Диър селинджър…

23 11 2010 @ 21:18Trackback
Етикети: ,
Категории: невероятната българия
dirty
19 коментара

Благодарим за разбиранито

Обърнете внимание на един особено интересен факт. Хората у нас не следват старата поговорка “когато си в Рим, прави като римляните”. Те се опитват да превърнат Рим в Павликени. Последното все по-често ме кара да си задавам въпроса е ли “ейчара” най-безполезната “професия” на света. Или в частност тук.

 1. евелин says:

  сигурно не ти работи в-то на оная скъпата клавиатура дето не работеше много много и като нова. (липсва едно В в павликени и едно в обоснован съвет за достаВчик на телефония)

  п.с. изтрий го като го видиш, не допринасям за дискусията.

  • pro says:

   То в-то да беше само. През ден нещо се случва. Няма такава тъпотия.

 2. voxy says:

  тая табелка от някой публичен дом ли е…

 3. Sephiroth says:

  Отговорът на въпроса ти е ДА: ейчара Е действително най-безполезната “професия” на света. Не само в частност.

 4. CHILIEV says:

  Вий просто ни можити да разбирети… 😀

 5. mname.org says:

  В тоя ред на мисли – вчера чух най-сполучливия бг превод на Sub of the day:

  “дайти ми ут питнайскити … ааа да да, ут днйескъшнити, ут днйескъшнити”

 6. Боби says:

  Имайки предвид, че съм от диалектните, поне 5 минути се чудих какъв му е проблема на тоя надпис и какви са тия дейтали и че може би машината има грайфер и затуй не работи с по-дребни…

 7. gamar says:

  Не защото съм от Североизтока, но все пак Е и И са два съседни клавиша на БДС, та има известна вероятност да е механична грешка, макар че все пак е добре и да си го препрочитат, преди да принтират.

 8. ss7 says:

  Който иска плоскости под 20 см да хваща триона и да си ги бичи сам. 🙂

  Магазинът (очевидно) отказва да реже малки детайли не за да прави мръсно на “римляните” , а защото си има основателна причина . И ако човек вложи малко мисъл може да разбере каква е тя.

  А най интересното е , че в друг магазин ми резнаха 15х120 см. Ама тва са инженерни работи… не са за селинджъри.

 9. Manuelle says:

  Съгласна съм с gamar, че има вероятност някой просто да е сбъркал при набирането на текста, но е грехота, че го е домързяло да го поправи.
  Аз като една филоложка с необратимно професионално изкривяване виждам две други грешки. Клиенти в случая трябва да е с малка буква. Частицата “ви” също, защото не иде реч за учтиво обръщение, а за множествено число :)))

 10. TAfricanski says:

  Много ми е любопитно защо някакви принципно печени хора вдигат хейта на нови висоти.
  Първо – както и да говориш, не може да мислиш, че се пише разбиранИ.
  Второ – такава грешка може да не я видиш с години. Благодарим ви за разбирането е клише и се чете “п-петел”. Аз се дзверих 5 минути в дребния шрифт преди погледът ми да премине по цялата дума “разбирани” и нещо в нея да ми се стори грозно. Да не говорим че в CV-то, с което си намерих стаж и влязох да уча магистратура, думата University беше написана Univeristy.
  Трето – сравнението на София с Рим е смешно.
  Четвърто – да правиш в Рим като римляните за някои неща е комплексарско.
  Пето – не разбирам заигравката с чуждите диалекти, при положение че в София виреят едни от най-дивите такива. Да не говорим, че никой даже не се възмущава, като го заливат от телевизията и институциите с тях, защото хората са си приели, че са селинджъри, пък вие сте голямата работа. Мистерия!
  Шесто – Има нужда от HR, защото HR-ът е наел човек за продавач-консултант не по критерий селинджър ли си или не, а по критерий можеш ли да бъдеш продавач или не. После мениджърът е накарал продавача да извършва несвойствени за него действия, а именно да пише табели.
  Седмо – (@Manuelle) Какво пречи ‘Ви’ да е учтива форма за множествено число?
  Осмо – Добър ден на всички! Днес е нереално хубав ден, нали? 🙂

 11. Manuelle says:

  Пречи, че е правописна грешка. “Ви” се пише с главна буква в единствено число, учтива форма. Ако е множествено число си се пише с малка буква. Забелязвам, че правилата за малки и големи букви много се размиват на голяма част от хората.
  Днес наистина е нереално хубав ден!

  • Blake says:

   Ето заради подобни случаи съм твърд привърженик на идеите за опростяване на говоримия и на-вече писмения език. Не мога да разбера разни хора, които държат на нещо имагинерно като “богатство на езика” и прочее за мен безмислени неща. Вместо да се говори и пише по прости и ясни правила, човек трябва да се съобразява с подобни безмислици като кога да сложи малка или голяма буква, члена пълен ли да е или не, множественото число сега как да го направим и т.н. Не се сещам езиците, в които подобни неща не стоят на дневен ред, да са с нещо непълноценни или нефункционални.

   • Manuelle says:

    И аз съм “За” опростяване. Българският език е много сложен, не знам колко хора го осъзнават това.
    Пълният член е излишен. Не носи никакъв нов смисъл на думата или изречението и на него държат само тъй наречените “феодални старци”.
    Да речем, че учтивата форма има по-специално значение, разграничава едно от друго. ОК, може да се запази. Много хора взеха да пишат дните от седмицата, месеците и националностите с главна буква. Не е правилно, но за мен е по-добре и някак по-издържано така.
    Все пак нямаме падежи и много неща от старобългарския език са отпаднали, защото иначе щеше да си… нали… таковата.

  • TAfricanski says:

   Специално това правило за главни и малки букви го спазвам само и единствено когато влагам ирония в уважението си. Считам го за глупаво правило, което не трябва да се спазва. Има и едно за запетайките, което откровено ме дразни като възпитаник на МГ, така че демонстративно не го спазвам.
   Ти казваш ли, че в българския няма учтива форма за множествено число, или че по-скоро тя се пише с малка буква? Защото и двата варианта са малоумни и се надявам да грешиш. 🙂
   Но темата беше за селинджърите, нека не я отклоняваме. 😉

   • Manuelle says:

    В множествено число няма разлика между учтивата форма и “нормалната” употреба. И двете са с малка буква.
    С главна буква е в случаи като “Госпожо, желая Ви…”, примерно. Ако е “Госпожици, желая ви… “, то тук е с малка буква, независимо колко възпитан и учтив си.
    Харесва ми, че в английския няма графична разлика в това. А тук 90% от учениците се затрудняват в това правило, защото наистина е заплетено и не много ясно.

 12. TAfricanski says:

  Пълният член трябва да се нарича “Именителен падеж”. Че е излишен, излишен е, но поне в контекста на това че е някакъв самоцелен “член”, а останала падежна форма, не е нито глупав, нито нелогичен. Така че няма лошо да се опитваме да спазваме правилото, докато феодалните старци се замислят, че другите падежни форми са отпаднали, а именно тая стои (и то само в писмения език, защото никой не изговаря “ФилмЪТ свърши”).
  Писането на дни от седмицата, месеци, националности и езици с главна буква е абсолютна и нетолерируема демонстрация на профанност. Това е като да се изразяваш с английски думи на български, което и аз правя често, защото challenge носи различна конотация от предизвикателство, когато фейлна изпит не ме скъсват, а сам съм си виновен, а концепцията за ретейкване на курс в България просто я няма, така че я няма и в езика, да не говорим че като пиша пейпър, това не е нито есе, нито реферат. Право на това ми дава именно фактът, че думата “профанност” ми се натрапваше в час по литература. Но някой да е толкова прост, че даже да не знае, че на български не се пише Понеделник, не мога да пренебрегна.