Бекъп?

16 09 2011 @ 12:36Trackback
Етикети: , ,
Категории: пинизи
indescribable
15 коментара

Търся по-скоро тънък вариант за ежедневен бекъп на 2-3 SOHO машини към външен носител, тъй като се оказа, че досегашния бекъп на сървъра правен от професионалисти, който ежедневно нонстоп нещо там джуркаше: 1) бекъпвал само настройките на приложенията; 2) единия от двата терабайтови дискове изплющя; 3) те не били в RAID; 4) положението е в гъза.

Гледам най-вече към NAS, а cloud решенията ги подминавам с пренебрежение. Освен ежедневен бекъп с два еднотерабайтови диска в RAID 1 ще оценя наличието на контрол за айпи камери, отдалечен достъп до съдържанието, евентуално UPnP, и горе-долу това ми трябва. За Айтюнове, майтюнове, фликъри, дрън-дрън пет пари не давам. Не мисля и че наличието на PHP и MySQL ще ме вдигне кой знае колко.

Засега най-читаво ми звучат Netgear Stora, Western Digital My Book World Edition II и Synology DiskStation DS210j. Някой с конкретни впечатления от тези модели?

Update: много полезна тема с основните съображения при избора на NAS.

Update 2: Synology-то вече пътува. След това ще видя как продължава всичко, дали с Acronis, облаци, или нещо друго.

 1. Боби says:

  Искам само да вметна, че “външен носител” не ми се вижда достатъчно надеждно, освен ако “външното” не е някъде в друга сграда. Казвам го като преживял тежки аварии и престъпления.

  Отделно, на някои от по-“важните” машини съм сложил по един допълнителен хард, на който бекъпвам дневно основния storage диск. Не на ниво ghost/os image, а просто data.

  Така най-често имам 3 диска в кутията – ос, работен, архив. Изключително често спасява от внезапни шифт-дел и поне 4 пъти от цялостен краш.

 2. Galarad says:

  Не те съветвам да го правиш по този начин. Както и Боби, аз също съм патил, патили са и клиенти.

  В момента имам собствен бекъп сървър (бекъпва цялата наша информация + клиенти), колокиран на достатъчно сигурно място. Правя бекъп, правя и бекъп на бекъпа на друга локация. Всичко е автоматизирано, софтуера поддържа CDP (http://en.wikipedia.org/wiki/C.....protection), бекъпва целия дял и всичко на него – OS, приложение, данни.

  Тези кутии са играчки, не ти дават реална информация минал ли е бекъпа и в какво състояние е – ще се възстанови ли реално ако се опиташ да го върнеш. Не те пазят от пожар, наводнение, земетресение, полиция, токов удар, гръмване на RAID платката на “нещото”. Варианта е или да платиш на някой, който прави бекъп сериозно, или да си наемеш виртуален/реален сървър някъде, да си купиш софтуер и да си организираш/да ти организират правилно нещата.

 3. Oleg says:

  Виж този пост от блога на Йовко Ламбрев, може да ти свърши работа това, което описва.

  http://yovko.net/blog/6183

  • Galarad says:

   Стига да се спази съвета в поста на Йовко:

   “А ако наистина държите на данните си, защото това все пак е едно устройство и е уязвимо като такова от случки с неприятни последствия като пожар, наводнение или дори злобен токов удар, можете да купите две (не е нужно непременно да са еднакви) и да оставите едното вкъщи, а другото в офиса си – така ще получите и географски разпределен облак, който ще резервира данните ви.”

   Както и “Включително с услуга по инсталация, конфигуриране, дизайн, планиране и поддръжка.”

   То устройство изглежда супер като платформа, но е подходящо за файлов бекъп, а не за бекъп на приложения/инсталации (от “бекъпвал само настройките на приложенията” си вадя извод, че искаш и бекъп на приложенията, а не само на настройките им)

   • pro says:

    Изчетох поста, изгледах клипчетата и не разбрах защо казват на това нещо cloud? Предполагам просто защото е модерно. Иначе като функционалност устройствата посочени там не са нищо кой знае какво. По-голямото може би би ми свършило работа, но остава момента, че трябва да купиш всъщност 2 устройства, за да има смисъл всичко. Което малко или много пък обезсмисля наличието на RAID – няма да се заравям в дискове до тавана, баси.

    Искам по възможност да създам рестор поинт на една или две машини, та ако изплющят, да мога да възстановя върху нов диск всичко. Отделно ще има файлове с потребителски достъпи за отдалечено ползване и т.н. Предполагам, независимо от устройството, за целта ще трябва да взема и 1-2 Acronis-а за тази работа.

    Освен това, предполагам всяко такова устройство е добре да има и UPS?

 4. pro says:

  Честно казано, мисля да направя едно Synology. Изглежда като най-читавата от всички опции. Неудобството е, че пак ще трябва да се купува отвън, щото тук няма, но това е бял кахър. Ще му шибна 2х500 в RAID 1, после или още едно еднослотово насче за репликиране на отдалечено място, или направо към сървъра.

 5. pro says:

  Тук е момента да попитам и доколко от значение е процесора и рама на това нещо за не-мултимедийни цели?

 6. smotlix says:

  всички работни машини като виемки, РДП към виемките, и снапшоти на виемките на нетърк сторидж. кх кх.

  • pro says:

   ай ся на български, плс 🙄

   • Galarad says:

    Превод:

    Организираш си всички работни машини като виртуални такива върху един сървър, след което правиш snapshot (копие) на виртуалните машини върху межово устройство.

    За някои случаи е подходящо, за други не. Ако имаш мейл сървър и правиш архив на цялата виртуална машина – ако ти се наложи да възстановиш 1 съобщение, ще трябва да възстановиш целия сървър преди това, за да си вземеш писмото.

    Накрая, нямаш сигурност дали архивите ти са работещи – ако информацията вътре във виртуалната машина е повредена, ще си я възстановиш отново повредена. Както казват Microsoft – снапшот-а не замества бекъпа (http://technet.microsoft.com/e.....637(WS.10).aspx).

 7. Радослав says:

  На 15-ти Септември в 10:12 диска на тинкпада ми изгоря…

  От една година ползвам http://www.backblaze.com

  Ти хубаво страниш от cloud-online решения, обаче машината ми беше запазена до 10:09, 3 минути преди да фейлне диска. Абсолютно всичко съхранено в реално време. Общо 65GB информация си ги дръпнах за 4 дни, но при положение, че услугата струва $5 за Неограничено пространство ( те са си изчислили, че цената на gb storage за година пада с 3%-5% месечно и излизат на печалба, при все че има потребители с по 2-3TB бекъпнати при тях ), условията са възможно най-добрите на online backup – когато правих рисърча отделих почти седмица да сравня услугите на пазара.

  Хората по-горе, които са ти писали за пожари, кражби и земетресения са много прави- вобще не разчитай на диск, Какъвто и да било той, щом е на същото бюро, където ти е и компютъра.

  Комбинация от външен сторидж райд 5 или 6 от поне 4 диска Плюс backblaze ти препоръчвам- аз самият имам външен 1.5TB WD, обаче с лаптопа по цял ден съм в движение и синхронизирам 3-4 пъти седмично, докато онлайн се бекъпвам навсякъде и постоянно.

  Така или иначе след случката от миналата седмица, аз съм с доживотен абонамент при тези, изключително доволен съм- машината ми на парктика е безсмъртна, има я клонирана и криптирана в дейта център в щатите със запазени бекъп копия от последните 30 дни.

  п.п. първоначалния бекъп е бавен, което не бива да те изнервя, но ползването на такъв вид услуга е още една допълнителна и види се от Личен опит- Работеща защита на Информацията ти.

  • Galarad says:

   Решението е добро, но отново обръщам внимание – това е ФАЙЛОВ БЕКЪП за персонални компютри! Когато искаш да бекъпнеш база данни, или цялостна инсталация (OS+приложение+данни), това решение не може да ти свърши работа.

   Един от най-добрите софтуери за бекъп, Backup Exec на Симантек (http://www.symantec.com/busine.....;pvid=57_1) струва 1100 USD за един лиценз. Сещаш се, че няма как да продават на тази цена, ако съществува нещо за 60 USD н

   • Радослав says:

    О аз вобще не говоря за Disaster Recovery политики, репликиране и прочие, а просто за файлов бекъп, то и затова и самото решение е на практика Безплатно :), а $1k за лиценз за предоставената надежност, която дава този софтуер си е почти подарък.

  • Galarad says:

   Съжалявам, няма редакция – имах предвид 60 USD на година за софтуер И за място за съхранение.