Веслец

13 11 2009 @ 14:42Trackback
Етикети: , , ,
Категории: пинизи
curious
18 коментара

Често сте ме чували да споменавам кодовото име “Веслец”. За неживущите в София то няма особен смисъл. Няма смисъл и за онази част от живущите, за която онлайн шопинга няма смисъл. При мен обаче това spree датира много назад във времето.

Веслец е заветното място, от което човек си получава пратките, когато те са по-обемисти отколкото пощенския клон доставя и са шипнати с пощенска услуга. Ако са шипнати с куриер и има усложнения, които пречат на доставката им до вратата ви, получаването става от митница Аерогара София – място, което за мен лично е изпълнено единствено с неприятни емоции и игра на мерене на пишки. Разликата между двете места е, че на аерогарата далаверата е на по-високо ниво, респективно с течение на времето отношението както на митническите служители, така и на агенциите за обработка на документи, вече е градирало по един особено неприятен начин.

А Веслец е мястото за хората от народа. Там отношението е все още народно. С някои малки изключения. Зависи кой митнически инспектор ще ви се падне и дали няма да му избият чивиите когато му влезете с офертата, че искате да ви подпише декларация за конфиденциалност на личните данни, които задържат приложени към документите за освобождаване на пратката.

Но човек дори и мъдро да шопва, все някога сгазва лука с подлежащ на обмитяване пакет от Ю Ес ъф Ей. Подозирам, че почти всички сте наясно с пинизите при онлайн шопинг, но може би не сте наясно кое-как в кофти случая с обмитяването. Затуй, ето кратък гид:

Петинг

1. Отивате с бележката за колет от Щатите на гише 24.
2. От там ви провождат в затвореното хале сред служителите, където изчаквате появяването на митническия инспектор и пратката.
3. Пратката се отваря от инспектора. От година насам всички пратки от Щатите подлежат на отваряне и проверка заради хитринките от типа “пиши ми го тоя Radeon 4870 за $35, те и без това не знаят какво е”, които масово се практикуваха през годините.
   а) Ако се установи фрапиращо несъответствие между написаната стойност и съдържанието на пакета (демек Radeon 4870 за $35) инспекторът изисква разпечатка на транзакцията, с която да докажете, че сумата на инвойса е истинска. През това време пратката остава задържана. Предполагам, ако не можете да докажете, че стойността е реална или подсвирквайки си се направите, че нищо не е станало, след 20 дни ще бъде конфискувана в полза на държавата. Или поне помня, че имаше нещо подобно.
   б) Ако няма фрапиращо несъответствие и сумата е в рамките на необмитяемия таван, плащате 4 лева на гише 24 и си получавате пратката на гише 29 или 30.
   в) Ако няма фрапиращо несъответствие, но сумата е излязла от рамките на необмитяемия таван започва процедурата по обмитяването.

Обмитяване

4. С формуляра даден ви от митническия инспектор отивате на гише 17 в основния салон.
5. На гише 17 ви питат дали се каните да получавате още пратки, които ще се обмитяват. Това е шокиращо, понеже никой не иска да му се обмитяват пратките, нали така? А и как да знаеш ще се случва ли, няма ли да се случва? И нея кво я ебе в крайна сметка?! Оказва се, че ако ще получаваш редовно такива пратки, имало друг чешит формуляр. За него обаче нямам повече информация, тъй като лелката не беше особено търпелива, хвърли първия през прозореца, нареди да се попълни и го хлопна.
6. С обработения формуляр от гише 17 се отива на третия етаж в стая 13. Процедурата там отнема 10-20 минути, в които имате лично време, което можете да уплътните като правите тайни снимки на учреждението.
7. С получения от стая 13 документ отивате на гише 28, където ви дават една малка бележчица и ви казват да отидете на гише 24 и да платите вездесъщите 4 лева, които никой до момента не е пожелал да ми обясни за какво се чарджат.
8. С квитанцията за платени 4 лева се връщате на гише 28 и плащате на място 8 лева за документите, които ще ви дадат там. В тези документи пише и размерът на митото, което дължите. В лева.
9. С тях отивате на гише 9 или 10 в салона, където те биват обработени и ви се дава цесия или каквото там се дава, с която се премествате пет метра вляво до банката и плащате митото.
10. С квитанцията от банката се връщате на гише 30, където си получвате пратката.
11. Ха-ха-ха – смеете се диаболично, защото сте си внесли диамантена огърлица на стойност $50000 декларирана за $200 като такава с цирконийчета. Или нещо подобно.

Тъй като на Веслец обикновено не е особено натоварено процедурата ще ви коства максимум около час. Не е нещо фрапантно или болезнено, но плащането на мито винаги е досадно и често – обезсмислящо покупката отвън. И от мен да знаете, че необмитяемия таван не е $150, както радостно се тръбеше по едно време. Тоест толкова е, но само когато се праща от юридическо на юридическо лице. При физически лица необмитяемата стойност си остава 49. Или поне така каза инспектора, когато попитах $110 не би ли следвало да са необмитяеми.

 1. c1ick says:

  “…и да платите вездесъщите 4 лева, които никой до момента не е пожелал да ми обясни за какво се чарджат”

  пожелавам: старозаветните 4-те кинта, бате, са НУПУ – НеУниверсална Пощенска Услуга. Ценоразпис до момента и аз не съм видял по тоя въпрос, а вярвай ми, питал съм доста досадно.

 2. Боби says:

  Аз га внасям тютюни за наргиле гледам да не се стигне до отваряне. За което се иска пакетът да е под 2 кг. Цената обикновено е 10$ или gift. Проблеми няма, един път само преди години за малко да опра до “Обмитяване” но минах на програма “И кво прайм ся”, при която захраних сивата икономика.

  Иначе книгите от Амазон и сума ти електроники от сайтове като dealextreme, brando, ebay и прочее – туй всичко ми идва в пощенския клон.

  Тия неща и на предишни блогирания съм ти ги писал, но още не съм разбрал кое поражда разликата в преживяването.

  • pro says:

   Книги и дискове – да, там драми няма. Но за другото не знам и аз как го правиш номера 🙂

 3. […] е драснал много забавно и полезно инфо какви точно перипетии може да очаквате, когато […]

 4. Венски says:

  Много е важно да се спомене, че онзи клон на Unicredit там може да е банка, но в него за кредитни карти не са чували.

  Ако кажеш че искаш да платиш с кредитна карта, каката ще ти донесе пос терминалчето, на което да си въведеш PIN кода и всичко ще излезе все едно си изтеглил пари на банкомат. В моя случай (кредитна карта Visa издадена от ПИБ) за плащане на POS терминал такси няма, но при теглене от ATM има такса в размер на Х лв + 1% от сумата.

  И (представяте ли си) се оказва че POS терминалчето, което каката ви поднася всъщност не е POS за плащане, а ATM от който теглите пари. И така при необходимост да се платят 123.45лв каката ви подава да потвърдите изтегляне на 124лв и след това ви дава необходимите документи и 0.55 лв ресто от тези които сте изтеглили.

  Разбира се от банката освен тези 124лв ви удържат и още 4.24 лв такса за тегленето на сумата от ATM.

  Поздравления. Добре дошли в Абсурдистан.

 5. евелин says:

  Раздуй какво напазарува за 110$ де 🙂

 6. евелин says:

  добре че езинето е кеширано по гугъл та да разбера за какво иде реч 😉

 7. Blake says:

  Тези от пощите и от Веслец съм им мераклия да ги шибам до припадък. Всяка година получавам по няколко пъти подаръци (наситина са подаръци) за малкия, изпратени от страна от ЕС (където уж сме и ние), и всеки път се питам защо по дяволите трябва да ходя до митница, да плащам прословутите 4 лева (не ме интересува НУПУ ли са или ФУПУ), плюс 1-2 лева за платения паркинг, щото там сме точно до паяците, да си загубя час и повече, и да взема обикновено разкъсания/разпечатания/сложения в торбичка (ми той така си пристигна) подарък. Ходи да обясняваш после на малко дете що всъщност порадъка от вуйчо му или чичо му пристига в такъв насран вид. Да не говорим за любимата ми врътка “Заповядайте в пощата на гише колети да си получите бележката за Веслец, с която трябва да отидете да си вземете колета”. Демек, за един шибан колет с подаръци трябва да си загубя средно около половин ден полезно време, за да го взема.
  Все пак, добре че не съм попадал досега в графата Обмитяване, щото като гледам там абсурда е пълен.

  Баси в ква “държава” живеем. Честно, горя от желание 2/3 от държавната администрация и работещите в подобни шибани институцийки да останат доживотно безработни и да умрат от глад и мизерия, и ще подкрепя всяка политическа сила, която се заеме да го направи това наистина!!!

  • Михаил says:

   Срещу 10 лева може да ти го донесат на адрес. Доказано – работи.

   • Blake says:

    А каква е процедурата за да инициирам докарване на адрес?

   • pro says:

    И мен силно ме вълнува как си успял, при положение, че оставения телефон дава винаги свободно.

 8. Боби says:

  Не винаги. Когато са там жените – дава заето, защото слушалката е вдигната от апарата и оставена на бюрото. Когато са в почивка и извън стаята – тогава дава свободно. Аз до сега от около 10 опита само 1 съм успял да си “донеса” до офиса с услугата.

  Блейк, звъниш на 832 51 95 и те така. Ако не проработи (което е доста вероятно), винаги можеш да кажеш на Джена да го телепортира 😀

 9. scanman says:

  Ебати изродщините, още една причина да не се връщам в таз държава. Можеш да изтрещиш за най-елементарно нещо като получаване на колет. В Белгия ти носят пратката в къщи и ако има нещо да се плаща го плащаш на пощальона. Ако не си в къщи ти оставят бележка да си го вземеш от местната поща. В Испания миналата година получих от щатите няколко огромни кашона със суплементи за $700 и не съм платил нищо допълнително. За пратки от EU пък абсолютно нищо не се плаща.

 10. Боби says:

  М/у другото преди 2 дни за пореден път си взех 1.85 кг кашонче с 1.5 кила тютюн за наргиле в него само срещу пощенската такса и без отваряне на кашона. Харабия. Fumari на корем!

 11. За детска книжка, поръчана от amazon.de ме пращат на другия край на София, на Веслец. Нормално ли е това? Платил съм си ДДС, защо ме занимават с митница, като пратката е от ЕС?

  • pro says:

   На Веслец е и Разменната пощенска станция, от която се получават пратки от ЕС. Щом е от съюза няма да плащаш нищо, освен вездесъщите 4 лева за най-тайната услуга на света. Нямам представа на какъв принцип решават дали нещо може да се достави в клона или не. В пощата са ми носили два радиоуправляеми хеликоптера (в един пакет) и мишка, но за захарница, платнена торба и отварачка за бутилки ходихме до Веслец.