния уред за продажба. След всички експерименти до тук съм малко на кантар накъде да отида при следващата покупка.

От опититие до тук става ясно, че парите дадени за среден и нисък клас техника в нашите условия явно са пари на вятъра.

Което оставя реално твърде малко избори, но и въпроса дали парите за висок клас техника ще са оправдани. И понеже за момента не мога да си отговоря на този въпрос, по всяка вероятност ще си почина известно време преди да купя нещо ново или да препоръчам на когото и да било каквото и да било.

Изкушавам се да тествам и Pro-93GXi, но цената е твърде висока – ще стъпи на около 450 лв, а въобще не съм убеден, че ще предложи правопропорционално подобрение в работата или дори някакво изобщо. Още повече, че на тия пари ще стъпи и нещо, което отдавна гледам – Uniden DFR7. Проблемът с Unden-ите е, че са само за Щатите и нито ги продават в Европа, нито много им е зор да отговарят на подобни запитвания или да добавят евро честоти. Въпреки всичко, докато се занимавах с тия главоблъсканици, открих прекрасен форум за фрийкове от всички краища на света, в това число и България.

А сега, бонус.

Противодействие на триногата с джамър

Преди всичко останало, едно уточнение:

Заглушаването и/ли манипулирането на полицейската апаратура по какъвто и да е начин е незаконно.

Демек джамърите са незаконни. И престъпникът го грози глоба от умопомрачителните… 50 лв. Но ако човек е решил да е pimp daddy-o outlaw of the outlaws на пътя, бързам да убия ентусиазма му с новината, че това не е единствения недостатък. Има три други съществени недостатъка:

1. цифра са
2. изискват външен монтаж
3. има вероятност да не сработят винаги въпреки всичко и язък за 1 и 2

А, да, 4 – има вероятност да те гепят, ако ги ползваш във full retard режим като малоумник. А, да, 5 – за всеки случай не е добре да пътуваш зад граница с кола с джамър, дори изключен, за да не се върнеш задлъжнял с няколко хиляди евро.

Но ок, решил си, решил си, нека те улесня. В общия случай при джамърите няма голям избор, има едно от две неща. Ако човек не е готов да киха раздути цифри, си седи в лигата на обикновените нарушители тип балъчковци. Ако иска каймака и е готов да кихне четири цифри, AL Priority е играта. Най-добрата, постоянно усъвършенствана платформа. Точка. Цените започват от 880 евро за сет с два сензора (с един е практически безсмислено, освен ако не се монтира на Смарт или нещо подобно), 1480 за сет с 4 сензора. Няма да разтягам локуми по темата, има бол видеа и ревюта какво представлява, как работи и колко е ефективен, за да може всеки да вземе информирано решение.

p.s. Начи има там някакви унгарски боклуци Kiyo, дето се монтират около номерата. Изсмях се с гъза си като видях цена от 800 лв за версията, дето само засича лазера и 1200 на едната окомплектовка и 2200 на другата за версията с джамър. По непотвърдено инфо, технологията била на Blinder, а това е платформа, която от няколко години я няма. И дали и как джамва сравнително новата тринога е божа работа. Но ако човек няма парите за ALP, обаче ама много иска да разбере кога са му писали акт с триногата и много му се изваждат пари, вместо тая чекия, в ибей в Сърбия се продават няколко комплекта от последната версия на Blinder HP-905 Mini. Цената е около 430€ за версията с два сензора и със сигурност аз лично бих дал пари за това, а не за унгарската чекия. Има бол видеа как работи, отново за информирано решение.

Обновен към септември 2019 списък с използваната от ушев апаратура


1. Радар – скоростомер
Трафик радар TR4-D
Честота на работа – Х band (10.525GHz)
ЕТ „Соттрон-Иван Сотиров”


2. Мобилна система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение
TFR1–M
Скоростта се измерва с TR4-D, който е неделима част от TFR1-M,
Тинел Електроникс ООД
1+2 се монтират на астрите


3. Мобилна видео – радарна система за наблюдение и регистрация на пътни нарушения
RADAR AUTOVISION DIGITAL MPH-BEE ІІІ
Честота на работа – Ka (33.8GHz ±100МHz)
Traffic Safety System ltd, UK
Монтира се на киите


4. Пътна радарна система
SOITRON m*SpeeDet 2D
Честота на работа - K band (24.125GHz ±125МHz)
SOITRON s.r.o.
Монтира се на киите от 2018


5. Стационарна видео–радарна система за наблюдение и регистрация на пътни нарушения
Sitraffic Lynx ERS 400
Честота на работа – K band (24.125GHz)
Siemens AG
Стационарна камера


6. Стационарна видео-радарна система за наблюдение и регистрация на пътни нарушения
Multanova 6F
Честота на работа – Ka band (34.360GHz)
Швейцария
Стационарна камера


7. Стационарна видео-радарна система за наблюдение и регистрация на пътни нарушения
SENSYS SSS Droplet RS240
Честота на работа – K band (24.150GHz ±100МHz)
Beams Traffic
Стационарна камера


8. Стационарна видео-радарна система за наблюдение и регистрация на пътни нарушения
MultaRadar SD580
Честота на работа – K band (24.125GHz ±125МHz)
Швейцария
Стационарна камера


9. Триногата
ARH S1
Честота на работа – Laser (905 nm)
Унгария
Мобилна установка


10. Система за измерване на средна скорост и наличие на ГО
3M
Великобритания
Стационарна камера


11. Стационарните и мобилни камери на БГТол

 1. netizen says:

  Пробвай все пак https://aguriworld.co.uk/product/aguri-skyway-pro-gtx70-copy/
  Мисля, че ще останеш доволен, без триногите разбира се.

  • pro says:

   Гледах го още преди да купя русначето, но не ми вдъхна доверие, а ревютата са силно смесени. Някакви лични впечатления?

 2. netizen says:

  Втори поред ползвам, предният замина с предната кола. Базата на гпс-а е много подробна и адекватна, Х-банд е с много добра чувствителност и без фалшиви задействия, в града практически са нулеви. Има си диминг. К & лазер не ги ползвам.

  • pro says:

   Ясно, мерси. Ще го сложа в списъка за всеки случай. В момента изглежда, че новата игра за европа е Genevo и там е истината, но 800 евро са много отвъд онова, което бих дал.

   • netizen says:

    Извън Бг не рискувам да карам с радар – разчитам на Waze и/или POI точки в навигацията на колата.
    Но това Genevo защо подозрително много прилича на “българският” Stelth ?

   • pro says:

    Ползват явно едни и същи пластмаси, но според това, което твърдят във форумите, е най-далекообхватния уред за евро диапазона в момента. Така или иначе обаче за мен лично цената е абсурдна.

 3. netizen says:

  Значи може да се очаква евтина сглобка на същото нещо , или поне да се надяваме 🙂

 4. Nov says:

  Monaco-то получава ли ъпдейти на фирмуеар ?

  • pro says:

   Комуникацията ми с производителя по темата ъпдейти е описана още в първия параграф. Ако нещата са се променили от септември насам, нямам представа.

 5. miroskas says:

  Здравейте.Аз закупих” русначето “и първата ми работа беше да го разглобя.Елементарно устроена платка лесна за проумяване(е малко помощ получих),след което изнесох датчика под предния номер вдясно.Ефекта е че хваща триногата малко по рано,но според мен е незадоволително.Засега успявам да намаля ,но ако си малко разсеян-гориш.Намерих същия модел датчици 904nm(май толкова беше) на цена 3-4 лв,но не ми остана време да ги монтирам.Засега съм с един.Надявам се информацията да ви бъде полезна.По мое мнение може да се приложи и при други антирадари.

  • pro says:

   Ще е много интересно, ако можете да пуснете клипче или поне информация за ориентировъчната дистанция, от която хваща триногата. Макар че, по всяка вероятност, в момента на сработването, тя вече е отчела скоростта.

 6. Joro says:

  Привет, имам whistler GT-265XI и искам да те помоля за съвет: като избирам режимите с поставянето на точката е ON, а махането на точката е OFF, правилно ли съм разбрал?…

  • pro says:

   Здравей, нямам представа как работят този тип детектори. Звучи ми логично да е така, но предполагам че на сайта на Whistler има някакво ръководство.

 7. edd says:

  Имам интерес за AL Priority ,ама кой да ми ги постави?

 8. Вики says:

  Здравейте! Някои неща изобщо не ги схванах, ама много бих искала да подаря на приятеля ми антирадар, който да хваща триножката и да го предупреждава навреме да намали, защото вече горя с две фишчета. Може ли да ми препоръчате? Гледах в алиекспрес някакви лазерни, ама дори не знам какво трябва да търся.

  • pro says:

   Привет. Срещу триногата лечение няма, освен джамър, но щом търсите в алито, едва ли бюджета за подаръка надвишава 1000 лв, колкото е минимума на читав джамър. Покупката на нормален антирадар срещу нея няма ефект, покупката на антирадар от алито са пари дадени за благотворителност, ама без благотворителност. Отделно очевидно приятелят ви има проблеми с шофирането, които антирадар не би решил. Сори, че така…

   • Моля за мнение за Neoline 9100s
    В ревютата не виждам Х банда или е скрита някъде

 9. edd says:

  Здравейте.Този “GENEVO MAX” какви проблеми може да ми реши?

  • edd says:

   Ако може “pro” да се включи .Ценя неговото мнение.

   • pro says:

    не знам какво мнение да изразя по така поставения въпрос. не съм имал Genevo, зная че са върха на сладоледа, но не бих дал толкова пари. проблемите, които би решил, са същите, които биха решили и другите детектори и триногата не е един от тях.

 10. edd says:

  Благодаря за отговора.За триногата е ясно/джамър/,но за всички останали ми трябва нещо максимално сигурно . Парите не са фактор,но каква ” джажа” да си си взема?

 11. edd says:

  Благодаря
  Взех GENEVO MAX