Изберете българското

17 07 2013 @ 11:27Trackback
Етикети: , ,
Категории: gaming, love
hyper
8 коментара

Outer Space Exiles Crowdfunding

Някои от вас, предимно от фейсбук и туитър кръговете ми, знаят, че от началото на годината се захванах с качествено ново начинание. Нещо, което винаги съм искал да направя, но никога звездите не са били подредени така, че да се получи реална възможност. Разработката на игра. Е, през декември от един случаен или не толкова случаен разговор и от дума на дума се зароди една нова перспектива в отношенията ми с един агент и двамата сформирахме инди геймдев екипче. Проектът ни се казва Outer Space Exiles и е сайфай хибрид между RTS, RPG и tycoon с изключително интригуваща история, написана лично от мен. Добрата ми идея е догодина дори да напиша едноименна книга, като остане малко време.

Малко за играта и защо изобщо я правим. Просто защото няма такава игра, а ние винаги сме искали да играем точно това. Ако сте любители на игрите, па макар и спорадични, знаете, че всяка стратегия е съпроводена с безумно цъкане по фабрики и идиотски заводи с цел безкрайно производство на единици и всяка битка се решава не толкова с чалъм, колкото с производството на определено количество определени единици. Което е мега, ама мега досадно и прави всяка игра, па дори и най-доброто нещо докато Planetary Annihilation не бъде завършена, а именно предшествениците й Total Annihilation и Supreme Commander да не провокират кой знае какви емоции към произведените единици. Всички те са expendable в името на каузата, която е да набиеш другия. Булшит казахме ние. В Outer Space Exiles се случва точно обратното. Играчът ще трябва да цени единиците си и да го боли яко сърцето и дупето когато някоя от тях умре заради неговата дебилщина, или реши да напусне колонията. Защото основната врътка е, че всяка една от нашите единици има собствена идентичност, характер и взема собствени решения какво да прави и как да се държи с останалите. И ако животът в колонията не й хареса заради куц мениджмънт, просто си хваща следващия кораб и си бие камшика и оставя играча с тъпо изражение и поука. Защото в тази игра играчът няма директен контрол върху единиците и когато някоя от тях тръгне с куфари под мишницата да си ходи, може само да я гледа глупаво как се отдалечава. Страшничко звучи на първо четене, но пък е онова, което поставя играта ни в своя собствена лига.

Една друга работа, която одмах се набива на очи, е визуалния стил. Той се получи полу-случайно с дизайна на първия смислен модел след няколко ентусиазирани изцепки. Стилът е супер минималистичен и граничещ с гротеската, защото съчетава черти и части от животни и растения. Освен това телата имат свойството да не са изцяло съединени, демек крайниците не са свързани с трупа, а китките са отделени от другата част на ръката. Защо? Защото сме леко фрийки в главите. И защото перфектно се връзва на всичкото ни. Затова и визията получи определението “comics-neon”.

Накратко Outer Space Exiles е сайфай игра, в която умни и одухотворени, но разчленени и убер минималистични единици се щурат на своя глава по планета в търсене на мотивиращи и интересни за правене неща, докато играча поема ролята на мениджър на колонията, където те живеят и която трябва да осигури доброто и сигурно пребиваване на същите, предоставяйки им стоки и услуги, от които те имат нужда. С една дума – симбиоза.

Защо разказвам това и какво точно означава заглавието. В последните 7 месеца и двамата я карахме на мускули и инвестирахме цялото си време и страст само и единствено в играта. В преследване на мечтата един вид. До дупка. И буквално до последните кинти. А без лев игра трудно се прави. Затова, ако ви дреме за игрите, за идеята, за каквото и да е и имате възможност, ще ви обичаме от цялото си сърце, ако ни помогнете. Помощта има много измерения, не само финансови. Все пак наясно сме в какви насрани времена живеем. Харесване, споделяне, говорене – всичко това е от полза и все нещо добро ще се случи накрая.

Линкът на кампанията, който можете да споделяте >>> http://igg.me/at/outerspaceexiles/

Благодаря! <3

 1. Боби says:

  Чаках да пишеш официално (щото не се осмелих по твитер, да не излезе кът кратка и несериозна псувня, или по мейл, да не излезе кат дълго и сериозно оплакване), за да ти кажа, че тия клипчета с твое участие (следя ги от първото) малко ме притесняват. Не мисля, че съм виждал някого да мънка толкова и под мънка имам предвид удължената последна буква на почти всяка дума, докато мислиш коя да е следващата дума. Подозирам, че даваш най-доброто от себе си (което малко ме плаши) и затова не съм прекалено суров, пък и искам да успеете на инди сцената, тва там БънгълМъндъл или там каквото купуват младите.

  В промовидеото на ИдиГого си задобрял, надявам се да се отрази в следващите инсайдър видеа 🙂

  Успех с играта 🙂 (бих добавил “и в живота”)

  • pro says:

   тва е щото не си ме виждал как изглеждам пред истинска камера 🙂 пък и на английски и без две бири да подложа ми е малко по-трудно говоренето 😉

 2. Боби says:

  ps: Дайба и кирилските урлта, хакнаха твитеря.

 3. anonymous says:

  ако ти трябва помощ от програмист драсни една поща.

 4. Иван Димитров says:

  Поздравления за играта и за положения труд!

  Аз съм от тези “спорадичните” за това искам да те подсетя нещо, за което бях писал на 23.01.2013 под един твой пост “Някои наброски относно актуални хранително-вкусови продукти”, а именно, че чакам бая време вече “Отматричване 2.0” на Sassy.

  Надявам се да намериш някакво време и да продължиш темата. 🙂

 5. pro says:

  За съжаление Sassy в момента е в хибернация. Поддръжката му изисква адски много време, което в момента не мога да си позволя 🙁 Но един ден… един ден всичко ще започне отново.

 6. begbede says:

  бахти лайната, честно 🙁